Geen kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt dankzij Siemens Industry Academy

Siemens kondigt de oprichting aan van de Siemens Industry Academy: een structureel samenwerkingsverband tussen de academische wereld en grote industriële spelers in Vlaanderen. In een eerste fase worden vierentwintig studenten van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven gelinkt aan bedrijven voor een unieke Stage+-ervaring waarin ze meewerken aan de automatisering en digitalisering van de industrie. In een tweede fase staan gastcolleges, job shadowing en bedrijfsbezoeken in binnen-en buitenland op het programma. Met dit initiatief wil Siemens aankomende ingenieurs kennis laten maken met de meest geavanceerde technologieën en tegelijk de banden met de academische wereld nauwer aanhalen. De KU Leuven is de eerste Belgische universiteit die in dit project stapt.
Niet alleen de studenten maar ook de opleiding hebben alles te winnen bij een goed geoliede interactie met het werkveld. Omgekeerd is ook de industrie gebaat bij de valorisatie van het (toegepast) wetenschappelijk onderzoek en een tijdige detectie van jong ingenieurstalent. Om deze wederzijdse vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen, lanceert Siemens de ‘Siemens’ Industry Academy’

“De Academy is een structurele samenwerking die Siemens, de KU Leuven, privébedrijven en studenten verenigt met het oog op het creëren van concrete meerwaarde”, vertelt Eddy Nelis, Vice President van Siemens. “Zelf beschikken we over heel wat expertise, materiaal en tools die onze industriële partners kunnen helpen in hun digitaliseringstraject, de studenten vertrouwd kunnen maken met hoogtechnologische oplossingen en onderwijsinstellingen dichter laten aansluiten bij de markt. Dit is dus een win-win-win-win situatie.”

Stage+, en zoveel meer

In het kader van de Siemens Industry Academy werd – in een eerste fase – voor een unieke aanpak gekozen, namelijk ‘Stage+’. Studenten gaan gedurende een af te spreken periode aan de slag bij een industrieel topbedrijf. Tien bedrijven met een vestiging in Vlaanderen dienden automatisering- of digitaliseringsprojecten in die door Siemens werden gescreend op hun relevantie. Het gaat om Actemium, Agidens, Cloostermans, Kaneka, Lapauw, Merco, Soleras, Vandemoortele, VolvoCars en Wienerberger.

Ook andere bedrijven hebben zich aangemeld om in een tweede fase in te stappen. Vierentwintig studenten Industrieel Ingenieur van de KU Leuven tekenden in voor dit traject en werden door Siemens en KU Leuven gekoppeld aan een bedrijf en een project. Siemens zorgt voor de omkadering, coaching en de technologie waarmee de student aan de slag gaat. De KU Leuven staat garant voor de inbedding in een academisch kader.

Future Proof engineers

Tijdens de Stage+ leren de studenten niet alleen technische skills, maar ook essentiële professionele vaardigheden die hen moeten voorbereiden op de beroepspraktijk. “Met dit traject willen we de studenten verder op weg helpen in hun zelfontwikkeling tot ‘future proof engineers’: ingenieurs die intelligente oplossingen vinden voor technologische problemen en daarbij steevast ruimdenkend en systematisch te werk gaan”, vertelt Bert Lauwers, decaan van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen.

Academische excellentie

De betrokken partners benadrukken dat dit traject veel meer is dan een gewone stage voor de student. Thierry Van Eeckhout, Vice President Sales van Siemens: “De ‘plus’ in ‘Stage+’ duidt op de grondige omkadering en de reële connectie met het werkveld die tot een unieke samenwerking leiden. De studenten krijgen een afgelijnd doel voorgesteld waarbij evenveel waarde wordt gehecht aan de technische vaardigheden als aan de professionele skills.”

Greet Langie, vicedecaan Onderwijs van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen aan KU Leuven vult aan: “Voor ons is dit een logische stap in ons streven naar academische excellentie in nauwe coöperatie met het werkveld. Als trendsetters in ons vakgebied delen we dezelfde ambitie om een nieuwe generatie industrieel ingenieurs op de markt te zetten voor wie leren en werken naadloos in elkaar overgaan.”

Over Siemens

Siemens Digital Industries (DI) is een innovatieleider op het vlak van automatisering en digitalisering. In nauwe samenwerking met partners en klanten, stuurt DI de digitale transformatie in de proces- en maakindustrieën aan. Met het Digital Enterprise-portfolio biedt DI bedrijven van om het even welke omvang een omvattend End-to-End-aanbod van producten, oplossingen en diensten voor de integratie en digitalisering van de volledige waardeketen. Geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van elke industrietak, ondersteunt DI’s unieke portfolio klanten bij de verhoging van hun productiviteit en flexibiliteit. DI breidt zijn portfolio voortdurend verder uit met innovaties om de meest geavanceerde, toekomstgerichte technologieën te integreren. Siemens Digital Industries heeft zijn internationale hoofdkantoor in Nürnberg, Duitsland, en heeft wereldwijd zo’n 75.000 medewerkers in dienst.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER