Duurzame carrières als motor van de economie

Duurzame carrières zijn de motor van een goed draaiende economie en samenleving. Daar zijn experts het over eens. Een duurzame carrière houdt in dat een werknemer zich kan aanpassen aan een veranderende arbeidsmarkt en goed kan blijven presteren op lange termijn, met de juiste ondersteuning van de werkgever. Maj Buyst, managing director bij Robert Half, deelt haar advies over hoe werkgevers en werknemers samen duurzame carrières kunnen stimuleren.

Naast heel wat praktische zaken om ervoor te zorgen dat werknemers lange carrières kunnen uitbouwen binnen een organisatie, is het eerst en vooral cruciaal dat werkgever en werknemer een professionele vertrouwensband opbouwen.

“Wederzijds vertrouwen tussen werknemer en werkgever is de basis voor het uitbouwen van een langdurige samenwerking. Hou daarbij in het achterhoofd dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. Beide partijen moeten werken aan een omgeving waar open dialoog mogelijk is, waar er kan gecommuniceerd worden, waar er geen onderwerp uit de weg wordt gegaan en duidelijke verwachtingen worden geschept. Dat is absoluut de sleutel tot een goede relatie, en dus ook de basis voor een duurzame carrière”, zegt Maj Buyst.

Levenslang leren en een goede gezondheid

Voldoende kans tot bijscholing is een tweede, belangrijke factor bij het uitbouwen van duurzame carrières. Op een continu veranderende arbeidsmarkt zijn ‘reskilling’ en ‘upskilling’ immers essentieel. Het is aan de werkgever om levenslang leren een plaats te geven binnen de organisatie en aan de werknemer om zijn vaardigheden continu te willen verbeteren. Kennis alleen is vandaag echter niet altijd voldoende. Soft skills zoals leiderschap en flexibiliteit worden steeds belangrijker op de werkvloer. Een hoge inzetbaarheid die uit die flexibiliteit voortvloeit, kan ervoor zorgen dat een werknemer meer kansen krijgt binnen een bedrijf.

Ook een goede gezondheid – zowel fysiek als mentaal – zorgt voor goede prestaties op lange termijn. Het is dan ook in het belang van de organisatie om gezond leven te stimuleren. De ondersteuning die een organisatie kan bieden gaat van het simpelweg organiseren van wandelvergaderingen tot het voorzien van mentale ondersteuning voor wie daar nood aan heeft. Robert Half biedt bijvoorbeeld het Employee Assistance Programme (EAP) aan zijn werknemers aan, een breed en holistisch programma met aandacht voor zowel mentaal, emotioneel, fysiek en praktisch welzijn (lees hier meer over professionele hulp en het EAP).

Een optimale werk-privébalans

Om een duurzame carrière uit te bouwen hoef je niet 24/7 bezig te zijn met je werk. Om op lange termijn productief te kunnen blijven, is het immers van groot belang om op tijd ontspanningsmomenten in te bouwen. En dat geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Een manager die zelf eens wat vroeger stopt of een langere lunchpauze neemt, geeft niet alleen het goede voorbeeld, maar creëert zo ook een gevoel van vertrouwen bij de medewerkers.

“Duw dus zeker af en toe op de pauzeknop”, zegt Maj Buyst. “In een omgeving van open communicatie en wederzijds vertrouwen kunnen glijdende werkuren en ieders work-life balance absoluut gerespecteerd worden. Dat resulteert ook in minder stress: als je ’s avonds laat nog een mail binnenkrijgt, ga je dankzij die vertrouwensband veel minder druk ervaren om er op dat moment ook op te antwoorden. ”

In de blogposts 5 stappen naar een duurzame carrière en Duurzame carrières als motor van de economie lees je meer over wat werkgevers en werknemers kunnen doen om duurzame carrières te bevorderen.

Webp.net compress image 20 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER