Wat HR kan leren van de brandweer…

Forward thinker and collaborative networker. Zo omschrijft Bert Brugghemans zichzelf op Linkedin. Bert is Commandant/CEO van de ‘verbluffend veelzijdige Brandweer Zone Antwerpen’ en bijna wekelijks schrijft hij een schitterende blogpost over complexiteit en hoe hij met die complexiteit aan de slag gaat in zijn professionele realiteit bij de brandweer.
Ik ontmoette Bert enkele weken geleden en heb hem meteen uitgenodigd als open-your-mind keynote speaker op één van de connect & learn events die ik vanaf dit najaar maandelijks ga organiseren. Want  HR en leidinggevenden kunnen veel leren van de brandweer en andere hulpdiensten als het gaat over overleven en zelfs excelleren in de complexiteit in onze maatschappij, op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. 

bert bru

Januari 2017. Op de Paardenmarkt in Antwerpen ontploft een gebouw.
De situatie is dramatisch. Het pand stort in en sleurt twee aanpalende panden mee. Verschillende mensen zitten vast onder het puin, anderen slagen erin het puin te verlaten en liggen gewond op straat.
De hulpdiensten krijgen verschillende oproepen van buurtbewoners. “Er is een aanslag gepleegd”, “een bom ontploft”, “kom snel”, “het is hier één grote chaos”.

0 1

Toen hij in januari als korpschef van Brandweer Zone Antwerpen gebeld werd voor deze ramp, wist Bert meteen dat de situatie ernstig was.
“Zoiets hoor je meteen aan de stem van de collega die je aan de lijn hebt”.
De ploegen op terrein waren volop aan het werk en de coördinatie was lopende. De collega’s hadden de eerste fase van het rampenplan afgekondigd.

Bert besloot ook ter plaatse te gaan. “Een commandant hoort bij zijn troepen, zeker op zulk moment”. Dat heeft hij geleerd van de inzet van Dany Cotton, commandant van brandweer Londen, na de brand in Grenfell.

Nog nooit had Bert zulk een ernstig incident gezien.
Verschillende huizen waren ingestort.
Mensen stonden te roepen op het puin.

Maar Bert zag ook wat hij in zoveel voorgaande crisissen had gezien: de hulpverleners deden hun werk en konden mensenlevens redden.

Dat lijkt een normale zaak.
Maar is dat wel zo?

Want er bestaat geen enkel plan voor deze situatie!

Geen strategische denkoefening om de incident types voor de komende jaren te bepalen.
Geen overleg bij het begin van het jaar om de verschillende incidenten in te plannen en budgetten en personeel toe te kennen.
Geen concreet plan voor de aanpak van een ontploffing op de Paardenmarkt.
Zelfs geen concreet plan voor een ontploffing in het algemeen.
Een generiek rampenplan is er wel, maar de meeste levens werden gered lang voordat het rampenplan werd afgekondigd.

En dat gebeurt dus elke dag opnieuw bij de brandweer en in hulpverlening. Mensen werken in de meest complexe omstandigheden zonder dat ze kunnen terugvallen op de management tools die bedrijven wel hebben.

En toch redden ze levens in de meest complexe omstandigheden.

Meer zelfs, ze doen dat uitzonderlijk goed én overal ter wereld heeft de brandweer het hoogste vertrouwen van de bevolking. Dat is een pak meer dan politici, banken, vakbonden en bedrijfsleiders.

Dat is omdat hulpdiensten erin slagen om binnen enkele minuten na de oproep aan je deur te staan met middelen om je probleem op te lossen. Brandweer, politie en medische diensten zijn de enige organisaties, privaat of publiek, die erin slagen om zulke dienstverlening op te zetten en dat 365 dagen per jaar, 24 uur per dag.

Dit stukje tekst komt uit één van de schit-te-rende posts die Bert deelt op zijn Linkedin profiel

In een steeds complexer wordende samenleving zijn er heel wat lessen te trekken uit de vaardigheden van crisismanagers en hulpverleners naar andere sectoren en naar bedrijven én wat dit betekent voor HR.

En daarom is Bert één van de open-your-mind keynote speakers op de connect & learn events die ik vanaf dit najaar maandelijks ga organiseren voor de HR community.

Met deze Connect & Learn events – die in het verlengde liggen van het boek dat ik afgelopen najaar samen met Lisbeth Claus schreef – wil ik HR professionals inspireren en ondersteunen om zichzelf én HR heruit te vinden.

Lees er hier meer over

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER