5 verrassende inzichten over leiderschap

Goede leiders maken het verschil. Ze bepalen (voor een groot deel) de betrokkenheid van je medewerkers en het succes van je organisatie. Maar wat maakt een leider nu écht goed? En hoe kun jij die kwaliteiten in jezelf en bij de leiders in je organisatie ontwikkelen? We doken in het #ZigZagHR Archief en haalden er 5 (verrassende) inzichten uit.

#1 We zouden beter wat loskomen van authenticiteit

Het geloof in authentiek leiderschap past in onze westerse individualistische cultuur. ‘Wees jezelf en je zult succesvol zijn’, dat is een idee dat we hebben overgenomen van Socrates en Aristoteles. Alleen, dat blijkt veel te simplistisch. Zo verstaat iedereen iets anders onder ‘authentiek’; er bestaan zelfs 19 verschillende definities. Mensen blijken ook niet goed in het beoordelen van authenticiteit. En authenticiteit kan ook tegen je werken. Kortom, authenticiteit is erg complex. In de huidige maatschappelijke context, waarin er veel waardeconflicten spelen, is het zelfs noodzakelijk om een beetje los te komen van die authenticiteit, van het ik-ik-ik verhaal.”

>> Benieuwd hoe welk leiderschap organisaties vandaag wel nodig hebben? We vroegen het aan Hannes Leroy, universitair hoofddocent aan de afdeling Organisatie- en Personeelsmanagement van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek naar leiderschap en leiderschapsontwikkelingsprogramma’s.

LEES MEER: “Durf als HR onpopulaire beslissingen te nemen” – #ZigZagHR (+)

onderzoek Hannes Leroy min

#2 Lidmaatschap komt voor leiderschap

Leiders worden gevormd, niet geboren. Een aantal persoonlijkheidskenmerken zoals drive, ‘motivation to lead’ en integriteit kunnen in zekere mate ‘helpend’ zijn bij het stellen van effectief leiderschapsgedrag. Maar dat is niet voldoende. Leiderschap is een proces van claiming & granting. Leiderschap moet met andere woorden ook gegund worden. Anders gezegd: het is even belangrijk dat de groep door de leider geleid wil worden. Lidmaatschap komt voor leiderschap.

>> Karen Wouters is leiderschapsexperte, professor leadership aan de Antwerp Management School en co-founder van Casa 19, een netwerk van leiderschapsexperten dat ze samen met Koen Marichal en Marc Van Den Broeck heeft opgericht. Haar visie op (gedeeld) leiderschap lees je hier.

LEES MEER: Lidmaatschap komt voor leiderschap – #ZigZagHR

karen wouters

#3 Discipline is belangrijker dan talent en motivatie  

Rob Vliegen – beter bekend als Fly van Kamp Waes – gelooft niet in talent. “Ik ben geworden wie ik ben door gedisciplineerd aan mijn tekortkomingen te werken in plaats van mijn troeven uit te spelen”, zegt hij. Hij groeide op als een introverte jongen met een zwak lichaam en een goed stel hersenen. Maar dat maakte hem naar eigen zeggen intellectueel lui. Discipline is volgens hem belangrijker dan talent én belangrijker dan motivatie, want motivatie is tijdelijk. Discipline is iets dat je ‘kweekt’ door non-stop een inspanning te leveren waardoor je uiteindelijk excelleert.

>> We hadden de gelegenheid om Fly te spreken na zijn keynote op Work Smarter. Het volledig interview lees je hier

LEES MEER: Intrinsieke motivatie als motor om slimmer samen te werken – #ZigZagHR

53781779830 2a13dc7f12 k min

#4 Leiderschap is sprintjes kunnen trekken, maar toch gaan voor de marathon

Leiderschap is sprintjes kunnen trekken, maar toch gaan voor de marathon, want de lange termijn staat altijd voorop. Het zijn de woorden van Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing. We gingen met haar in gesprek voor ons aprilnummer over leiderschap. Het fundament van leiderschap, zo zegt ze, is vertrouwen hebben en geven in medewerkers, in burgers, in elkaar, in de gemeenschappelijke visie en in je eigen kompas. Dat vraagt hard werk, want vertrouwen moet je verdienen. Vertrouwen is de lijm in de samenleving, je kan geen contract schrijven of wetten uitvaardigen voor elke mogelijke situatie, je moet uitgaan van vertrouwen. De beste leiders durven zichzelf in twijfel trekken, blijven zich uitvinden en zetten de organisatie (of in het geval van de politiek het algemeen belang) op de eerste plaats, vanuit het besef dat ze daar slechts tijdelijk deel van uitmaken.

>> Het XL interview lees je in het tijdschrift van #ZigZagHR april 2024 of hier (+)

LEES MEER: “Leiderschap is sprintjes kunnen trekken, maar toch kiezen voor een marathon” – #ZigZagHR

CCaroline Dupont Photography 240215nr153601 min

#5 Leiderschap is meer dan alleen de baas zijn

Goed presterende leiders voegen ongelooflijk veel toe aan het bedrijfsresultaat en kunnen mensen inspireren om samen succesvol te zijn. We gingen met onze #ZigZagHR NXT community, dé eerste en enige community voor startende HR-professionals, langs bij onze partner AFAS Software en nodigden 3 boeiende sprekers uit om ons te inspireren omtrent dit thema.

>> Gitte Dockx, National Human Resources Talent Development Expert bij Kuehne + Nagel, deelde 7 cruciale skills voor l eiderschap;Philippe Poupeleer van EASI gaf inkijk op hun unieke cultuur van ‘ownership’. Bij EASI kunnen medewerkers mede-eigenaar worden van het bedrijf. En Professor Anja van den Broeck van de KU Leuven gaf een wetenschappelijk onderbouwde kijk op wat een goede leider doet volgens Belgische medewerkers. Het komt daarbij vooral neer op drie dingen. Welke drie dingen? Dat ontdek je hier.

LEES MEER: Leiderschap is meer dan alleen de baas zijn – #ZigZagHR

PREVIEW ZIGZAGHR NXT CLUBHOUSE EVENING 018

Uitsmijter: Bossy bitches

Ons beeld van de dierenwereld werd lang bepaald door traditionele aannames over dominante mannetjes en zwakke zorgende vrouwtjes. Biologen stellen dat patriarchale beeld steeds meer in vraag. In het boek Bitch vertelt de Britse zoöloog Lucy Cooke over de wetenschappelijke herontdekking van het vrouwtjesdier. Zo blijken er best wel wat ‘bossy bitches’ te bestaan in de dierenwereld. Haar boek inspireerde ons tot een ludieke quiz.

>> Ben jij een bonobo, een chimpansee of een lemuur?

LEES MEER: Wat kan de dierenwereld ons leren over vrouwelijk leiderschap – #ZigZagHR

Lucy Cooke, die een master­diploma in de zoölogie behaalde aan de Universiteit van Oxford, schreef het boek Bitch om seksistische vooroordelen in de biologie te ontmaskeren. Het werd recent bij De Geus vertaald als Bitch: een revolutionair handboek over sekse, evolutie & het vrouwtjesdier. In De Standaard der Letteren werd het bekroond met vier sterren.

Intermezzo quiz aapjes

+++

Nog meer leiderschap!

Op deze pagina vind je artikels, interviews, cijfers en onderzoek over leiderschap en leiderschapsontwikkeling:

  • Wat is effectief leiderschap?
  • Worden leiders geboren of gevormd?
  • Wat zijn de belangrijkste leiderschapsvaardigheden?
  • Hoe word je een beter leider?
  • En wat is de rol van HR daarbij?
  • Wanneer pas je welke leiderschapsstijl toe?
  • Zijn vrouwen betere leidinggevenden dan mannen?
  • Leiderschapontwikkeling: hoe pak je het aan?
  • Hoe kan je toxisch leiderschap voorkomen?
  • Welke leiderschapsmodellen zijn evidence based?

Leadership – #ZigZagHR

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER