Wanneer je het immense domein van Volvo Car in Gent betreedt, is het meteen duidelijk: dit is een goed geoliede machine. Sinds 1965 stevig verankerd in de Oost-Vlaamse industrie, als één van de eerste Volvo-fabrieken na Torslanda in Zweden. Niet voor niets is Volvo trots de grootste werkgever van Oost-Vlaanderen. Vandaag de dag rollen er dagelijks honderden wagens van de band — benzine-, hybride- én elektrische modellen, met de ambitie om tegen 2030 volledig elektrisch te gaan. Maar Volvo investeert niet alleen in auto’s. Ook de mens achter de machine krijgt hier volop aandacht. Natuurlijk wilden wij dat met onze eigen ogen zien – en dus trokken we met onze #ZigZagHR NXT community voor jonge HR-professionals op pad.
Waarden die werken
We begonnen onze rondleiding in de eindassemblage, waar auto’s ook echt auto’s worden. Van leeg geraamte tot een glimmend nieuw model dat zo de weg op kan. In de ‘body shop’, de lasfabriek waar de auto’s eerder passeren, zijn meer dan 900 robots aan het werk en zie je vooral machines. Maar in de eindassemblage zijn het mensen die het werk doen. Tot in de kleinste details wordt alles netjes afgewerkt. Aan de muren hangen historische modellen die tonen hoe lang Volvo hier al een vaste waarde is.
Wat Volvo speciaal maakt, is niet enkel de indrukwekkende productie. Ook de bedrijfscultuur krijgt hier prioriteit. In 2022 ondergingen de bedrijfswaarden een complete make-over aan de hand van een doordacht en participatief traject. Via offsites en workshops werden medewerkers uit alle lagen van de organisatie betrokken – management, bedienden én arbeiders.
Het resultaat? Vijf kernwaarden: respect, vertrouwen, betrokkenheid, goesting en uitmuntendheid. Stuk voor stuk mooie woorden, maar Volvo zorgt er ook voor dat ze écht geleefd worden op de werkvloer.
Elke drie maanden staat één waarde centraal. Voor elke waarde worden er duidelijke en concrete gedragsvoorbeelden geformuleerd. Zo toon je respect door op tijd te komen, anderen te begroeten, je werkplek netjes te houden en rekening te houden met verschillende meningen. Die waarde komt vervolgens tot leven aan de hand van concrete acties tijdens teammeetings, reflectiemomenten en creatieve initiatieven zoals:
- Vertrouwenskaartjes die collega’s aan elkaar kunnen geven aan iemand anders die ze ergens voor vertrouwen.
- Snack van de week-verkiezingen (die er dan ook echt komt!) als manier om de betrokkenheid te vergroten.
- De Waarden Wisselbeker: een trofee die doorgegeven wordt aan iemand die de waarde van het kwartaal belichaamt en die in de kijker wordt gezet via de interne nieuwsbrief.
The talent journey
Medewerkers volgen hier hun persoonlijke “Talent Journey”, letterlijk uitgetekend als een metrolijn. Elk station op deze lijn stelt een job of groeipad voor — met tussenhaltes, overstappen en eindbestemmingen zoals teamlead of specialist. Deze visuele aanpak, vooral gericht op arbeiders, maakt interne mobiliteit tastbaar. In 2024 leidde dit tot maar liefst 520 interne verschuivingen.
Voor bedienden loopt er een parallel traject via het “Talking Talent”-principe. Op team- en afdelingsniveau worden op regelmatige basis talenten besproken via ‘Talent Cards’ in SuccessFactors. Deze kaarten geven een overzicht van performance, potentieel en risico’s. Elke twee weken bespreekt het managementteam een talententhema – soms kort, soms diepgaand. Cross-functionele dialogen zorgen ervoor dat medewerkers niet binnen hun afdeling vastroesten, maar net kunnen uitgroeien tot organisatiebrede sterkhouders.
Ook onboarding krijgt veel aandacht. Nieuwe medewerkers vinden via Teams for All alle praktische info, zoals vakantietellers of last-minute shiftaanpassingen. Teambarometers (QR-codes op de werkvloer) peilen naar het welzijn van medewerkers, en een People Dashboard geeft inzicht in afwezigheden en opvolggesprekken. Leren en ontwikkelen? Daarvoor is er een L&D-platform met regelmatige spotlights op leeropportuniteiten. En wie even wil herbronnen, kan terecht bij het welzijnsprogramma Energy@Volvo of een Employee Assistance Program.
Taalbeleid: bruggen bouwen voor inclusie
In een krappe arbeidsmarkt, zet Volvo sterk in op anderstalige medewerkers. En met succes. De uitstroom onder niet-Nederlandstaligen is zelfs lager dan bij Nederlandstalige collega’s. Reden genoeg dus om daar extra op in te zetten.
Volvo biedt een opstaptraject aan voor nieuwe medewerkers die het Nederlands nog niet machtig zijn. In het eerste jaar mag er Engels gesproken worden, maar er wordt verwacht dat medewerkers inspanningen leveren om Nederlands te leren. Die ondersteuning is niet min: 32 uur persoonlijke taalcoaching, groepssessies, een actieplan, en tussentijdse evaluaties. Na een jaar wordt het taalniveau geëvalueerd. Wie slaagt, krijgt een vast contract. Wie dat niet doet, kan niet blijven – iets wat al tijdens de selectie helder wordt gecommuniceerd.
Verder zet Volvo hulpmiddelen in zoals Super Duolingo, simultane vertaling via HeyGen, Nederlandstalige opleidingen met visualisaties en boostersessies voor teamleiders over hoe ze anderstalige collega’s kunnen ondersteunen. Niet alleen goed voor de integratie, maar ook voor het gevoel van belonging binnen de teams.
Volvo als organisatie van de toekomst?
Wat ons bezoek vooral duidelijk maakte, is dat Volvo méér is dan een autobouwer. Het is een bedrijf dat inzet op technologie én mensen. Dat zijn waarden leeft in plaats van ze alleen te prediken. En dat investeert in taal, talent en toekomst. Hun aanpak is mensgericht, strategisch onderbouwd en tegelijk doordrenkt van concrete, tastbare acties. Van hun metrolijn voor interne groei tot hun wisselbeker voor waarden – bij Volvo lijkt alles een doordachte bestemming te hebben.