De C-level Mindset: Nieuwsgierigheid als antigif voor angst

We leven in een wereld die nog nooit zo chaotisch en veranderlijk is geweest. “We hebben te maken met een constante stroom van veranderingen,” vertelde Carolien Van Den Bosch tijdens de voorstelling van haar nieuwe boek, C-level Mindset: de 7 onmisbare skills voor de professional van de toekomst, aan onze #ZigZagHR NXT community (dé go-to community voor jonge HR-professionals). “Waar crisissen vroeger werden afgewisseld met rustperiodes, lijkt het nu alsof we continu in turbulentie leven.”

Carolien verwees naar BANI, een acroniem dat onze tijd typeert: een wereld die broos (brittle), angstig (anxious), niet-lineair (nonlinear) en onbegrijpelijk (incomprehensible) is. Deze broosheid brengt FOBO met zich mee: Fear of Becoming Obsolete. Mensen vrezen dat hun skills, kennis en zelfs hele beroepen, overbodig worden.

De grote vraag is dan: hoe gaan we om met deze onzekerheid? Hoe kunnen we niet alleen relevant blijven, maar ook met vertrouwen de toekomst tegemoet treden?

De 7 C-skills bieden houvast:

  1. Curiosity
  2. Creativity
  3. Critical Thinking
  4. Commitment
  5. Courage
  6. Care
  7. Continuous Learning

Nieuwsgierigheid als antigif voor angst

“Als we geconfronteerd worden met het onbekende, categoriseert ons brein dat automatisch als gevaarlijk,” vertelde Carolien. Dit beschermingsmechanisme, ontstaan in onze evolutie, helpt ons te overleven, maar kan ons ook belemmeren. Nieuwsgierigheid doorbreekt die angst.

Maar nieuwsgierigheid verdwijnt vaak naarmate we ouder worden. “Onderwijs speelt hierin een grote rol,” benadrukte ze. “We leren al vroeg dat goede antwoorden beloond worden en fouten afgestraft.” Dit ontmoedigt het stellen van vragen, terwijl juist vragen stellen ons vooruit helpt. “We moeten denken als wetenschappers,” zei Carolien, “die beginnen met ‘Ik weet het niet, laten we het onderzoeken’ in plaats van als preachers of prosecutors die overtuigd zijn van hun eigen gelijk.”

Dots om te verbinden

Steve Jobs zei ooit dat creativiteit simpelweg het verbinden van verschillende dots is. Maar daarvoor heb je in de eerste plaats wel verschillende dots nodig. Carolien daagde ons uit om een lijst te maken van vijf mensen aan wie we advies zouden vragen. Hoe verschillend zijn ze van jou qua achtergrond, cultuur, opleiding of perspectief? Een homogeen netwerk beperkt de creativiteit, want dan zijn er weinig diverse dots om te connecteren. Een andere tip van Carolien: bekijk een probleem eens vanuit een ander logo. “Wat zou een merk als Chanel, McDonald’s of een NGO in jouw situatie doen?”

Commitment: vrijwillig, maar niet vrijblijvend

Toewijding is meer dan alleen motivatie; het gaat om actie ondernemen, je nek uitsteken en je verantwoordelijkheid nemen. Het vereist een actieve houding, waarbij je jezelf accountable houdt. “Mensen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Als je verwacht dat anderen toegewijd zijn, moet je dat zelf ook uitstralen.” Practice what you preach dus. En wees duidelijk dat veel zaken op de werkvloer ook tweerichtingsverkeer zijn (zoals bijvoorbeeld welzijn). Werkgevers kunnen ondersteuning bieden, maar werknemers moeten ook bereid zijn om hun rol op te nemen.

Een goed voorbeeld daarvan was een webinar dat ze recent gaf over fysieke gezondheid, dat door de medewerkers zelf was gekozen en aangevraagd. Van de 50 mensen die zich hadden aangemeld, kwamen er uiteindelijk slechts zes opdagen. “Commitment is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Werkgevers hebben het recht om ook iets terug te verwachten van hun werknemers.”

Doen ondanks angst

Courage is niet de afwezigheid van angst, maar net actie ondernemen ondanks de angst. “Het vraagt moed om feedback te vragen, je kwetsbaar op te stellen, en zelfs om nee te zeggen.” Ook vertragen in een wereld die draait om snelheid vraagt moed. Het is niet makkelijk om even stil te staan wanneer alles om je heen lijkt te schreeuwen dat je door moet gaan.

Spikey moments zijn momenten waarop de keuzes die je maakt een langdurige impact kunnen hebben op jezelf, je team of je organisatie. Carolien legde uit: “Wanneer je zo’n moment herkent, is het cruciaal om te vertragen, uit de automatische piloot te stappen en bewust tijd te nemen voor reflectie.” Deze pauze geeft ruimte om vragen te stellen zoals: “Ben ik biased? Zie ik alle opties?” Vertragen op een spikey moment geeft je de kans om die angst even opzij te zetten en met helderheid en lef te kiezen wat écht belangrijk is.

Aan de slag met deze 5 tips:

  1. Durf meer vragen te stellen en omarm het onbekende als een kans om te leren: “Wat wil ik leren?” of “Wat zou er gebeuren als…?” Begin met “Ik weet het niet” en onderzoek in plaats van overtuigen of verdedigen.
  2. Diversifieer je netwerk en ervaringen. Maak een lijst van vijf mensen bij wie je advies zou inwinnen en beoordeel hoe divers ze zijn in achtergrond en perspectief. Zoek vervolgens bewust naar nieuwe contacten die je ideeën kunnen uitdagen.
  3. Herken en benut spikey moments door bewust te vertragen en tijd te nemen om beslissingen te overwegen.
  4. Stel jezelf vragen aan de hand van de kippenvelchecklist: wat wil ik bereiken en waarom? Wat levert het op en hoe sluit het aan bij mijn waarden? Blijf doorvragen tot het antwoord je kippenvel bezorgt. Als je je waarom helder hebt, kan je je commitment verder uitwerken: ben ik er klaar voor, zowel mentaal als praktisch? Heb ik een flexibel plan dat ruimte laat voor aanpassingen als dingen anders lopen? En wat is mijn eerste kleine stap, het kleinst mogelijke dat me vooruithelpt?
  5. Stel je eigen biases ter discussie. Vraag feedback aan mensen met een ander perspectief en overweeg complexe problemen door ze te bekijken vanuit een ‘logo-perspectief’ (hoe zouden andere bedrijven of merken dit aanpakken?).

Wie meer wil weten over de 7 C-skills kan natuurlijk alles lezen in ‘C-level Mindset: de 7 onmisbare skills voor de professional van de toekomst’ van Carolien Van Den Bosch.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER