Communicatie en transparantie kun je niet los zien van hybride werken

Perfect op elkaar ingestelde teams worden steeds belangrijker, maar in een context van virtueel en hybride werken komen daar heel wat extra uitdagingen bij kijken. Bij IBM Belux zorgde de transitie naar een nieuw businessmodel en de gevolgen van de pandemie mee voor een nieuwe bedrijfscultuur. Daarin maken empathisch leiderschap, feedback en transparantie het verschil. HR Leader Ann Winten verduidelijkt de nieuwe krijtlijnen en zoomt in op samenwerken in teams.

HR Leader IBM Belux Ann Winten heeft er in haar bijna twintigjarige carrière bij IBM een allround-traject binnen HR opzitten: van lokaal naar regionaal naar wereldwijd en weer naar het Belux-niveau. Daarbij leerde ze de HR organisatie van de Amerikaanse multinational door en door kennen. Overkoepelend en strategisch, maar evengoed met beide voeten op de werkvloer. IBM heeft de voorbije paar jaar ook een belangrijke transitie gemaakt richting nieuwe technologie als het Internet of Things, artificiële intelligentie, machine learning, data science, blockchain en cloud-based oplossingen. Tegelijkertijd werden het totale aantal medewerkers afgebouwd en de businessunits en -teams gereorganiseerd.

Ze ziet vijf opdrachten voor HR. Eén daarvan is:

Hoe veranderen teams onder invloed van het nieuwe werken?

“Vooral hoe er gewerkt wordt, moet duidelijk zijn, bijvoorbeeld door de teams die onze nieuwe marktstrategie uitrollen”, merkt Ann Winten op. “Vanuit die benadering bekijken we nu hoe we ons futureproof kunnen organiseren op het vlak van de nieuwe manier van werken en een nieuwe hybride set-up. We hebben de twee extremen meegemaakt en we zullen ergens in het midden landen. Ja, het gaat om de messy middle, waarvan we nog niet weten hoe dat er zal gaan uitzien…

Eén conclusie is alvast dat die omslag niet voor alle teams hetzelfde zal betekenen. We zullen onze teams ook de vrijheid bieden om zichzelf te organiseren in die nieuwe context.”

Webp.net compress image 38

Meer autonomie en zelfsturing voor de teams horen daar al zeker bij. Dat betekent een omslag voor de bedrijfscultuur, ook al bestond er al een bepaalde autonomie. “We komen nu in een soort versnelling terecht”, bevestigt Ann Winten.

“We moeten de organisatie omdenken. Daarin moet de nieuwe kantoorset-up, die aangepast is aan flexwerk, een plaats krijgen. Mensen komen om andere redenen en op andere momenten naar kantoor dan in de tijd voor de pandemie. In onze open spaces zullen we medewerkers meer de mogelijkheid moeten bieden om die zelf naar eigen goeddunken in te richten. Een performante digitale infrastructuur is sowieso heel belangrijk voor het hybride werken, dus in digitale collaboration tools voor videoconferencing of chats (zoals Slack) zullen we blijven investeren. Maar ook in de fysieke werkomgeving blijven we investeren, want er zal altijd een behoefte zijn aan ontmoetingsplaatsen. Dat mag niet vergeten worden. Hybride betekent niet dat er alleen aandacht mag zijn voor remote werken.”

De overige vier opdrachten voor HR volgens Ann Winten? Die ontdek je deze maand in #ZigZagHR

>> Abonneer hier

cover maart

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER