Waarom HR Employee Silence op de agenda moet zetten

Arbeidssociologe Peggy De Prins schreef een opgemerkt opiniestuk in De Standaard over zwijgcultuur op de werkvloer. Vaak durven medewerkers zich pas na jaren mentaal of fysiek misbruik uit te spreken, ook in open organisaties. Ondertussen brengt employee silence enorm veel schade teweeg. Wieland De Hoon vroeg haar waarom toxische culturen zo welig tieren én hoe die omgebogen of vermeden kunnen worden.

Voor de HR community vormt deze tijd dé gelegenheid om silence op de agenda te zetten. HR heeft de sleutel in handen om de live connectie en informele contacten mee in goede banen te leiden, vindt Peggy De Prins:

“Binnen HR bestaat natuurlijk al een hele traditie rond inspraak, empoweren, participatief leiderschap en verbinding – een compleet arsenaal aan tools en jargon. Toch schiet het tekort. We hebben een nieuwe spiegel nodig en nieuwe manieren om een zwijgcultuur te benoemen, zonder ons te beperken tot de toxische, mediagenieke uitwassen.”

Ook indirect is het voor HR belangrijk om rond silence te werken, met name in het kader van employee engagement. “Hoe meer stilte, hoe meer alarmbellen er in het welzijnsbeleid zouden moeten afgaan. Maar er is ook een keerzijde: het stille midden geeft vaak oprecht aan dat de dingen oké zijn. Je hebt niet altijd tafelspringers nodig. Stilte kan ook positief zijn. We moeten er met een dubbele lens naar kijken. Om de stiltecultuur met haar risico’s op escaleren te doorbreken, moet je erkennen dat stilte ook gezond kan zijn.”

Peggy De Prins maant ons aan om vooral een speak-up-cultuur te creëren waarin ook continuous listening centraal staat: “Er leiden vele wegen naar zo’n cultuur. HR moet kritischer worden over zichzelf, want typische stiltethema’s zijn ook typische HR thema’s. In Vlaanderen pronken we graag met showcases en de bright sides. Als het gaat over HR, is het discours typisch positief. Uit de VS komen meer risicoanalyses over HR praktijken. Bijvoorbeeld: wanneer schiet gedeeld leiderschap door en wordt het laissez-faire leiderschap? Wanneer roept innovatie weerstand op? HR analytics wil alles meten, maar is ook te afstandelijk voor de praktijk. Daardoor verliezen we connectie met het verhaal van mensen.”

Dit is een deel uit het interview met Peggy De Prins. De rest van het interview lees je deze maand in #ZigZagHR. Abonneer hier

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER