PARTNERCONTENT

Hoe zorg je, ook in virtuele tijden, voor (h)echte teamdynamiek?

Hoe zal het ‘nieuwe normaal’ eruit zien nadat COVID 19 onder controle is? Willen we sterker uit deze crisis komen, dan moeten we de huidige challenges op ons pad omzetten in nieuwe kansen. Hoe zorg je, ook in virtuele tijden, voor (h)echte teamdynamiek?
In onze huidige – soms surrealistische – situatie van social distancing en virtuele realiteit wordt het steeds belangrijker om ons bewust te zijn van de 5 essenties die bijdragen tot het succes van een gezond team:

1) Vertrouwen / Trust
Blijf kwetsbaar met elkaar. Organiseer virtuele meetings via TEAMS, ZOOM, SKYPE, WEBEX etc. niet alleen om operationele problemen op te lossen, maar ook om met elkaar in te checken. Stel vragen als ‘Hoe gaat het met je?’, ‘Hoe ga je thuis om met de situatie?’, ‘Wat doe je om mentaal en fysiek fit te blijven?’ Laat het menselijk aspect primeren, nu meer dan ooit!

2) Conflict
Geef jezelf voldoende tijd om een gezond debat te voeren en concentreer je niet te veel op efficiëntie in virtuele vergaderingen. Accepteer dat de dialoog rommelig is. Daag mensen uit om hun standpunt te delen. Ga door met ‘to mine for conflict’ zoals Pat Lencioni het noemt. Nodig iedereen uit om tijdens de bijeenkomsten zijn of haar video en microfoon aan te zetten om verbale en non-verbale reacties op te vangen.

3) Betrokkenheid / Commitment
Virtuele bijeenkomsten maken het vaak moeilijker om de juiste betekenis van wat anderen zeggen op te vangen, nuances op te sporen en het non-verbale gedrag van anderen te observeren. Neem je samen met je team een beslissing, noteer die in de notitie-sectie van je technisch platform. Zo vermijd je verkeerde interpretaties bij de deelnemers. En vraag commitment in open vragen, zoals bijvoorbeeld ‘Wat hebben we nog nodig om ons volledig in te zetten voor deze beslissing?’

4) Verantwoording / Accountability
Blijf mensen verantwoordelijk houden voor hun commitment. In virtuele vergaderingen wil je het onderwerp misschien iets minder direct benaderen. Hou er rekening mee dat andere mensen aan de andere kant van het virtuele kanaal aanwezig kunnen zijn, zoals echtgenoten en kinderen. En communiceer negatieve berichten niet via mail omdat de andere persoon niet ‘aanwezig’ is. In virtuele en pre-COVID 19 tijden kan wat je in een mail schrijft, leiden tot misinterpretatie en komt de boodschap vaker harder binnen dan wanneer het face-to-face gezegd wordt. Doe het nu via videocall.

5) Resultaten / Results

De situatie is drastisch veranderd en wat vroeger nog ‘het belangrijkste was’, is vandaag misschien minder relevant. Of zelfs helemaal niet meer belangrijk. Het is tijd om je team opnieuw in lijn te brengen met jullie nieuwe gemeenschappelijke topprioriteit.

Wat leren we vandaag?

Wellicht zal veel van wat we vandaag leren, deel gaan uitmaken van het ‘nieuwe normaal’, zoals

  • meer flexibiliteit dankzij videocalls,
  • meer effectiviteit door ons af te vragen of een vergadering echt noodzakelijk is,
  • minder formaliteit door het meer delen van onze persoonlijke gedachten en emoties.

Sascha Klenke, expert trainer coach bij Skill BuilderS

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.
Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER