Anno 2022 staat het engagement in veel bedrijven op een laag pitje. Medewerkers haken massaal af. Maar niet bij Schoenen Torfs. Daarom gingen we langs bij CEO Wouter Torfs en zijn HR Manager Els Van Keymeulen. Zij mogen zich al jarenlang één van de aantrekkelijkste werkgevers van ons land noemen. Ons gesprek hebben we samengevat in tien geboden én tien sleutels voor HR professionals die van hun organisatie ook de aantrekkelijkste werkgever willen maken. Wouter Torfs en Els Van Keymeulen zijn dan ook de #ZigZagHR Wijzen van dit nummer, dat helemaal in het teken staat van The Great Retention: hoe talent houden én laten bloeien?

Gebod 1: Gij zult gewoon doen
Sleutel 1: HR als vertaalbureau

“HR moet de missie, visie en waarden van het bedrijf zo dicht mogelijk bij de medewerkers brengen opdat zij dat in de praktijk kunnen omzetten”, zo geeft Els Van Keymeulen meteen aan. “In dat opzicht is HR eigenlijk een vertaalbureau. Door de taal van de medewerkers te spreken, voelen mensen zich verbonden met het bedrijf én zijn ze geëngageerd. We hebben het bij Torfs over Gift Work: de werkgever geeft een geschenk aan de medewerker maar ook omgekeerd. Op die manier ontstaat er een partnerschap, en kan én wil iedere medewerker de beste versie van zichzelf zijn. Hoe zich dat concreet vertaalt op de werkvloer?

Mensen doen gewoon, maar ook: ze doen gewoon. Iedereen is een belangrijke schakel in de ketting en iedereen voelt zich gewaardeerd, want mensen mogen zichzelf zijn.”

Gebod 2: Gij zult alle belangrijke beslissingen samen nemen
Sleutel 2: HR is de corebusiness

“De plaats van HR is aan de directietafel”, poneert Wouter Torfs, onmiskenbaar heel overtuigd én overtuigend. “Dat zou een evidentie moeten zijn, maar dat is het nog altijd niet overal. Wel bij Torfs, dit is een mensgedreven en dus een HR gedreven organisatie. Bij ons is HR echt de corebusiness. Onze producten zijn kwalitatief, maar het zijn de mensen die het verschil maken. Leiderschap en waardering zijn daarin cruciaal.

En vooral, alle beslissingen die genomen worden, worden in overleg genomen binnen de directie. Geen silo’s dus.”

“Wouter is HR, dat maakt het voor mij ook gemakkelijk”, lacht Els Van Keymeulen. “Ik besef heel goed dat sommige van mijn HR collega’s nog een strijd moeten voeren om een zitje aan de directietafel te krijgen. Ik zit wat dat betreft in een zetel in het salon, maar je moet die zetel natuurlijk wel verdienen.”

Ben je benieuwd naar de 8 andere geboden en sleutels?
Abonneer hier op het tijdschrift van #ZigZagHR

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR