Zal AI onze leerhonger wegnemen?

Het NRCS-model (*) belicht verschillende vormen van leermotivatie, waarbij telkens een andere vorm van opbrengst beoogd wordt. Maar wat als artificiële intelligentie (AI) die opbrengst zonder inspanning kan genereren? Gaan we dan nog voldoende leermotivatie behouden? Dat vraagt Jan Dillis, HR Director Devoteam zich af.

Bij leren uit noodzaak en ROI-gedreven leren zal AI snel als een welgekomen alternatief beschouwd worden.
Maar zal dat ook het geval zijn bij leren uit nieuwsgierigheid en leren als deel van zelfontplooiing?

Laten we even met een voorbeeld inzoomen op leren als zelfontplooiing. Als hobbyfotograaf en Adobe Lightroom adict was ik met stomheid geslagen toen ik recent een demo van Imagen zag. Lightroom is een fotobewerkingstool, als het ware een donkere ontwikkelingskamer voor digitale foto’s. Imagen is, ik citeer, an AI-powered photo editing solution for Adobe Lightroom that learns your personal style and saves you time. Imagen biedt verschillende functies aan. Bij één ervan abstraheert Imagen een editeerstijl op basis van een reeks foto’s die je oplaadt en vervolgens zal Imagen in Lightroom de juiste parameterinstellingen gebruiken om nieuwe foto’s in de aangeleerde stijl te editeren.

Als ik dat via Imagen met slechts enkele muisklikken kan realiseren, waarom zou ik dan nog uren en dagen spenderen in het leren welke parameters op welke wijze een foto beïnvloeden en hoe paramaters elkaar beïnvloeden?

Imagen saves you time. Inderdaad, wanneer ik enkel een bestaande stijl kopiëren wil, dan zal ik waarschijnlijk snel geneigd zijn om Imagen te gebruiken. Als ik echter mijn stijl wil ontwikkelen en verder ontplooien, zal ik toch eerst moeten leren hoe ik de stijlen van andere fotografen kan nabootsen om met die kennis geleidelijk aan mijn eigen stijl te ontwikkelen. Kortom, ik zal dan toch de leerinspanning willen leveren, steal like an artist-Austin Kleon indachtig.

Maar wat met generatieve AI, waarbij ik opgeef welk nieuwe stijl ik nastreef en generatieve AI me vervolgens alternatieven aanreikt waaruit ik kan kiezen om die nieuwe stijl verder te verfijnen?

Mmmh, ik ben alvast benieuwd hoe AI en generatieve AI onze leermotivatie in de toekomst zal beïnvloeden…

Just smile,
Jan Dillis

me

(*) Necessity – ROI driven – Curiosity – Self-fulfillment

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER