Getipt & gespot | januari 2024

Tank inspiratie voor op en naast de werkvloer. Hier vind je #ZigZagHR Brainpickings, boekentips, een evenementenkalender en de favorieten van #ZigZagHR NXT .

Influencer: Charlotte van Brabander

Charlotte Van Brabander biedt via haar account @slimsparen inzichten en tips om slimmer om te gaan met je geld. Geld is vaak nog een taboe, waardoor we er soms een verkeerd idee over hebben. Financiële gezondheid is echter even belangrijk als fysieke of mentale gezondheid, ongeacht je budget of inkomen. Charlotte schreef daarover het boek FIRE (Financial Independence, Retire Early), verkrijgbaar via uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

instagram Charlotte Van Brabander

💡 Getipt door Renke Lambert

@OMDENKEN

@omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je van een probleem net een opportuniteit maakt. Dit account post gevatte quotes die je anders zullen doen kijken naar bepaalde situaties. Relativeren en een vleugje humor zijn ook cruciale elementen voor een goede mentale gezondheid.

omdenken

💡 Getipt door Michiel Mottet

NIEUW: Finance for HR

Ben je een gepassioneerde HR-professional, maar is finance een blinde vlek? Dan is deze hybride opleiding ideaal voor jou. Door een combinatie van online lessen, een-op-eenopvolgingen en (live) groepslessen, leer je van cijfers te houden, een gefundeerde businesscase te maken Ă©n krijg je finance in de vingers. Beloofd! Instappen kan doorheen het jaar.

>> Meer info

#ZigZagHR Brainpickings

🎧 Kijken we te eng naar leren?

“Je baas heeft er alle baat bij dat je piano leert spelen”. Het is de kop van een artikel in De Standaard, verschenen begin november waarin professor Ans De Vos (Antwerp Management School) een bredere invulling wil geven aan levenslang leren. Onze nieuwsgierigheid was gewekt. Als we het discours over leren voeren, mogen we niet te eng kijken en zeker niet problematiseren. Leren vraagt tijd en die tijd moeten we geven.

Een boeiende podcast over loopbaanmobiliteit; over de filosofie van leren die in de praktijk vaak wordt tegengewerkt door de operationele druk; over de verbindende kracht van leren Ă©n met een duidelijke boodschap voor HR.

🎧 Vervlechting werk-prive

Werk en privé lopen steeds meer door elkaar, en werknemers blijken steeds minder problemen te hebben daarmee. Dat blijkt uit de nieuwe studie van Randstad bij 2.000 bedienden, ambtenaren en kaderleden uit alle sectoren, weliswaar over­wegend mensen met een bureaujob. Een podcast over de toenemende ver-vlechting tussen werk en privé, in welke mate die geëvolueerd is en hoe medewerkers en hun werkgevers daarmee omgaan.

Aan onze microfoon twee gasten die samen goed zijn voor heel wat jaren ervaring: Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad en Chris Engels, Senior Partner bij advocaten­kantoor Claeys & Engels.

🎧 #ZigZagHR Blind Date

Het leven zit vol verrassingen en al zeker als je geabonneerd bent op #ZigZagHR. We trappen seizoen 5 van Brainpickings af met een nieuw concept. Vanaf nu kruipt Lesley elke maand in het hoofd van 2 abonnees tegelijkertijd. Een blind date, want de abonnees hebben elkaar nog nooit ontmoet.

In deze podcast gaat Lesley op zoek naar tips over wellbeing met Min Huet, Manager Talent Development bij Aquafin en Annelies Van De Slijke, Team Manager Culture & Connection bij Telenet.

Op de HR agenda

#ZigZagHR Live | The Trend edition


We trappen 2024 af met een knal! We blikken vooruit met HR-experten en onze #ZigZagHR Actua watchers Ă©n je leert trendsurfen. Waar liggen de grootste uitdagingen en opportuniteiten voor HR? Hoe kunnen we de toekomst van werk vormgeven?

>> Kom mee schrijven aan het nieuwe narratief voor HR!

  • Locatie: CafĂ© Local Antwerpen
  • Wanneer: 25 januari 2024

HRCORELAB

HRCoreLAB is een congres over Recruitment, HR Agility en People Anaytics: 3 congressen in 1 dus. Je kan inspiratie tanken bij 80 sprekers en internationale best & next practices. Wie aansluit bij de #ZigZagHR delegatie krijgt een ferm voordeeltarief, de beste plaatsen op het congres Ă©n een HR-diner op de vooravond van het event.

Enkel toegankelijk voor interne HR-professionals.

  • Locatie: Porto Fira Hotel Barcelona
  • Wanneer: 13 en 14 maart 2024

Ga mee naar Brené Brown


In 2024 brengt Denk Producties topsprekers Brené Brown en Adam Grant naar Nederland. Ga mee met de #ZigZagHR-delegatie en krijg VIP-toegang tot het congres, een exclusieve masterclass, een HR-diner én twee exclusieve sessies met Adam Grant én Brené Brown.

  • Locatie: AFAS Amsterdam
  • Wanneer: 26 en 27 september 2024

Podcast tip On purpose

Jay Shetty’s On Purpose is Ă©Ă©n van de best beluisterde podcasts ter wereld. Als voormalig monnik deelt Jay diepgaande inzichten, interviews en praktische tips over diverse onderwerpen gerelateerd aan welzijn, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

De thema’s gaan van stress en mindfulness over fysieke gezondheid, gezonde relaties, ouderschap tot persoonlijke groei.
Er passeren heel wat bekende mensen de revue (sterren als Kim Kardashian, wetenschappers zoals Adam Grant, president Joe Biden en alles daartussen) die elk hun ervaringen, theorieën en tips delen. De podcast is inspirerend, leerrijk en geeft je praktische tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Jay Shetty Podcast On purpose

💡 Getipt door Emily Vandensteen

Boekentips

Werkgeluk: de fabels, de feiten en de oplossingen

Dajo De Prins – Manteau

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 9 op de 10 mensen zich niet betrokken voelen bij hun werk. Dat is slecht nieuws voor werk­nemers én werkgevers. Werkgeluk is immers niet alleen bepalend voor ons levensgeluk, het is onontbeerlijk voor bedrijven en overheden die goed willen presteren. In dit boek legt Dajo De Prins uit waarin werkgeluk bestaat, waarom de klassieke oplossingen niet meer werken en wat we dan wel moeten doen om het tij te keren.

cover werkgeluk


Riet breekt niet. Anders omgaan met stress en negativiteit

Daisy Buttiens & Kirsten O – Pelckmans

Dit boek neemt je mee naar het ‘wonderlijke’ mechanisme achter stress en hoe het eigenlijk hoort te werken. De auteurs vertalen de theorie naar concrete en praktijkgerichte handvatten op individueel-, team- en organisatieniveau. Over emotionele diarree, het ‘ja maar’-spel en de dierentuinorganisatie. Daisy Buttiens en Kristen O begeleiden als psychosociaal preventieadviseur bij Mensura werknemers en werkgevers rond tal van psychosociale thema’s.

cover riet breekt niet

Medewerkers aan zet

Ann De Wit, Marianne Van Erck, Dirk Wouters – Lannoo Campus

Hoe creëer je een werkomgeving waarin iedereen het beste van zichzelf wil geven? Hoe bouw je aan de fundamenten van een ideale werkplek. Dit boek onthult hoe je buitengewone medewerkerstevredenheid kan bereiken. Marianne Van Erck (HR-­verantwoordelijke), Dirk Wouters (CEO) en Ann De Wit (Happy Team) zetten de basis­ingrediënten uiteen van het succes­verhaal van Bank van Breda.

cover medwerkers aan zet

De toekomst is terug

Fons Van Dyck – Pelckmans

Is de wereld de weg kwijt door de opvolging van crisissen? Fons Van Dyck geeft zijn eigen­zinnige, grondig onderbouwde, kijk op de wereld van gisteren, vandaag en morgen. Volgens hem staan we voor een mentale winter en hoe die zal voelen, bepalen we in grote mate zelf. Een grensverleggend boek met hoopvolle antwoorden en concrete handvaten om actief mee te bouwen aan een betere toekomst. Een baken van hoop in een schijnbaar chaotische wereld, doorspekt met anekdotes.

cover de toekomst is terug 1


Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER