Du choc des idées jaillit la lumière: CONTRA Chief Happiness Officer

Du Choc Des Idées Jaillit La Lumière. Het is een gezegde van Nicolas Boileau én een vaste rubriek in het tijdschrift van #ZigZagHR. Iedere maand laten we twee HR professionals aan het woord met een tegengestelde mening over een stelling die we hen voorleggen. Deze maand is de stelling: ‘Een Chief Happiness Officer is beslist nodig, want hij/zij speelt een essentiële rol in wellbeing (en meer) op de werkvloer’. De reacties stroomden binnen met argumenten pro en contra.

Ludo Verstraete, HR directeur bij DELA kan zich helemaal niet vinden in bovenstaande stelling…

De werkgever is helemaal niet verantwoordelijk voor het geluk van zijn medewerkers en moet dus ook helemaal niemand aanstellen om dit na te streven. Het kan zelfs betuttelend overkomen.

Ludo Verstraete is van mening dat geluk iets heel persoonlijks is, hij nuanceert wel dat de werkgever de plicht heeft om een aangename werkplek te creëren, zodat medewerkers met goesting komen werken.

Als organisatie stel je jezelf dan best eerst een aantal vragen én zorg je dat je heldere antwoorden hebt, vervolgt hij: wat doen wij? wie willen wij zijn? waarom bestaan wij? wat willen wij betekenen voor onze klanten en bij uitbreiding voor onze maatschappij? waar willen we naartoe? waar ligt onze ambitie? welk soort organisatie willen we zijn binnen x jaar? waar planten we onze vlag? wat vinden we belangrijk in onze manier van werken? hoe willen we dat we met elkaar omgaan? hoe willen we dat leidinggevenden leiding geven? welke waarden vinden we belangrijk?

Als je er als organisatie in slaagt om dit allemaal in een boeiend en waarheidsgetrouw verhaal te brengen, dan zet je al heel wat stappen richting een bedrijf waar het aangenaam werken is. En eens dat helder is, kan je nadenken over hoe je dit in de praktijk gaat brengen.

Met een Chief Happiness Officer?
Nope!

Wel met de implementatie van de juiste strategie, waarbij je zoveel mogelijk leidinggevenden en medewerkers betrekt.

Welke argumenten Ludo Verstraete nog aanhaalt en de volledige rubriek PRO – CONTRA, lees je in de editie van januari 2020 van #ZigZagHR – abonneren kan hier

Wie zich overigens wel kunnen vinden in deze stelling, zijn Sofie Van Eemeren, HR & People Lead en Dempsey Giunta, Chief Happiness Officer bij Mobile Vikings (DPG Media). Hun argumenten lees je hier

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER