België is lang voorloper op het vlak van diversiteit geweest, maar vandaag berusten managers te gauw in het gevoel dat ze progressief bezig zijn. Inclusiviteit of een werkomgeving waar alle werknemers tot hun recht komen ongeacht leeftijd, levensfase, herkomst, geslacht ea is nochtans de sleutel naar commercieel succes. Diversiteit is op bedrijfsniveau meestal wel aanwezig, maar het vertaalt zich niet genoeg naar de verschillende teams. Bijvoorbeeld, hoeveel vrouwen telt een gemiddelde IT-ploeg? Ook directies moeten diversiteit reflecteren, maar zijn nog te vaak een allegaartje van gelijkaardige profielen.
Commerciële meerwaarde
Voor bedrijven heeft inclusiviteit een grote commerciële meerwaarde en dus moeten leidinggevenden naar zo divers mogelijke teams streven. In de Angelsaksische wereld is de maatschappelijke discussie hierover al langer aan de gang. Organisaties hebben een voortrekkersrol en doen er alles aan om die inclusiviteit voor klanten zichtbaar te maken. Door bijvoorbeeld uit te pakken met cijfers over hoeveel de gemiddelde vrouwelijke leidinggevende of medewerker verdient in verhouding tot haar mannelijke collega’s.
Inclusiviteit is natuurlijk meer dan gender. Het gaat ook om een rijkdom aan etnische profielen of het omarmen van mindervaliden en transgenders op de werkvloer. Voor deze laatste zien we dat het in de media niet langer een taboe is, maar in de praktijk op de werkvloer zien we dat het geen evidentie is. Dus op papier ziet het er misschien wel goed uit, maar managers moeten nog actiever zoeken naar profielen om de inclusiviteit uit te diepen.
Generatiekloof
Ook leeftijd is een niet te onderschatten factor. We zien momenteel een gevaarlijke trend waarbij babyboomers en millennials uit elkaar groeien. Oudere werknemers kijken al eens neer op jonge collega’s, terwijl nieuw talent soms te weinig respect heeft voor de ervaren medewerkers. Stel je voor dat je vernieuwende ideeën kunt blenden met de tonnen ervaring in een bedrijf. Dat zou toch de perfecte tandem voor commercieel succes zijn?
Jongeren krijgen vandaag terecht sneller een leidinggevende positie, maar dat mag niet ten koste van oudere collega’s gaan. Enerzijds is een omgeving nodig waarin oudere collega’s respect tonen voor wat nieuwe generaties bieden. Anderzijds is het aan jonge leidinggevenden om zelf ook open te staan voor de inbreng van ervaren medewerkers.
Uiteindelijk is dit waar inclusiviteit rond draait: je laten omringen door een veelvoud aan profielen die samen meerwaarde voor je bedrijf creëren.
Gelukkige mensen zijn de drijvende kracht achter iedere succesvolle organisatie.
En samenwerking tussen HR en Preventie & Bescherming is hierbij de sleutel tot succes!
Ontdek hoe Attentia u hierbij helpt op: www.attentia.be
Peter Sioen is Preventieadviseur Psychosociale Aspecten bij Attentia
foto: Constance Proux