Wat werknemers écht stoort aan hun leidinggevende

Slecht leiderschap is zelden een kwestie van gebrek aan expertise. Wat werknemers vooral frustreert, zijn de dagelijkse gedragingen en communicatie van hun leidinggevenden. Volgens Özlem Simsek, Managing Director bij Robert Walters, haken werknemers vaak af wanneer leiders enkel communiceren als ze iets nodig hebben. “Dat soort gedrag ondermijnt vertrouwen en creëert afstand. Leiderschap draait om oprechte betrokkenheid, niet om strategisch zenden.” Uit een recente bevraging van Robert Walters blijkt dat 62% van de werknemers het vertrouwen verliest wanneer communicatie van hun leidinggevende enkel plaatsvindt vanuit eigenbelang. Nog opvallender: 71% zegt geforceerd enthousiasme meteen te doorzien, wat ze bestempelen als onecht leiderschap.

Maar wat zijn nu de meest voorkomende kenmerken van slecht leiderschap volgens werknemers? Zes gedragingen springen eruit:

Gebrek aan transparantie

Een grote meerderheid (72%) van de bevraagden stoort zich aan leiders die informatie achterhouden of beslissingen niet toelichten. Transparantie blijkt cruciaal voor vertrouwen en betrokkenheid. Özlem: “Stel dat er grote veranderingen op til zijn in de organisatie, maar medewerkers worden pas op het allerlaatste moment geïnformeerd. Dat zorgt voor onzekerheid en afstand. Eerlijke en tijdige communicatie, ook over moeilijke beslissingen, maakt dat medewerkers zich meer betrokken en gerespecteerd voelen.”

Inconsistent gedrag

Twee op drie werknemers ervaren inconsistentie in gedrag of besluitvorming als bijzonder storend. Leiders die hun eigen principes of beloften niet naleven, verliezen aan geloofwaardigheid. Özlem: “Als je inzet op samenwerking, maar vervolgens individuele doelstellingen oplegt zonder overleg, dan ondermijn je het teamgevoel. Consistentie is een vorm van respect. Zeg daarom wat je doet, en doe wat je zegt.”

Geen verantwoordelijkheid nemen

44% ergert zich aan leidinggevenden die fouten niet durven toegeven of de schuld doorschuiven. Zulke leiders creëren volgens werknemers een angstcultuur waarin niemand zich veilig voelt om risico’s te nemen. “Een sterk leider toont ook zijn kwetsbare kant. Door fouten te erkennen en eruit te leren, geef je het goede voorbeeld en bouw je vertrouwen op in je team,” adviseert Özlem.

Te weinig aandacht voor welzijn

Voor 30% van de werknemers is het gebrek aan aandacht voor mentaal welzijn een duidelijke reden om af te haken. Leiders die louter focussen op prestaties, zonder oog te hebben voor de mens achter de medewerker, creëren een ongezonde werkcultuur. “Wees dus alert op signalen van stress of overbelasting. Een flexibele werkcultuur en actieve interesse in het welzijn van je team maken een groot verschil.”

Micromanagement

28% noemt micromanagement een belangrijke frustratie. Te veel controle beperkt niet alleen de autonomie van medewerkers, maar remt ook hun motivatie en ontwikkeling af. “Geef je mensen het vertrouwen om zelf beslissingen te nemen binnen duidelijke kaders. Leiderschap draait immers om richting geven, niet om elke stap controleren.”

Voortrekgedrag

Wanneer leidinggevenden duidelijk bepaalde teamleden voortrekken, leidt dit tot demotivatie en spanningen. 22% van de ondervraagden noemt dit als bron van frustratie. “Gelijke kansen, erkenning en eerlijke behandeling zijn de fundamenten van een gezond teamklimaat. Voorkeursbehandeling – hoe subtiel ook – wordt snel opgemerkt en ondermijnt de teamspirit.”

Onecht leiderschap wordt doorgeprikt

Het onderzoek toont ook dat leiders niet zomaar iets kunnen ‘faken’. Werknemers doorzien geforceerd enthousiasme snel en ervaren dat als onoprecht. Volgens Özlem komt het aan op echtheid: “Authenticiteit is geen trendwoord. Het is precies wat mensen verwachten van hun leidinggevende. Toon wie je bent, luister écht, en wees eerlijk – ook als je geen pasklare antwoorden hebt.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER

Schrijf je in op de #ZigZagHR-Nieuwsbrief

  • Iedere dinsdagochtend om 8u00 in jouw mailbox
  • Ideeën, inspiratie, best & next practices over (de toekomst van) HR
  • Waarmee jij aan de slag kan in jouw organisatie of HR team