PARTNERCONTENT

Empowerment. Een no-brainer?

Als empowerment slaagt, stijgen de jobtevredenheid én betrokkenheid, terwijl het verloop daalt. Medewerkers presteren beter en werken onbelemmerd samen, ook buiten de strikte grenzen van hun job.

Zijn er voorwaarden voor succesvol empowerment?

  • Zorg voor autonomie. Oftewel de mate waarin je medewerkers vrijheid geeft om hun job uit te voeren. Autonomie is daarbij veel méér dan de kleur van de kaften kiezen… Autonomie is niet alleen een medewerker de vrijheid geven om de job bijvoorbeeld van thuis uit te voeren, maar ook zonder controle ervan uit gaan dat hij/zij de job even goed zal doen. Autonomie en vertrouwen gaan hand in hand. Tegenover deze autonomie staan te behalen objectieven en resultaten. Een mooie tool hiertoe is de managementtrechter van Jef Clement. Hierbij gaan medewerkers op zoek naar oplossingen binnen enkele criteria.
  • Verhelder de purpose. Hoe beter de fit tussen de waarden en drijfveren van de medewerkers en het bedrijf, hoe meer empowerment. Empowerment start dus al bij de selectie door niet enkel op zoek te gaan naar de persoon met de juiste kwaliteiten en vaardigheden, maar ook naar de waardenfit. Als we het hebben over purpose, gaan we nog een stapje verder met autonomie.
  • Geef inspraak in het bepalen van de doelstellingen in plaats van medewerkers alleen te laten kiezen hoe dat te doen. Zo heb je meteen buy-in en creëer je meer betrokkenheid.
  • Kom met medewerkers tot een gedeeld perspectief: zien medewerkers hun bijdrage in het grotere geheel?
  • Versterk de competenties: hoe groter de ervaring en ontwikkelde competenties in het specifieke domein, hoe beter een medewerker met autonomie om kan en hoe makkelijker het is om vertrouwen te geven. Uit onderzoek blijkt dat de effecten van empowerment positiever zijn bij medewerkers die al een hoger competentieniveau opgebouwd hebben. Daarbij spelen niet alleen de objectieve competenties een rol, maar ook hoe de medewerker zichzelf evalueert.

Dus empowerment, een no-brainer?

Als we kijken naar de positieve uitkomsten ervan: zeker en vast! Maar stel jezelf eerst de volgende vragen:

  • Ben ik klaar om los te laten? Om vertrouwen te geven?
  • Kan ik medewerkers inspireren met de purpose van het bedrijf? Durf ik mezelf laten inspireren in mijn purpose door mijn medewerkers? Zijn onze leidinggevenden klaar om de brug te bouwen met de persoonlijke purpose van de medewerker?
  • Ben ik bereid om zo transparant mogelijk te zijn?
  • Is iedereen bereid om naast de vrijheid ook de verantwoordelijkheid te dragen?
  • Hebben we de nodige competenties om dit in grote autonomie te doen?

Tekst Steven Van Mol, Managing Partner Skill BuilderS & Leadership Expert

logo Skill BuilderS 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER