Leiderschap is meer dan alleen de baas zijn

Goede leiders maken het verschil. Ze bepalen (voor een groot deel) de betrokkenheid van je medewerkers en het succes van je organisatie. Maar wat maakt een leider nu écht goed? En hoe kun jij die kwaliteiten in jezelf en bij de leiders in je organisatie ontwikkelen? Wij gingen met onze #ZigZagHR NXT community, dé eerste en enige community voor startende HR-professionals, langs bij onze partner AFAS Software en nodigden 3 boeiende sprekers uit om ons te inspireren omtrent dit thema.

De 7 essentiële eigenschappen voor een leider

Gitte Dockx, National Human Resources Talent Development Expert bij Kuehne + Nagel, trapte de avond af met een bemoedigende boodschap: je wordt niet als leider geboren, je groeit erin. Met slechts 13% van de medewerkers die zich echt betrokken voelen is het duidelijk dat er veel ruimte is voor verbetering. Maar hoe doe je dat?

Een paar voorbeelden van Gitte’s zeven cruciale skills voor leiderschap:

 • One of us: laat jezelf zien (zit dus niet een hele dag opgesloten in je kantoor in back-to-back meetings), wees benaderbaar en bouw echte relaties op met je team.
 • One for all: creëer een duidelijke visie op leiderschap en coach je leidinggevenden. Wist je dat 82% van de managers niet op basis van de juiste skills in hun positie komen, maar door zaken zoals hun anciënniteit? Tijd dus om te investeren in de juiste leiderschapsskills.
 • Motivatie is key: het traditionele ABC model houdt stand (dit was een rode draad doorheen de hele avond). Werk dus vooral rond de autonomie, betrokkenheid en competenties van je team.
 • Positiviteit: wees de leider die glimlacht en positiviteit uitstraalt. Een positieve mindset en aanpak is besmettelijk én veel effectiever.

Tip: een kleine test onder onze NXT community leden geeft aan dat vooral positieve en motiverende leiders belangrijk zijn voor onze jonge HR-professionals.

PREVIEW ZIGZAGHR NXT CLUBHOUSE EVENING 014

De ideale leider is beschikbaar (en daar loopt het vaak al fout), taak- en mensgericht

Professor Anja van den Broeck van de KU Leuven gaf een wetenschappelijk onderbouwde kijk op wat een goede leider doet volgens Belgische medewerkers. Het komt daarbij vooral neer op drie dingen:

 1. Beschikbaarheid: wees er voor je team wanneer ze je nodig hebben. Communiceer regelmatig, open en transparant. Luister naar je team en wees empathisch.
 2. Taakgericht: is onze leider er ook om ons te helpen? Het draait vaak om de basics: help mij problemen oplossen en een visie en doel te bepalen. We willen leiding krijgen in “hoe moet het nu?”.
 3. Mensgericht: en natuurlijk zijn goede leiders menselijke leiders. Ze zijn empathisch en hebben oog voor de mens achter de medewerker.

En ook hier kwam het ABC model nadrukkelijk naar voor. Het is een simpele en effectieve tool die je als leider kan inzetten om gemotiveerde en betrokken teams te creëren.

Belangrijk: autonomie is niet hetzelfde als egoïsme en een “ikke ikke ikke” mentaliteit. Het wordt te midden van alle individualisering en flexibiliteit al eens opgeworpen om het individu voor de groep te zetten. Maar dat is niet wat autonomie is: je kan je ook autonoom voelen als het moeilijk gaat of je op de passagiersstoel zit, maar het toch belangrijk vindt om je er mee achter een gemeenschappelijk doel te scharen.

PREVIEW ZIGZAGHR NXT CLUBHOUSE EVENING 020

Ownership bij EASI

Philippe Poupeleer van EASI sloot de avond af met een blik op hun unieke cultuur van ‘ownership’. Bij EASI kunnen medewerkers mede-eigenaar worden van het bedrijf, wat een enorme boost geeft aan de motivatie en betrokkenheid. Dit creëert een omgeving waarin medewerkers zich écht verantwoordelijk voelen voor hun werk en de organisatie. Het zijn niet alleen intern, maar ook extern, de beste ambassadeurs die je je als organisatie kan wensen.

3 unieke best practices:

 1. Erkenning en waardering: bij EASI hebben ze een systeem waarbij medewerkers die iets goed hebben gedaan persoonlijk in de spotlight worden gezet door de CEO – van een persoonlijke en motiverende aanpak gesproken!
 2. Transparantie in promoties: alle managementposities zijn voorbehouden voor interne medewerkers, met concrete en transparante voorwaarden, wat zorgt voor gemotiveerde medewerkers en objectiviteit en fairness in (promotie)processen.
 3. Beperkte termijnen: directieleden blijven beperkte tijd in hun rol, wat ervoor zorgt dat iedereen toewerkt naar iets nieuws en de organisatie fris blijft.
PREVIEW ZIGZAGHR NXT CLUBHOUSE EVENING 026

Wil je ook aan de slag met deze inzichten?

Hier zijn enkele praktische tips:

 • Wees zichtbaar en communiceer open en transparant: loop regelmatig rond, zeg hallo en bouw echte relaties op met je team. Deel regelmatig updates en wees open over beslissingen.
 • Creëer een leiderschapsvisie en charter: maak duidelijk wat je verwacht van je leiders en coach ze hierin.
 • Gebruik het ABC-Model: zorg voor autonomie, betrokkenheid en competentie binnen je team.
 • Vul je waarden concreet in en veranker deze in je processen zodat ze structureel deel uitmaken van je cultuur.
 • Leiderschap draait om meer dan alleen de baas zijn. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin iedereen kan groeien, leren en excelleren.

Met deze tips en inzichten ben jij klaar om een effectieve leider te worden én inspirerend leiderschap te stimuleren in je organisatie.

Succes!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER