Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat. Dat zou VS-president Abraham Lincoln gezegd hebben. Volgens psychologe Carol Dweck is een fout zelfs het beginpunt van ontwikkeling. Ook menig HR directeur wijst op het belang van fouten maken, want daaruit leren we het meest. Maar wat als fouten maken absoluut géén optie is? Zoals in een toprestaurant? Lesley Arens vroeg het aan driesterrenchef Peter Goossens.
In 1992 opende Peter Goossens het Hof van Cleve, genoemd naar de familie die tot 1968 woonde in de oude hoeve op één van de heuvels van Kruishoutem. Hij verbouwde het tot een gastronomische tempel, goed voor drie Michelinsterren, een erkenning die hij in België sedert januari 2021 deelt met Viki Geunes van Zilte. Gault & Millau lauwert Peter Goossens met 19,5/20. Al meer dan 20 jaar staat hij aan de top van de Belgische gastronomie. Hij is daarmee niet alleen een rolmodel, maar ook een bevlogen ambassadeur voor heel wat jonge koks én andere ondernemers.
België is een land van bourgondiërs. We eten graag, we drinken graag. Maar leren we ook graag? En hoe belangrijk is dat voor een sterrenchef? Peter Goossens vertrouwt jou zijn vijf sleutels voor succes in ondernemen én in ontwikkelen toe.
Peter Goossens: “Ook in de topgastronomie is leren een vereiste om te overleven. Als je niet leert, ga je achteruit en uiteindelijk ga je dood. Ik heb tijdens de lockdown ondervonden wat het doet met een mens om niet meer bij te leren. Ik had het daar zeer moeilijk mee. Het is belangrijk om te beseffen dat alles verandert: hoe we leven, hoe we werken, wat we eten en hoe we op restaurant willen gaan. Zelf haal ik mijn inspiratie uit reizen en andere culturen. Ik was één van de eerste chefs die destijds naar Japan trok. Leren als een spons, noem ik dat, je leert andere technieken, sojasauzen,… Niet om de Japanse keuken naar het Hof van Cleve te brengen, want we zijn geen Japans restaurant, maar om eruit te leren. Zo kan je kleine elementen uit andere culturen integreren. Ik haal ook veel inspiratie uit vaktijdschriften. Net zoals het belangrijk is om te weten wat er in de wereld gebeurt en hoe dat de voorkeur van mensen kan impacteren, is het ook belangrijk om de tendensen te volgen binnen je vakgebied. Het gebeurt echter zelden dat ik de trends zelf overneem. Je moet je eigen visie durven volgen.”
Het volledige artikel met Peter Goossens lees je deze maand in #ZigZagHR