Diversiteit en Inclusie worden gepromoot door bedrijven, benadrukt door beleidsmakers en zijn alomtegenwoordig in de media. Het lijkt haast een must om deze woorden te gebruiken om als vooruitstrevend of sociaal bewust te worden gezien. Maar wat betekenen ze echt? Worden deze termen werkelijk begrepen, of dienen ze enkel als een soort sociaal krediet, een marketingtruc zonder daadwerkelijke impact? Isabelle Hoebrecht, initiatiefneemster van Workbeats vraagt het zich af én ze legt de link met Wellbeing en engagement. Want die staan centraal op de Corporate Wellbeing & Employee Engagement Conference & Awards van 18 juni 2025.
Van Modewoorden naar Werkelijke Verandering
Diversiteit en inclusie mogen geen modewoorden zijn die zomaar in rapporten, beleidsdocumenten of reclamecampagnes worden gestopt. Ze zouden juist de kern moeten vormen van het beleid en de cultuur van elke organisatie, met name in een tijd waarin bedrijven en organisaties steeds meer verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn van hun medewerkers.
Diversiteit gaat verder dan het simpelweg tellen van de verschillende achtergronden, geslachten of etniciteiten van medewerkers. Het draait om het erkennen van de rijke variëteit aan perspectieven, ervaringen en talenten die verschillende mensen meebrengen. Inclusie betekent niet alleen het toekennen van gelijke rechten, maar het actief creëren van een omgeving waarin elke medewerker zich gewaardeerd, gerespecteerd en gesteund voelt – ongeacht zijn of haar achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd, of andere persoonlijke kenmerken.
De Impact op Corporate Wellbeing
De impact van diversiteit en inclusie op het welzijn van medewerkers is onmiskenbaar. Bedrijven die diversiteit en inclusie serieus omarmen, zouden profiteren van een gezondere werkcultuur, een hogere medewerkerstevredenheid en meer creativiteit. Dat blijkt althans uit een rapport van McKinsey & Company uit 2020: bedrijven in de top 25% voor etnische en raciale diversiteit 35% zouden naar verluid meer kans hebben om financieel boven het nationale gemiddelde uit te stijgen. Dat onderzoek stelt ook dat inclusieve bedrijven meer innovatie vertonen en dat hun medewerkers zich meer betrokken voelen bij het werk, wat zou bijdragen aan hun algemene welzijn.
Corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van fysieke voordelen zoals een sportabonnement of flexibele werkuren. Het draait ook om een emotioneel, psychologisch en sociaal gezond werkklimaat. Wanneer medewerkers zich geaccepteerd en ondersteund voelen in hun werkplek, ervaren ze minder stress, meer werkplezier en zijn ze productiever. In feite, zo stelt een onderzoek van Gallup, voelen medewerkers in een inclusieve werkomgeving zich 3,5 keer meer betrokken en 1,7 keer meer tevreden met hun werk dan medewerkers in niet-inclusieve omgevingen.
Een Cultuur van Waardering en Respect
Er is een gevaar wanneer diversiteit en inclusie enkel als abstracte concepten worden gepromoot, zonder echte verandering op de werkvloer. Het is niet voldoende om diverse groepen te vertegenwoordigen; er moet ook echt ruimte worden gemaakt voor deze diversiteit om te bloeien. Inclusie betekent dat iedereen zich veilig en gewaardeerd moet voelen, niet alleen voor wie ze zijn, maar ook voor wat ze bijdragen.
Een bedrijf dat zich inzet voor zowel diversiteit als inclusie biedt medewerkers niet alleen de kans om te groeien, maar zorgt er ook voor dat ze zich ondersteund voelen om hun volledige potentieel te benutten. Dit is cruciaal voor het bevorderen van corporate wellbeing. Het idee dat het welzijn van medewerkers direct samenhangt met de werkomgeving waarin ze zich bevinden, wordt steeds duidelijker in onderzoek. Medewerkers die zich gesteund voelen in hun werk, zowel op persoonlijk als professioneel vlak, zijn meer geneigd om te blijven, en dat verlaagt de turnover en verhoogt de productiviteit.
Van Woorden naar Daden
Om daadwerkelijk een verschil te maken, gaan bedrijven best verder dan het simpelweg gebruiken van de juiste buzzwords, ze doen er beter aan om een beleid te ontwikkelen dat gericht is op het bevorderen van diversiteit of om programma’s te implementeren die medewerkers helpen om inclusie actief te ervaren. Ook trainingen over onbewuste vooroordelen, mentorprogramma’s voor ondervertegenwoordigde groepen, en het integreren van inclusie in de leiderschapsontwikkeling zouden effectieve strategieën zijn.
Een recent onderzoek van Deloitte liet zien dat 83% van jongere medewerkers gelooft dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om diversiteit en inclusie te bevorderen. Medewerkers kijken niet alleen naar de prestaties van een bedrijf, maar ook naar de cultuur. Het gebrek aan diversiteit en inclusie zou zelfs leiden tot reputatieschade en een daling van de aantrekkingskracht als werkgever. Zou Trump dit rapport best niet eens lezen?
Conclusie
Het is tijd om diversiteit en inclusie serieus te nemen en ze niet louter als marketinginstrument te gebruiken. In plaats van een trend of modewoord worden ze beter de kernwaarden die diep verankerd zijn in de cultuur van bedrijven en organisaties. Dit is niet alleen een morele verplichting, maar ook een strategie die kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers. Laten we diversiteit en inclusie niet alleen bespreken, maar er ook daadwerkelijk naar handelen – voor een werkplek waar iedereen zich gezien, gehoord en gerespecteerd voelt.
Wil je meer weten sluit je aan bij onze community en schrijf je in voor ons Corporate Wellbeing en Engagement Event WORKBEATS en misschien win je wel een award.