Corona houdt brutoloon van Belg in toom

Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 3.748 euro. Op een jaar tijd is het brutoloon van de werkende Belg tijdens de coronacrisis grotendeels gelijk gebleven. Al zorgen extralegale voordelen en de loonindexering voor een loonstijging. Dit blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Die biedt naar jaarlijkse gewoonte een inkijk in het loonzakje van de werkende Belg, zowel arbeiders, bedienden als ambtenaren. 114.000 respondenten namen in de loop van 2021 deel aan het loononderzoek van Jobat.

Met een gemiddeld brutoloon van 3.748 euro per maand bleef dat gemiddelde eerder gelijk in vergelijking met het vorige Salariskompas van Jobat. Deze vaststelling is universeel: ook medische- en paramedische functies kregen bijvoorbeeld geen bijkomende loonstijging, terwijl deze functiecategorie in 2020 nog bij de drie grootste stijgers qua brutoloon waren. Toch is het niet allemaal status quo. Zo zijn door de automatische loonindexering de brutolonen rond begin 2022 wel gemiddeld met 3 à 6 procent toegenomen om ze aan te passen aan de stijgende inflatie.

Opvallend is de toename van het aantal extralegale voordelen waar werknemers op kunnen rekenen. Vooral voordelen die gerelateerd zijn aan plaatsonafhankelijk werken, zitten in de lift.

  • Zo komt de laptop op vijf jaar tijd bij een kwart meer werknemers terecht,
  • thuiswerk stijgt in die vijf jaar zelfs met 77 procent.
  • Ook de bedrijfswagen toont een continue stijgende trend: op vijf jaar tijd is het aantal werknemers dat kan terugvallen op een bedrijfswagen met bijna 10 procent toegenomen. Bij profielen in management, ICT en consulting is een bedrijfswagen intussen de norm. Maar opvallend is dat ook steeds meer andere profielen, zoals in administratie en HR, op een bedrijfswagen kunnen rekenen.
  • Het aantal werknemers dat kon rekenen op een onkostenvergoeding en/of een internetabonnement nam de voorbij vier jaar met 15 à 20 procent toe. Al zijn dat kosten die doorgaans ook effectief worden aangewend, bijvoorbeeld om thuis te kunnen werken en de noodzakelijke verwarming daarvoor te voorzien.
  • Bovendien kregen (eind vorig jaar) heel wat medewerkers een coronapremie.

Statuut, startloon en mediaan

Het gemiddelde brutoloon bedraagt dus 3.748 euro, maar verschilt van statuut. Zo ligt het bij bedienden op 3.815 euro, bij arbeiders op 2.961 euro, bij overheidspersoneel (zowel contractuele als statutaire ambtenaren) situeert het gemiddelde loon zich op 4.199 euro bruto.

Het gemiddelde startloon (geen of minder dan 1 jaar ervaring) bedraagt 2.657 euro bruto per maand. Hier verschillen arbeiders en bedienden amper van elkaar. Bij arbeiders ligt het startloon op 2.618 euro bruto per maand, terwijl bij bedienden het gemiddelde startloon 2.646 euro bedraagt. Bij overheidspersoneel situeert het gemiddelde startloon zich rond 2.955 euro bruto per maand.

Het gaat hier natuurlijk om gemiddeldes. En ook het algemene loon van 3.748 euro voor de doorsnee werkende Belg is natuurlijk een gemiddelde. Veelverdieners trekken zo’n gemiddelde traditioneel naar boven. Daarom vermelden we ook de mediaan en die ligt in ons land volgens het Jobat Salariskompas op 3.302 euro bruto. Concreet betekent dit dat de helft van de ondervraagden minder verdient dan dit bedrag van 3.302 euro en de andere helft meer verdient dan dat bedrag.
Bij bedienden ligt de mediaan op 3.400 euro bruto per maand, bij arbeiders op 2.800 euro, en bij overheidspersoneel situeert die mediaan zich op 3.800 euro bruto per maand.

Tevredenheid & gelukfactor dalen licht

33 procent geeft aan erg tevreden te zijn met zijn of haar loonpakket (= werknemers die een score van 8, 9 of 10 geven met betrekking tot hun loonpakket). Dat is minder dan de 36 procent van vorige keer. De daling is universeel en zichtbaar vanuit alle invalshoeken van geslacht en diploma tot functiecategorie en sector. Ook hier speelt de coronapandemie een rol: vaak moet binnen een organisatie iedereen de nodige flexibiliteit aan de dag leggen, maar staat er niet (altijd) iets tegenover.

39 procent geeft een score van 8, 9 of 10 op hun geluksgevoel in het professionele leven. Dat is ietsje lager dan vorig jaar (toen 41 procent). Als we inzoomen op functiecategorieën kunnen we vaststellen dat de grootste daling zich situeert bij twee sectoren: logistiek, aankoop, distributie & transport (min 5 procentpunt) enerzijds en anderzijds onderwijs (dat vier procentpunt moet inboeten). Dat zijn dan ook twee categorieën wier werking vaak ingrijpend werd aangepast door de pandemie.

Sectoren & Brussel

Sectoren die het best betalen zijn ook dit jaar chemie & farma, energie & milieu en bank & verzekeringen. In horeca en de sector toerisme, sport en recreatie verdien je dan weer het minst.
Over heel het land bekeken, kan je in Brussel nog steeds rekenen op het zwaarste loonzakje: in Brussel verdien je gemiddeld ruim een vijfde meer dan in Vlaanderen. Toch is er één dimensie waar het Brussels gewest het verschil niet op kan maken: geluk in het professionele leven. Daar zit Brussel op hetzelfde niveau als de andere provincies.

En vakantie?

Het aantal gemiddelde vakantiedagen blijft op hetzelfde peil: 27 dagen. Maar omdat heel wat mensen vaker zijn gaan thuiswerken, lijkt vakantie ook meer dan ooit echt vakantie. Want minder mensen nemen officieel vrij om bijvoorbeeld een grote aankoop te gaan doen of iemand thuis te ontvangen voor een onderhoud of herstelling. Ook daar had corona dus zijn invloed op.

Meer info op https://www.jobat.be/nl/salariskompas

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER