Werkgevers willen weerbare mensen, geen perfecte CV’s

Wat maakt een kandidaat écht interessant in 2025? Volgens recent onderzoek van Robert Walters staat één vaardigheid met stip op nummer één: weerbaarheid. Maar liefst 78% van de bevraagde werkgevers geeft aan dat weerbaarheid belangrijker is dan technische kennis. En 9 op de 10 hiring managers willen deze vaardigheid beter kunnen inschatten tijdens sollicitaties. Alleen weten ze niet goed hoe.

Nieuw tijdperk, nieuwe vaardigheden

Naast weerbaarheid winnen ook aanpassingsvermogen, efficiëntie en emotionele intelligentie aan belang. Door technologische veranderingen en economische onzekerheid zoeken bedrijven medewerkers die zich snel kunnen aanpassen én meteen impact maken.

“We zien dat werkgevers steeds vaker kiezen voor kandidaten die kunnen omgaan met verandering en meteen waarde toevoegen,” zegt Marie Parmentier, manager bij Robert Walters.

Hoe test je weerbaarheid in een sollicitatiegesprek?

Gebruik tijdens het sollicitatiegesprek gerichte vragen die niet alleen feiten, maar ook het gedrag en denkproces van de sollicitant blootleggen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Vertel over een moment waarop je een grote uitdaging moest overwinnen. Wat deed je precies?’ Deze vraag geeft inzicht in het probleemoplossend vermogen en de mate van initiatief nemen.

Ook ‘Heb je ooit zelfstandig aan een project gewerkt? Hoe bleef je gefocust?’ is een sterke vraag om te ontdekken hoe iemand omgaat met zelfstandigheid en time management.

Wil je peilen naar flexibiliteit en stressbestendigheid? Vraag dan: ‘Hoe ga je om met onverwachte veranderingen in je werk?’ Zo krijg je een goed beeld van hoe de kandidaat zich aanpast in onvoorspelbare situaties.

Zelfinzicht

Opvallend is dat 67% van de ondervraagde hiring managers actief zoekt naar zelfbewuste kandidaten, maar moeite heeft om dit tijdens sollicitatiegesprekken goed in te schatten. Zelfinzicht – een kernonderdeel van emotionele intelligentie – stelt professionals in staat om hun sterktes, werkstijl en ontwikkelpunten scherp te zien.

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat zelfbewuste werknemers:

  • 43% vaker actief om feedback vragen
  • 30% beter omgaan met verandering
  • sterkere teamspelers blijken te zijn

“Zelfbewuste kandidaten nemen sneller verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling en passen zich vlotter aan nieuwe situaties aan,” zegt Marie Parmentier.

Slimme vragen om zelfinzicht te testen

Stel tijdens het sollicitatiegesprek vragen die verder gaan dan het klassieke lijstje met sterke en zwakke punten. Vraag bijvoorbeeld: “Welke rol neem jij meestal op in een team?” – een vraag die de kandidaat aanzet tot nadenken over zijn of haar samenwerking met anderen.

Ook “Hoe zou je vorige manager jouw werkstijl omschrijven?” is waardevol. Deze vraag dwingt de kandidaat om vanuit een extern perspectief kritisch naar zichzelf te kijken.

Tot slot kun je vragen: “Welk constructief feedbackmoment is je bijgebleven, en wat heb je ermee gedaan?” Hiermee test je niet alleen het leervermogen van de kandidaat, maar ook in hoeverre hij of zij openstaat voor groei.

Tijd voor nieuwe interviewvragen

Volgens de gids ‘The New Interview Questions You Should Be Asking’ van Robert Walters, zijn traditionele interviewmethoden aan herziening toe. Met 72% van de hiring managers die toegeven weerbaarheid te hebben onderschat – en daar later spijt van hadden – is het duidelijk: de focus ligt niet langer alleen op het cv.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER

Schrijf je in op de #ZigZagHR-Nieuwsbrief

  • Iedere dinsdagochtend om 8u00 in jouw mailbox
  • Ideeën, inspiratie, best & next practices over (de toekomst van) HR
  • Waarmee jij aan de slag kan in jouw organisatie of HR team