• >
  • Dit zijn de 10 beste HR-interviews van 2021

Dit zijn de 10 beste HR-interviews van 2021

Ik maakte van het kerstverlof gebruik om terug te blikken op 10 interviews die verschenen zijn in de voorbije 10 edities van 2021. Veel leesplezier!

Bemoei je niet

Een fitnessabonnement, gratis fruit, een stappenteller, een yoga sessie tijdens lunchtijd, een hangmat voor powernaps, een stresscoach, een fietsbureau, een sporttest, aromatherapie op de werkplek, … Sommige bedrijven lijken stilaan wellness-centra. Zijn dit de organisaties waarnaar we moeten opkijken wanneer we een effectief welzijnsbeleid willen uitrollen? Cédric Velghe, onderzoeker, adviseur en managing partner van The VIGOR Unit, zette ook in januari 2021 zijn kritische (Evidence Based) bril op.

Bemoei je niet, schreef Cédric Velghe in het januarinummer van #ZigZagHR

Kom uit je bubbel

De top van onze bedrijven is te wit, te mannelijk en de lente der jaren voorbij, verklaarden Elke Jeurissen en Hanan Challouki vorig jaar in ons februarinummer. Nochtans is de kracht van diversiteit indrukwekkend. Ons systeem is niet gemaakt voor een superdiverse samenleving en zit vol gaten. Dat zie je op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en ook HR zit in een bubbel, klinkt het.

Herlees hier wat inclusief leiderschap anno 2021 inhoudt volgens Hannan Challouki en Elke Jeurissen

Lessen in HR van balletdanser Wim Vanlessen

Na 25 jaar stopte Wim Vanlessen als principal dancer bij het Ballet Vlaanderen. Al die tijd was hij naar eigen zeggen agressief ambitieus. En hij heeft het gemaakt, schitteren op het podium, dat was zijn missie. Vandaag is hij onder meer te zien op de Vlaamse televisie als jurylid in Sterren op De Dansvloer. In maart 2021 daagde hij samen met Suyin Aerts HR professionals uit om over het muurtje te kijken…

Wat HR kan leren van ballet als het gaat over talent management, ontdek je hier

Het #ZigZagHR-Podcast Magazine

In april 2021 transformeerde ons vertrouwde print-magazine eenmalig naar een video-magazine. We brachten alle interviews ‘tot leven’. Gedurende gans de maand kroop ik daarvoor in het hoofd van bekende én minder bekende HR experten, van thought leaders én challengers om daar ideeën, inspiratie, best & next practices te stelen waar jij mee aan de slag kan in jouw organisatie of in jouw HR team. Dit is mijn persoonlijke top 3:

  1. Digital Convenience: ook in HR het Olympisch minimum – met Steven Van Belleghem
  2. Bekijk Strategic Workforce planning als een video, niet als een foto – met Andreas De Neve
  3. Waarom ook KMO’s inzetten op digitalisering – met Bo Zenner

HR moet de moed tonen om te vernieuwen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen? Sociaal engagement? Diversiteit? Inclusie? Het zou nu allemaal al lang vanzelfsprekend moeten zijn. In mei 2021 ging ik in gesprek met de jonge ondernemer Hassan Al Hilou. We hebben de mond vol van D&I en belonging, maar we zijn nog niet eens toe aan wat daaraan voorafgaat, zegt hij.

“Diversiteit staat nog nergens in België. We moeten eerst daarin investeren. We moeten vermijden ons blind te staren op landen die daar al veel verder in staan”.

Hassan deelde in mei 5 verrassende lessen voor HR…

Samen dansen, maar de kandidaat leidt de dans

“Vroeger hadden we één proces voor alle functies en voor alle kandidaten. Dat is een beetje alsof je de zee op gaat met een sleepnet en hoopt dat er zoveel mogelijk vis in zit. Maar dat is geen duurzame aanpak”, vertelde Julie Van der Heyden in onze editie van juni 2021. “En kandidaten pikken dat ook niet meer. Onze purpose ligt vast, maar onze content-strategie passen we aan naargelang van de doelgroep die we willen bereiken. We hengelen dus heel gericht in kleinere vijvers.” aldus Julie Van der Heyden, toenmalig Head of HR Career Center bij Delhaize Belgium. “Rekruteren is in dat opzicht een beetje als dansen”, volgens Roeland Van Dessel.

“Er moet een bepaalde chemie zijn. Maar het is wel degelijk de kandidaat die beslist óf er gedanst wordt en met wie hij danst.”

Over de chemie van rekrutering

Als je niet leert ga je dood!

Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat. Dat zou VS-president Abraham Lincoln gezegd hebben. Volgens psychologe Carol Dweck is een fout zelfs het beginpunt van ontwikkeling.

Ook menig HR directeur wijst op het belang van fouten maken, want daaruit leren we het meest.

Maar wat als fouten maken absoluut géén optie is? Zoals in een toprestaurant? Ik vroeg het aan driesterrenchef Peter Goossens. Want ook in de topgastronomie is leren een vereiste om te overleven.

Je moet leren als een spons, dixit Peter Goossens. Anders ga je dood

Dit is het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR

It’s a great time to be in HR, klinkt het bij #ZigZagHR. “Dit is inderdaad het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR”, reageerde Guy De Herde in ons oktobernummer afgelopen jaar. “CEO’s verwachten nu echt wel een andere toegevoegde waarde van hun CHRO. En velen krijgen niet wat ze verwachten. Er gebeurt inderdaad nogal wat HR bashing in bedrijven, ook vanuit leiderschap teams.

De werkelijkheid is echter dat elk bedrijf en elke CEO het HR team heeft dat het verdient”.

Waarom change management en learning management hand in hand gaan, ontdek je in één van de meest aangeklikte artikels van 2021

Dé taak van HR: anderen laten schitteren

In een mum van tijd was het novembernummer van 2021 uitverkocht. Misschien ligt het aan Ludo Verstraete, die als #ZigZagHR-Wijze van de maand 6 lessen in employee engagement deelde. Engagement loopt als een rode draad doorheen zijn loopbaan. Aan de vooravond van zijn pensioen kiest hij er resoluut voor om anderen te laten schitteren.

Dat is overigens ook de rol die hij voor HR ziet: anderen, de business en de medewerkers, laten schitteren.

Je kan hier een deel van het interview lezen of bekijk de podcast met Ludo

Dec 2021: Om extern te winnen, moet je intern beginnen

Vrouw, moslima, moeder van vier, buitenlandse roots, en ja, ze draagt een hoofddoek. Voor Sana Sellami is diversiteit geen louter theoretisch debat. In december 2021 ging collega Guido Everaert langs bij Sana om na te gaan hoe het nu staat met diversiteit en inclusiviteit op de Belgische werkvloer. Wat loopt er goed en wat kan/moet beslist beter?

Sana Sellami over inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer


It’s a great time to be in HR!

Lesley

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR