Zigzaggen of niet: wat kan HR leren van… ballet?

Passie voor ballet delen ze. Beiden bereikten ze de top in het ballet. Nu ze de kaap van de 40 al een tijdje gerond hebben, kijken ze terug op een heel verschillend carrièreparcours. Wim Vanlessen ging voor specialisatie, Suyin Aerts ontpopte zich tot een overtuigde zigzagster.

  • Hoe hebben ze hun talent ontwikkeld?
  • Wat zouden ze anders doen, mochten ze mogen herbeginnen?
  • En zijn ook hier parallellen te trekken naar het bedrijfsleven, naar HR, naar talent management?

Twee carrières, twee sterren, twee virtuozen op de balletbühne en toch met een heel andere visie op een loopbaan.
Wim Vanlessen kiest radicaal voor ballet, Suyin Aerts proeft ook van totaal andere disciplines.

Na 25 jaar stopte Wim Vanlessen in februari 2019 als principal danser bij het Ballet Vlaanderen, maar dat betekent niet dat hij afscheid neemt van ballet. Dansen is geen job, het is een leven en komt altijd op de eerste plaats. Al die tijd was hij – naar eigen zeggen – agressief ambitieus. Hij koos resoluut en rücksichtslos voor ballet. Alles moest wijken. Twaalf was hij, toen hij naar de Koninklijke Balletschool vertrok in Antwerpen. En hij heeft het gemaakt, schitteren op het podium, dat was zijn missie. Vandaag, op zijn 43ste, is hij – ook naar eigen zeggen – halsstarrig zoekende: “Ik heb het heel goed gehad en mooi kunnen afsluiten. Nu waan ik me in een oceaan van opportuniteiten, al voelt het nog meer als spartelen dan echt zwemmen.”

Het liefst van al wordt hij nu artistiek directeur en schittert niet hij, maar zijn dansers.
Daar gaat talent management over, beklemtoont hij: mensen laten schitteren.

Ook Suyin Aerts koos op jonge leeftijd voor ballet. En ook zij is agressief ambitieus. Nog altijd. En in tegenstelling tot Wim, dus niet alleen in ballet. Zij heeft bewust gekozen voor een zigzag-loopbaan, een keuze om verschillende talenten te verkennen. Die voorkeur sluit naadloos aan bij haar extreme nieuwsgierigheid.

“En ik kan moeilijk nee zeggen. Eigenlijk wil ik gewoon alles doen, maar ik heb ondertussen geleerd dat je in het leven wel degelijk keuzes moet maken.
Soms dwingt het leven je zelfs tot een keuze.”

Ze verwijst daarmee naar haar proteïne S-deficiëntie, een zeldzame stollingsafwijking, die haar tot het besef bracht dat ze ook minder roekeloos in het leven kan staan. Ze combineert ondernemerschap (ze runt samen met haar partner Dan Vandevoorde de befaamde marketingmateriaalzaak X-Treme Creations) met freelance opdrachten in en voor de media, onder andere voor Kanaal Z. Daarnaast doet ze veel presentatiewerk op businessevents. Geen standaard traject voor dit podiumbeest. Ze begon als ballerina, was erna actrice, heeft in de modesector gewerkt en besloot pas daarna te gaan studeren.

We legden hen drie stellingen voor:

  1. Een loopbaankeuze maak je voor het leven. Of niet?
  2. Een loopbaan is een opvolging van keuzes. Of je gaat voor één optie?
  3. Een loopbaankeuze maak je niet alleen? Of bij voorkeur niet alleen?

En daar distilleerden we 5 key learnings + 5 concrete tips voor professionals én HR uit.

Je leest het volledige artikel deze maand in #ZigZagHR – bestel hier jouw exemplaar

Webp.net compress image 6

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER