Waarover er gezwegen wordt op de werkvloer

Op een donkere avond scrol je door je TikTokfeed en kom je talloze tips en tricks tegen over werk. Hoe onderhandel je een salarisverhoging, wat te doen bij toxisch leiderschap, alarmsignalen die erop wijzen dat je beroep niet bij je past, …

Hoe je je job dagdagelijks ervaart, staat vaak ver af van hoe je je loopbaan had voorgesteld. Je zorgen maken over de donkere kant(en) van je werk(omstandigheden) is van alle tijden én van alle functies.

Peggy De Prins

In haar boek reikt Peggy De Prins diepgaande inzichten aan over deze dark sides. In plaats van te blijven hangen in de slachtofferrol, leer je dingen bespreekbaar maken en ontdek je hoe je zelf actie kunt ondernemen. Wat doe je wanneer je alleen maar ‘aapjeswerk’ lijkt te verrichten? Onderga je dat passief of durf je je job aan te passen aan je eigen talent of situatie? Wat doe je als leidinggevende wanneer je merkt dat medewerkers het achterste van hun tong niet laten zien? Doe je alsof je dat niet merkt of moedig je hen aan om te participeren, mee na te denken en te handelen?

Veel mensen worstelen weleens met de donkere kanten van hun werk. Misschien voel je je niet altijd gehoord op de werkvloer of merk je dat het aansturen van een team veel complexer is dan je aanvankelijk dacht. Zelfs de meest goedbedoelde inspanningen van HR kunnen soms niet het gewenste resultaat opleveren. In The dark side krijg je echter antwoord op al je vragen en het biedt ook perspectief. Op een krachtige manier verkent het de schaduwzijde van werk en management voor werknemers, leidinggevenden en HR-professionals. Tegelijkertijd geeft het zuurstof voor verandering, dialoog en realisme.

‘In deze snel veranderende wereld moeten we de moed hebben om de donkere kanten van werk en management onder ogen te zien,’ zegt auteur Peggy De Prins.

’Dit boek biedt niet alleen een gedetailleerd overzicht van de uitdagingen, maar geeft ook concrete manieren om die te benoemen, te aanvaarden, te veranderen, te begrenzen of om ze op een andere manier te benaderen. Acceptatie begint wanneer we schaamte benoemen en stilte doorbreken.’

Peggy De Prins

The dark side is dan ook geen fatalistisch boek. Integendeel, het roept werknemers op om proactief feedback te geven of alternatieve manieren te vinden om hun stem te laten horen, waardoor ze wijzer en sterker in hun job kunnen staan. Ook voor leidinggevenden biedt het waardevolle inspiratie. Het daagt hen uit om te herkalibreren en vertrouwde managementmethoden in een nieuw of ander jasje te steken. HR-professionals worden aangemoedigd om te ondersteunen, te inspireren en richting te geven aan deze cruciale transformaties.

+++

Over de auteur

Peggy De Prins is professor en senior onderzoeker aan de Antwerp Management School. Met dit boek begeeft ze zich op het terrein van het kritische HRM. Deze visie stelt zich tot doel de retoriek door te prikken en aan te tonen dat die fundamenteel kan verschillen van de realiteit.

Over het boek
The dark side
Waarover er gezwegen wordt op de werkvloer
Peggy De Prins
Pelckmans
ISBN 978 94 6337 366 1

image001 1
Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER