fbpx

#ZigZagHR mei beschikbaar: Sustainability – the great reset!

“It’s all about people, so it’s all about HR”, repliceert Heidy Rombouts wanneer Luc De Decker polste naar de rol van HR in het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook Marie Delvaulx wijst op het doorslaggevende belang van people power. De #ZigZagHR Wijzen van dit nummer, dat volledig in het teken staat van corporate social responsability, komen niet uit het HR domein, maar hebben er als directrices van gerenommeerde organisaties wel een klare kijk op. Twee power ladies gidsen ons door de wereld van het nieuwe werken, het nieuwe ondernemen én het nieuwe HR.

Marie Delvaulx “Hoe vertaal je een duurzaamheidsstrategie naar een medewerker die daar heel ver vanaf staat? Dat is al een stevige uitdaging voor HR. Het draait om engagement. Hoe maak je je duurzaamheidsambities concreet? Begrijpt de medewerker niet alleen hoe, maar ook waarom we dat doen? Weet die hoe die zelf eraan kan bijdragen?
Dat is best een moeilijke oefening. Zo’n strategie wordt immers bepaald door de top en dat moet je goed kunnen toelichten aan alle stakeholders. Dat is dan ook de grote uitdaging van HR: hoe die cultuur verankeren en die duurzaamheidsambities tot het DNA van de organisatie doen behoren?”

Heidy Rombouts “Het gedwongen thuiswerken, ieder in zijn eigen stek, maakt het best lastig om de verbondenheid te voeden en scherp te houden. Ongetwijfeld zal deze pandemie ook sporen nalaten in de manier waarop we het werk in de toekomst zullen organiseren. Als we de people power willen mobiliseren, moeten we ervoor zorgen dat mensen die verbondenheid voelen, zowel onderling als met de organisatie. Ook inclusie is een grote HR uitdaging. Er zijn weliswaar heel wat initiatieven op dat terrein, maar we moeten die kritisch onder de loep durven schuiven. Is het wel de juiste benadering? En hoe kunnen we ook de unconscious bias vermijden? Dat gaat best ver: vaak schuilen er al onbewuste vooroordelen in onze woorden en uitdrukkingen, die dan ook in onze vacatures en selectiecriteria sluipen. Zelfs geanonimiseerde computertests bevatten nog wel eens discriminerende criteria, zo hebben sommige bedrijven al moeten ondervinden. We streven trouwens ook niet naar kleurenblindheid, we willen juist de hele diversiteit zien.”

Het volledige interview met Heidy Rombouts en Marie Delvlaulx lees je deze maand in #ZigZagHR.

Abonneer je hier of Koop een afzonderlijk exemplaar

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbriefGerelateerde artikels.