Uit elke crisis kan je iets leren…

Ook deze maand neemt journalist Aart De Zitter de internationale HR-pers door: wat leeft en wat beweegt er in HR-land? Hij houdt daarbij vooral (maar niet alleen) Noord-Europa in de gaten. Want vaak zijn de Noorderlingen op HR-vlak een stap op ons voor. Lees zijn persoverzicht voor de maand september, en je bent weer… HRelemaal mee.

Leun niet achterover, de crisis is niet voorbij…

De Noren zijn op hun hoede. Terwijl ze in juli en augustus massaal op vakantie trekken, moeten ze voorzichtig zijn voor wat hen na die vakantie te wachten staat. De arbeidsmarkt is nog lang niet van de Coronaperikels verlost, zegt professor Endre Sjövold in het Noorse vakblad Personal & Ledelse.

Endre Sjövold is een Noorse autoriteit als prof organisatiestructuur en groepsprocessen aan de NTNU-universiteit in Oslo. Hij wil niet cynisch zijn, maar waarschuwt werkgevers en werknemers voor de koude douche die hen mogelijks te wachten staat na de zomervakantie. Hij ziet twee redenen voor deze voorzichtigheid: ‘ten eerste hebben we absoluut geen zicht op de evolutie van de Coronapandemie en wat erna zal komen. Ten tweede verandert onze manier van werken drastisch: zowel de jobs als de werknemers zijn fundamenteel veranderd.’ De combinatie van deze beide constaties vraagt een grote dosis empathie van de werkgever: die moet leren omgaan met veel onzekerheid. ‘Het is nodig om je als werkgever te verplaatsen in het hoofd van je werknemer. Wat doet ongerustheid met een mens en met een team?’ Ook het leiderschap van een onderneming ondergaat dus een enorme dynamische evolutie in korte tijd.

Maar Sjövold blijft toch positief: ‘natuurlijk zullen wij er als mens in slagen om met deze nieuwe situatie te leren omgaan. We hebben geleerd uit de Coronacrisis en deze lessen zullen ons helpen om onze organisaties grondig en duurzaam aan te passen aan een volledig nieuwe arbeidssituatie.’ De opgang van het thuiskantoor ziet hij als een mooi voorbeeld: ‘ik ben er zeker van dat mensen geen misbruik maken van dat thuiskantoor. Ze zitten niet in hun pyjama naar films te kijken maar werken hard en geconcentreerd. Een bewijs dat we flexibel zijn.’

Uit elke crisis kan je iets leren.

www.ledernett.no

Britse toplonen lijden amper onder Covid

Ook al zijn de economische gevolgen van de Covid-pandemie amper te overzien, toch missen Britse FTSE-100 bedrijven de kans om de ongelijkheid in de toplonen weg te werken. Dat staat in het Britse vakblad HRMagazine.

36 FTSE-100 bedrijven kondigen een tijd geleden aan om hun ‘executive pays’ te verlagen als antwoord op de Coronacrisis. Daardoor is het gemiddelde CEO-loon in de UK identiek aan dat loon uit 2011 (3,6 miljoen £).

Maar wie goed kijkt, ziet beter: loon is maar een fractie van het beloningspakket dat top-executives ontvangen. Geen enkel van de bedrijven veranderde iets aan het incentivegedeelte van dat pakket. ‘De genomen maatregelen zijn dus niet meer dan oppervlakkig poetswerk, zonder fundamentele veranderingen’, zegt Luke Hildyard van de ‘High Pay Centre’ denktank. ‘De onwil van de best betaalde executives om bij te dragen in deze crisis versterkt het gevoel van ongelijkheid. Er heerst een gebrek aan solidariteit.’

Charles Cotton van de vereniging voor HR-professionals CIPD is al even snoeihard: ‘Psychologie toont duidelijk aan dat bonussen hun waarde verliezen als ze de norm worden en niet langer een uitzondering zijn.’ De comités die over de topverloningen beslissen, moeten volgens beide experten meer rekening houden met elementen als eerlijkheid en organisatiecultuur. Tot nu toe wijst alles op een gemiste kans om de loonkloof tussen best en slechts betaalde werkkrachten in Groot-Brittannië te verkleinen. Zou dat in België anders zijn?

www.hrmagazine.co.uk

Webp.net compress image 6 4

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER