Digitale loonbrief op 4 jaar tijd verdubbeld

Eind 2019 kregen bijna zeven op tien (67%) van de werknemers hun loonbrief digitaal. Op vier jaar tijd is dit een verdubbeling. In 2015 was dit nog maar de helft. We zien wel een groot verschil tussen arbeiders en bedienden. Vandaag krijgt driekwart van de bedienden (73%) hun loonbrief digitaal; bij de arbeiders stijgt dit in 2019 tot bijna de helft of 48% in 2019. De grootste digitalisatiegraad (78%) ligt bij organisaties met 20-99 werknemers. De laagste digitalisatie van de loonbrief (68%) vinden we terug bij middelgrote organisaties met 250 tot 500 werknemers. Dat berekende SD Worx op basis van bijna 1 miljoen werknemers.

Digitale loonbrief is het ‘nieuwe normaal’, bij kleine én grote organisaties

De grootste digitalisatiegraad zien we bij organisaties met 20-99 werknemers; het is het hoogst bij organisaties tussen 20 en 49 werknemers. Middelgrote organisaties (250-499 werknemers) kennen de laagste digitalisatie van de loonbrief. Hierna neemt het terug toe met de organisatiegrootte.

Kim Van Loo, Worker centric innovator van SD Worx Group: “Onze kmo’s moeten zeker niet onderdoen voor de grote ondernemingen. Meer bepalend lijkt het aandeel bedienden en arbeiders. Enkel in productieomgevingen of diensten met veel arbeiders zien we dat de digitale loonbrief nog niet de norm is; al zien we dat in 2019 daar ook de kaap van de helft is overschreden. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone; het lijkt dan ook logisch dat deze digitale (en milieuvriendelijke) trend zich verderzet. Het is een quickwin voor elk HR-verantwoordelijke, want de werknemer verwacht alle info digitaal en binnen handbereik.”

Ook nieuwe fusiegemeente Oudsbergen moderniseert de loonbrief en verwerking

Algemeen directeur Guy Bodeux vertelt: “Op minder dan op 5 maand tijd kregen we alles rond. Op 1 januari kreeg iedereen zijn eerste digitale loonbrief via SD Worx. De loonbrief is nu transparant en beter verstaanbaar voor onze medewerkers. Nu komt er tijd vrij voor andere personeelszaken die bij een fusie komen kijken.”

“Het is een basisbehoefte: de lonen moeten correct en op tijd betaald worden. Dankzij het nieuwe systeem komt de loonbrief toe in de mailbox van je voorkeur; via een paswoord heb je toegang tot je digitaal archief en hebben we alle loonbrieven digitaal bij de hand. Iedereen is mee, van onze groendienst tot onze kinderopvang. Het vereist bovendien minder papier en administratieve handelingen op onze personeelsdienst. De digitale loonbrief is een grote stap voorwaarts in de digitalisering en modernisering. We zijn mee met de 21ste eeuw nu”, lacht Guy Bodeux tevreden.

Hij besluit: “Een fusie maakt van de nood een deugd, omdat de verdere digitalisering ons een grote stap vooruit doet zetten, qua efficiëntie maar ook qua gebruiksgemak voor de medewerkers. Dit is in lijn met onze visie dat de medewerker centraal moet staan, om onze dienstverlening verder te optimaliseren.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER