UCLL (Campus Sociale School) en Acerta slaan handen ineen voor praktijkgerichte HR‑richting

Het onderwijs in Vlaanderen krijgt soms de labels ‘ouderwets’ of ‘te theoretisch’ opgeplakt. Maar het kan ook anders, dat bewijzen hogeschool UCLL (Campus Sociale School) en HR-dienstengroep Acerta. Voor het eerst organiseerde UCLL het vak ‘Payroll & Administratie’ voor studenten Sociaal Werk met afstudeerrichting personeelswerk (HR), waarbij de studenten gebruik maken van de payroll-applicatie Acerta Connect. Het concept is vrij uniek in het hogeschoollandschap en toont aan hoe onderwijs meer innovatief en praktijkgericht georganiseerd kan worden.

Praktijkgerichte vakken zijn de toekomst

Elk bedrijf met personeel in dienst wordt geconfronteerd met payroll en administratie. Toch wordt ‘payroll’ slechts zelden opgenomen in een opleidingsprogramma. UCLL heeft daar verandering in gebracht met het vak ‘Payroll & Administratie’ en brengt de HR-realiteit tot bij de studenten. Studenten kunnen aan de slag met Acerta Connect, een payrolltool die een veilige omgeving biedt waar studenten naar hartenlust bruto-netto berekeningen kunnen simuleren, loonafsluitingen voorbereiden of analyses kunnen maken.

Gert Mertens, kantoordirecteur Acerta: “Via het vak ‘Payroll & Administratie’ leren de studenten Acerta Connect kennen en gebruiken. Dat is een ongelofelijke troef, want het is een payrolltool die ook écht in de bedrijfswereld door HR-professionals gebruikt wordt, en de vraag naar talent met payroll-kennis is groot op de arbeidsmarkt.”

Het vak werd meteen aan zowel de eerstejaars als tweedejaarsstudenten personeelswerk (HR) aangeboden. Aan de hand van een fictieve organisatie met verschillende personeelsleden (zowel arbeiders als bedienden, deeltijds als voltijds…) in Acerta Connect konden de studenten zelf ervaren wat bijvoorbeeld de impact is van zwangerschapsrust of loopbaanonderbreking op een verloning.

Succesvol eerste payroll-examen ondanks corona

Zoals elke school heeft UCLL ook zijn aanpak moeten veranderen door COVID-19. De lessen waren vanaf 16 maart louter nog online. Marnik Bodson, (praktijk)lector HR, getuigt: “Het was niet evident om een nieuw vak plots online te moeten geven. Het is moeilijk in te schatten of de studenten alles goed hebben begrepen. De instructievideo’s van Acerta waren een uitstekend hulpmiddel en ik heb ook een ‘stap-voor-stap’-handleiding voorzien. Daarnaast konden studenten ook vragen stellen en hield ik een Q&A bij en organiseerde ik live sessies. Ik had bovendien een vast contactpersoon bij Acerta die ik kon contacteren bij vragen of wanneer ik wou nagaan of het in het ‘echt’ ook zo gebeurde.”

Het vak ‘Payroll en Administratie’ aan de UCLL

Die aanpak heeft ook geloond, want het slaagpercentage van de studenten die deelnamen aan het examen, was hoog. Bijna 100 studenten volgden het vak , 80 daarvan namen deel aan het examen (in eerste zittijd)

“Op stageplaatsen zijn ze trouwens heel enthousiast over deze aanpak,” vervolgt Marnik Bodson. “Voor mij is het nogmaals een bewijs dat onderwijs dynamisch moet zijn. Het vak is zowel een troef voor de studenten, de opleiding en het werkveld: het is praktijkgericht en we zijn mee met onze tijd.”

Ook de studenten zijn enthousiast over het vak en de payrolltool Acerta Connect. Frédérique D. studente Personeelswerk (HR) UCLL deelt haar ervaring met de opleiding: “Ik vond het leerrijk en zeer innovatief. Als student weet je niet meteen wat payroll precies inhoudt. Via deze tool konden we direct aan de slag en hebben we veel geleerd over soorten vergoedingen, extralegale voordelen, enz. En dat is toch wel belangrijk om een goede HR-professional te worden.”

Vinger aan de pols houden

Ook in de toekomst wil het HR-traject aan UCLL (Campus Sociale School) meer inspelen op de vraag van de arbeidsmarkt. De nauwe samenwerking met Acerta helpt hen om de vinger aan de pols te houden en het opleidingsaanbod aan te passen aan de realiteit. En die samenwerking gaat ook verder dan het nieuwe payroll-vak. Studenten kunnen bijvoorbeeld ook hun talenten ontdekken via een talentenanalyse (Talent Management Analyse) om onder andere hun meest geschikte stageplaats uit te kiezen. Op deze manier ervaren ze meteen ook de meerwaarde van moderne HR-tools.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER