Meerderheid gelooft dat de arbeidsmarkt relatief snel zal herstellen

Ondanks dat er door COVID-19 minder banen beschikbaar zijn, is het grootste deel van de Belgische werkzoekenden niet bereid zijn looneisen aan te passen. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed – wereldwijd en in België de nummer 1-vacaturesite – onder bijna 5.000 werkzoekenden uit Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, India, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Hoewel het door de uitbraak van het coronavirus de afgelopen maanden moeilijker is geworden om een baan te vinden, zijn er desondanks maar weinig Belgische werkzoekenden bereid salaris in te leveren voor een nieuwe baan. 17,8 procent zou hiervoor openstaan. Dat de Belg niet wilt inboeten op loon bleek ook al uit eerder onderzoek van Indeed .

De relatief lage bereidheid om compromissen te sluiten op het vlak van loon, heeft mogelijk te maken met het feit dat een groot deel van de Belgen denkt dat de arbeidsmarkt relatief snel zal herstellen. Ruim een derde verwacht dat alles binnen een jaar weer bij het oude is. 24,7 procent denkt dat de arbeidsmarkt binnen zes maanden weer hersteld is, en 15,1 procent verwacht zelfs dat dat al binnen drie maanden gebeurt. Men staat wel open om concessies te willen doen als het om hun functie-eisen gaat. 36 procent van de werkzoekenden zou een baan aannemen waarvoor ze overgekwalificeerd zijn. Bij de vorige resultaten lag dit nog op 28.

Toekomst essentiële beroepen

Tijdens de COVID-19 pandemie is het respect en appreciatie voor essentiële beroepen zoals arts en verpleegkundige, enorm gestegen en van essentieel belang ervaren door de Belg maar ook door de Belgische overheid. 36 procent van de bevraagden denkt dat die appreciatie in de toekomst zal blijven. En zo gelooft 29 procent van de Belgen dat de perceptie van wat belangrijk werk is, voorgoed zal veranderen.

Daarnaast is bijna een kwart van de Belgen is bereid een vitaal beroep uit te oefenen. Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux: “De huidige economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat er minder banen beschikbaar zijn, maar dat geldt logischerwijs niet voor vitale beroepen. Die hebben zich bewezen als noodzakelijk en van grote toegevoegde waarde. Iets concreets kunnen toevoegen aan de maatschappij is voor veel werkzoekenden ook wat waard.”

Manier van werken

Een derde van de Belgische bevraagden denkt dat de manier waarop we werken, zoals het aantal werkuren, de huidige inrichting van de werkweek of de productiviteit, voorgoed zal veranderen. Dat ligt in lijn met de opinie van de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland. Respectievelijk 30 procent, 32 procent en 33 procent denkt dat het coronavirus op dit vlak permanent voor veranderingen zal zorgen.

Wat de terugkeer naar kantoor betreft, zijn de meningen goed verdeeld. Iets minder dan de helft van de Belgische respondenten geeft aan te verwachten dat de pandemie op de lange termijn invloed heeft op de ‘normale’ werkplek en dat veel mensen ook in de toekomst blijven thuiswerken.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER