Hoe bouw je een toekomst waar iedereen in kan geloven en die iedereen inspireert? Dat was de vraag waar we ons met onze #ZigZagHR NXT community (de absolute must-join community voor jonge leergierige HR-professionals) vorige week hebben over gebogen op de Love Tomorrow conferentie.
Op de iconische Tomorrowland site dompelden we ons onder in een wereld vol inspiratie, innovatie en gedurfde ideeën. Want net zoals de sprekers op Love Tomorrow zijn onze jonge professionals niet bang om de status quo uit te dagen. Ze zijn nieuwsgierig en willen een betere toekomst bouwen, een toekomst die duurzaam en eerlijk is voor mens en natuur. We luisterden naar visionaire sprekers, reflecteerden over duurzaamheid en technologie, en daagden elkaar uit: In wat voor toekomst wil jij leven? Welke stappen durf jij te zetten om die toekomst te creëren?
Onze NXT’ers deelden hun scherpste inzichten en gedurfde conclusies om die droom waar te maken.
Klimaatcrisis
Een centrale boodschap op Love Tomorrow was de noodzaak om ons verhaal over klimaatverandering te veranderen. Verhalen bepalen hoe we het leven zien, hoe we ons voelen en wat we doen. Helaas zijn de verhalen van deze tijd vaak pessimistisch en cynisch. Pessimisme klinkt slim, maar verlamt ons en houdt ons in een status quo. We hebben actieve en hoopvolle verhalen nodig om mensen te activeren.
We worden overspoeld met nieuws en informatie over de klimaatcrisis, maar voelen ons vaak niet verantwoordelijk om in actie te komen. Wat als we een hoopvoller alternatief konden creëren? Een waarin de natuur zelf spreekt via EnvAI’s (environmental AI’s). Zou jij niet in gesprek willen gaan met de Stille Oceaan of het Amazonewoud? Zouden we niet beter voor de natuur zorgen als we er persoonlijk mee konden praten? Of waarom maken we geen werk van ‘Environmental Personhood’, waarbij natuurgebieden juridische personen worden met beschermde rechten? Geen enkel idee is te gek om onze relatie met de natuur fundamenteel te veranderen. We hebben een optimistisch, hoopvol en concreet verhaal nodig om deze uitdagingen echt aan te pakken.
Emma Masselis:
“Er is heel wat te doen rond ‘climate change’ en voor velen onder ons is het intussen duidelijk dat onze planeet er niet goed voorstaat. Desondanks schieten nog (te) weinig mensen in actie. AI kan ons helpen om, aan de hand van beschikbare data, het verhaal rond klimaatverandering toegankelijker, tastbaarder en menselijker te maken. Deze samenkomst van natuur, mens en technologie geeft de dialoog met onze ecosystemen een nieuwe dimensie, wat hopelijk bijdraagt aan een minder ego- en meer gaia-centrisch wereldbeeld.”
Romy Fuchs:
“Ik vond het verhaal van Tomorrowland over hun eigen sustainability journey enorm boeiend. Als brand en als festival beseffen ze duidelijk de impact die ze hebben op onze planeet. Hun journey gaat zeker nog niet altijd perfect. Maar ik vond het erg inspirerend om mee te krijgen wat hun doelstellingen zijn, welke stappen ze zetten naar een betere wereld en hoe ze dit willen bereiken met een gepassioneerd team. Wist je bijvoorbeeld dat hun borden eetbaar zijn? Iets dat ik meteen tijdens de lunch heb getest! 😉”
“If I fail, I fail on my bakkes”
Naast duurzaamheid en de toekomst, was er ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en ambitie. Average Rob (waarmee onze NXT’ers een foto wisten te scoren) deelde zijn mantra: “If I fail, I fail on my bakkes,” en benadrukte het belang van passie en doorzettingsvermogen. Doe wat je graag doet en ga er dan vol voor.

Zo’n 2000 mensen hoorden Dirk De Wachter daaraan toevoegen dat we ook moeten inzetten op meer menselijke connectie, op community en samenzijn. In onze individualistische maatschappij die steeds succes nastreeft, verliezen we dit soms uit het oog. Durf kleine fouten toegeven, durf vragen stellen, durf te verbinden in kwetsbaarheid. Alleen samen komen we vooruit.
Anne Vandorpe:
“Passie en ambitie zijn essentieel! Doe wat je liefhebt en zoek een manier om er je werk van te maken. Failure is part of success. En ook: take it easy, ga zitten en laat het leven zijn werk doen.”
AI is een spiegel
Karen De Sousa Pesse legde de vinger op de (zeer) zere plek met haar voorbeelden van systematische biases ten opzichte van vrouwen, zoals de late invoering van medicijntesten op vrouwen en de (veel te late) introductie van vrouwelijke crash dummies (pas vorig jaar?). AI houdt ons een spiegel voor en versterkt wat er al is. Het kan dus zeker gebiased zijn, maar het kan ons ook helpen biases te ontdekken en aan te pakken.
Leen Vanwittenbergh:
“De eerste vrouwelijke crash test dummy was er pas in 2023??!! Er zijn heel wat biases in de maatschappij en die vormen nu een spiegel van wat er reeds leeft. Belangrijk dus dat we ons hiervan bewust zijn en dat we dit proberen te corrigeren.”
Live today – Love tomorrow
Laten we de slogan ter harte nemen en vandaag leven en morgen liefhebben; maar laten we vooral bouwen aan een wereld waar we met hoop en trots naar kunnen kijken. In wat voor toekomst wil jij leven? En welke stap kan jij vandaag nog zetten in die richting
Meer over #ZigZagHR NXT
#ZigZagHR NXT Is de go-to community voor jong HR talent dat wil leren, groeien een netwerk uitbouwen.
>> Laat je inspireren
>> Sluit je aan bij de coolste HR-Community van het land
𝘖𝘱𝘨𝘦𝘭𝘦𝘵: 𝘭𝘪𝘥𝘮𝘢𝘢𝘵𝘴𝘤𝘩𝘢𝘱 𝘪𝘴 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘦𝘦𝘮 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘴𝘨𝘪𝘦𝘳𝘪𝘨 𝘵𝘢𝘭𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘢𝘵 𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥 𝘪𝘴 𝘻𝘪𝘤𝘩𝘻𝘦𝘭𝘧 𝘦𝘯 𝘏𝘙 𝘩𝘦𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘵𝘦 𝘷𝘪𝘯𝘥𝘦𝘯.





