Waarom talentmanagement nu essentieel is…

De huidige crisis lijkt voor de meesten geen ideaal moment om te focussen op het bijscholen of heroriënteren van talenten bij medewerkers. Nochtans is dit nét het moment.

Waarom talentmanagement nu essentieel is

De gevolgen die de pandemie met zich meebrengt, vereisen een vlotte wendbaarheid en veerkracht van onze medewerkers om met de nodige positiviteit naar de toekomst te kijken. Het beheersen en/of verwerven van deze vaardigheden is geen sinecure en mag niet vanzelfsprekend genomen worden.

Het is meer dan ooit essentieel om in te zetten op talentmanagement om medewerkers te ondersteunen en hen de nodige vaardigheden en competenties aan te leren.

In een recent onderzoek van Gartner onder 113 leer- en ontwikkelingsmanagers, gaf 71% aan dat meer dan 40% van hun personeel nieuwe vaardigheden nodig heeft als gevolg van de werkveranderingen door Covid-19.

Omgaan met verandering, de nood aan veerkracht, samenwerken, creativiteit en digitale skills behoren dus meer dan ooit tot het nieuwe normaal. Sterker nog, het gebrek aan voorgaande competenties zorgt voor een negatieve impact op de bedrijfsresultaten.

Zo toont een studie van PWC (2019) aan dat een tekort aan skills onder andere zorgt voor ineffectieve innovatie (55%), een verhoogde kost van werknemers (52%) en het negatief beïnvloeden van kwaliteitsnormen en/of klantenervaring (47%).

De pandemie vereist dus heel wat competenties om ermee om te kunnen gaan. Sterker nog, het legt heel wat nieuwe en vaak noodzakelijke competenties bloot voor nu en in de toekomst. Maar hoe zorg je als HR-management voor een L&D-strategie die het juiste landschap creëert voor talentvolle en wendbare medewerkers?

De rol van HR in een verschuivend landschap aan vaardigheidsbehoeften

Talentmanagement van medewerkers en het organiseren van levenslang leren zijn een belangrijke verantwoordelijkheid voor iedere HR- of L&D-professional. Leren voor alle medewerkers toegankelijk maken doorheen de verschillende fasen in hun carrière, zorgt niet alleen voor gelukkige en toegewijde medewerkers maar ook voor duurzame inzetbaarheid, het aantrekken van nieuw talent en een betere samenwerking binnen de organisatie. Dit alles met vruchtbare bedrijfsinnovatie als resultaat. De volgende zes stappen helpen iedere HR-professional op weg naar een dynamische L&D-strategie die zelfs vanop afstand werkt:

 1. Identificeer gebieden binnen jouw organisatie met significante veranderingen in prioriteiten en gerelateerde veranderingen in vaardigheidsbehoeften. Welke rollen en projecten hebben binnen deze gebieden nood aan nieuwe skills?
 2. Analyseer daarna welke individuele competenties en gewenste resultaten die rollen en/of projecten vereisen en doe dit samen met leidinggevenden. Marketing heeft bijvoorbeeld nood aan een nieuwe planningtool om online samenwerken te bevorderen. Als gewenst resultaat zou elke marketingmedewerker met de nieuwe tool moeten leren werken, maar ook vanop afstand moeten leren samenwerken. Hoe tover je elke marketeer om tot een expert in online samenwerken?
 3. Werk samen met marketingmanagers en selecteer een paar gemotiveerde en invloedrijke werknemers. Zij spelen een centrale rol in het opleiden en ondersteunen van andere collega’s. Ze kunnen in een wekelijkse online meeting collega’s opleiden.
 4. Beloon vervolgens leiders en teams die continu van elkaar bijleren en zo nieuwe talenten en skills ontwikkelen. Zet ze in de bloemen met een dankbare mail, of organiseer een virtueel event!
 5. Moedig leiders aan om op dynamische wijze jaarlijkse doelen en huidige werkprocessen aan te passen, naargelang veranderende prioriteiten en benodigde vaardigheden. Thuiswerken roept nieuwe vaardigheden op. Veerkracht en digitale skills bijvoorbeeld. Toon begrip voor de situatie en geef tips om deze skills eigen te maken.
 6. Creëer een leercultuur waarin medewerkers steeds nieuwe hard- en softskills kunnen bijleren. Nieuwe vaardigheden worden immers niet enkel verworven tijdens specifieke projecten, maar kunnen heel het jaar door aangeleerd worden. Dit wordt ook wel ‘learning in the flow of work’ genoemd. Een platform boordevol online trainingen is hiervoor de ideale oplossing!

Online trainingen als cruciale tool in talentmanagement

Online leren helpt organisaties in het uitbouwen van een leercultuur binnen de organisatie en zorgt voor een voedingsbodem voor de ontwikkeling van verschillende talenten. Hoe sterk een leercultuur ingezet kan worden binnen de organisatie is afhankelijk van verschillende factoren. Een daarvan zijn medewerkers zelf. Bij GoodHabitz zien we uit ervaring dat ongeveer 20% zelf aan de slag gaat met leren. 70% wil leren, maar heeft nog een duwtje in de rug nodig en 10% noemen we de zwartkijkers. Hen krijg je moeilijk of niet aan het leren.

Maar hoe krijg je nu zoveel mogelijk mensen online aan het leren? Eerst en vooral is het belangrijk om de juiste leeroplossing met de geschikte educatieve content te vinden voor jouw organisatie. Gepersonaliseerde, snackable en vooral relevante content die te allen tijde beschikbaar is, is ideaal om medewerkers te motiveren om te leren. Eens je die gevonden hebt, kan je aan de slag met het ontwikkelen van een leercultuur.

Dit is geen evidentie. Om online leren goed in te bedden in de organisatie, moet je leren integreren op verschillende niveaus:

 1. Leren op individueel niveau
  Op individueel level is het cruciaal dat bestaande talenten alsook groeimogelijkheden in kaart worden gebracht bij ieder individu. Omdat dit uiteraard een momentopname is, wordt dit best ieder jaar of meer herhaald. Eens dit profiel duidelijk is, kunnen de juiste trainingen worden aanbevolen aan de medewerker. Het is hierbij van essentieel belang dat er gekeken wordt naar de nodige vaardigheden op zowel individueel vlak alsook op teamniveau.
 2. Leren op teamniveau
  Dat brengt ons bij het teamlevel! Elk team zit boordevol talent. Marie van e-mailmarketing blinkt uit in data-analyse, terwijl Sofie als communitymanager sterke peopleskills bezit. Beide skills zijn nodig in beide jobs. En als collega’s kunnen ze zeker van elkaar leren. Leiders kunnen hun team het best inspireren en motiveren om te starten en te blijven leren. Hun rol is dus zeker essentieel. Managers kunnen bijvoorbeeld een virtuele sessie met hun team organiseren, waarin een bepaalde skill gekoppeld wordt aan een online training. Een goed voorbeeld doet immers volgen.

 3. Leren op organisatieniveau
  En natuurlijk focust leren ook op de organisatie in zijn geheel. HR kan maandelijks trainingen in de kijker zetten om zo werknemers te inspireren. Weekend van de klant? Wat dacht je van een training rond klantgerichtheid? Je kan natuurlijk niet verwachten dat iedereen even enthousiast aan de training begint. Twijfelaars worden over de streep getrokken door managers. Zij snijden het thema en de online training aan in een virtuele teamsessie. En de cirkel is rond!
  Een goede leercultuur vereist moeite, maar één ding is zeker: veerkrachtig talentmanagement wordt nu en in de toekomst beloond!

Auteur: Sofia Houari – junior marketeer GoodHabitz België

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Event: Workforce Management als strategische succesfactor

26 OKTOBER 2023

Ook interessant

LEES MEER