Flexibiliteit in werktijden en locatie belangrijker dan traditionele voordelen?

Terwijl de discussie over een volledige terugkeer naar kantoor intenser wordt, onthult een nieuw onderzoek van internationaal betaalbedrijf Wise dat flexibel werken voor veel Belgen een doorslaggevende factor blijft bij het kiezen van een werkgever. Meer zelfs, heel wat Belgische werknemers vinden flexibiliteit in zowel werktijden als locatie belangrijker dan traditionele voordelen.

Flexibele werkopties zijn topprioriteit

Het onderzoek toont aan dat flexibele werkmogelijkheden bovenaan het verlanglijstje staan bij Belgische werknemers. Meer dan de helft (55%) van de respondenten beschouwt flexibele werkuren als een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe werkgever, terwijl 48% aangeeft dat ze van baan zouden veranderen als hun huidige flexibiliteit zou afnemen.

Flexibiliteit op vlak van locatie wordt ook hoog gewaardeerd: 59% van de werknemers vindt dat ze de vrijheid moeten hebben om te werken vanaf eender welke locatie, ook vanuit het buitenland. Van deze groep gaf 26% aan in het buitenland te willen werken, ondanks het feit dat ze momenteel niet over die mogelijkheid beschikken.

Flexibele werkmodellen zijn ook populair: 45% van de werknemers wil niet meer terug naar vijf dagen in de week op kantoor werken. Bovendien gelooft 54% dat flexibele werkomstandigheden hun productiviteit verhoogt.

Extra voordelen bij aantrekken en behouden van talent

Naast flexibiliteit zijn extralegale voordelen cruciaal bij het aantrekken en behouden van talent. Maaltijdcheques worden gewaardeerd door 54% van de respondenten en 40% vindt een ziektekostenverzekering essentieel.

De studie wijst ook op de toenemende interesse in innovatieve voordelen zoals een betaalde sabbatical: 38% van de Belgische werknemers zegt dat de mogelijkheid om een sabbatical te nemen hun jobkeuze zou beïnvloeden. Van deze groep zou 53% die vrije tijd gebruiken om zich te concentreren op persoonlijke gezondheid en welzijn, terwijl 45% prioriteit zou geven aan tijd doorbrengen met familie of reizen. Nog eens 23% zou verdere opleidingen of trainingen volgen, wat een bredere trend naar continu leren en professionele ontwikkeling weerspiegelt. Want over het algemeen gaf 24% ‘toegang tot training en groeimogelijkheden’ aan als belangrijke voorwaarde bij het selecteren van een job.

Isabel Naidoo, Chief People Officer bij Wise, licht toe:

“Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de verschuivingen op de arbeidsmarkt en wat voor invloed deze hebben op je organisatie. Bij Wise geloven we dat samenwerking op kantoor de sleutel is voor het opbouwen van succesvolle teams en een cultuur van samenwerking. Alleen zo kan elk individu zijn beste werk leveren. Toch begrijpen we ook dat werknemers behoefte hebben aan flexibiliteit om balans te creëren tussen hun persoonlijk leven en werkleven. Ons model voor een flexibele werkplek maakt die balans dan ook mogelijk.”

Medewerkers van Wise’s kantoor in Brussel aan het woord:

Zsa Zsa Cherish Phelan kwam in 2021 bij Wise in Brussel werken als Banking and Expansion Manager:

“Ik woon in Antwerpen, maar werk in Brussel, dus een flexibele werkomgeving is voor mij een game-changer geweest. Het stelt me in staat om een gezonde balans te houden tussen werk en privé. Ik ga graag naar kantoor om bij te praten met collega’s en voor face-to-face vergaderingen. Het is ook belangrijk je echt deel van een bedrijf te voelen, dat helpt bij het opbouwen van een goede bedrijfscultuur. Maar zoals iedereen die vanuit Antwerpen pendelt weet, kan de reis lang en stressvol zijn – ik ben dagelijks makkelijk zo’n drie uur onderweg. Met deze flexibiliteit kan ik mijn tijd beter beheren en het beste van mijzelf geven.”

Isabelle Kull kwam in 2016 bij Wise en werkt sinds 2019 op het kantoor in Brussel als Director of EU Compliance:

“Als moeder van twee jonge kinderen en teamlead voor 20 mensen, is flexibiliteit essentieel om mijn verantwoordelijkheden te balanceren. Het stelt me in staat om mijn werk en gezinsleven te combineren – of het nu gaat om de schoolloop, dringende afspraken met de kinderarts of mijn kinderen naar hun naschoolse activiteiten te brengen – zonder het gevoel te hebben dat ik een van de twee moet opofferen. Omdat ik oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk kom, maak ik ook optimaal gebruik van werken op afstand wanneer ik familie wil bezoeken. Het is een luxe om verbonden te blijven met zowel mijn werkleven als mijn persoonlijk leven, zonder toegevingen te moeten doen bij een van de twee.

“Na 4 jaar bij Wise verdient elke werknemer een betaalde sabbatical van zes weken. Na 8 jaar bij Wise heb ik er al twee genomen en ik kijk uit naar de volgende. Als werknemer zie ik het niet alleen als een beloning voor mijn harde werk, maar ook als een waardevolle kans om te pauzeren en op te laden in ons vaak drukke leven. Of het nu gaat om reizen, het doorbrengen van ‘quality time’ met de familie, of op mijn eigen tempo nieuwe vaardigheden aan te leren, deze vrije tijd is echt van onschatbare waarde. Als teamlead erken ik ook het belang van dergelijke voordelen – het is een geweldige manier om loyaliteit van de werknemers te bevorderen en de betrokkenheid op lange termijn binnen je bedrijf te versterken.”

Over het onderzoek

Online enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 8 en 16 augustus 2024 onder 1000 Belgen, representatief naar taal, geslacht, leeftijd en opleiding. De maximale foutmarge onder 1000 Belgen is 3,02%.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER