ALD Automotive | LeasePlan breidt bedrijfsbos uit met zo’n 2000 extra bomen

Het bedrijfsbos van ALD Automotive | LeasePlan in Zaventem verdubbelt in grootte. Vorig jaar plantte het bedrijf er 6500 m2 bos, oftewel iets meer dan een halve hectare, goed voor een 2000-tal bomen. Daar komt dit plantseizoen nog eens een halve hectare bij. De omvang van het bos valt na de aanplant te vergelijken met de oppervlakte van anderhalf voetbalveld. En daar stopt het niet bij: ALD Automotive | LeasePlan zorgt er sinds vorig jaar voor dat ook de bestaande natuur er meer kansen krijgt om uit te groeien tot een prachtig stuk stadsnatuur.

Deze tweede etappe in de aanplant van het bedrijfsbos is voor ALD Automotive | LeasePlan een belangrijke mijlpaal in haar ambitie om zowel ecologische als sociale impact te realiseren. Dat de aanplant middenin stedelijk gebied gebeurt, omringd door woningen en verbindingswegen, is des te bijzonder.

Johan Portier, Country Managing Director van ALD Automotive | LeasePlan:

“We bouwen verder op het verhaal dat we vorig jaar zijn gestart. Door vorm te geven aan een klimaat neutrale toekomst willen we het goede voorbeeld (blijven) geven. Het bos en de verdere uitbreiding ervan is een project op lange termijn, waarmee we onze verantwoordelijkheid willen nemen en lokaal impact willen maken. Door de bomen samen met onze medewerkers te planten, betrekken we iedereen in het duurzaamheidsverhaal. Zo willen we iedereen inspireren”.

Verenigde krachten

De aanplant kadert in het bredere plan van onder meer de gemeente Zaventem, de Vlaamse Milieu Maatschappij, het Regionaal Landschap Brabantse Kouters, het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaams-Brabantse Bosgroep en Kiemkracht om toegankelijke groene gebieden te realiseren in de Vlaamse rand rond Brussel. Forest Fwd, gespecialiseerd in bedrijfsbossen en -natuur, zorgde voor de link met het bedrijfsleven.

Ben Weyts, Vlaams minister van de Vlaamse Rand, reageert:

“We zetten het offensief voor méér groen in onze Vlaamse Rand verder en juichen alle initiatieven die mee op die kar springen toe. Vroeger waren we misschien al tevreden als we bestaand groen niet zagen verdwijnen, maar tegenwoordig zijn we ambitieuzer.”

Ingrid Holemans, burgemeester van Zaventem, en schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer zijn alvast eveneens verheugd met het engagement van ALD Automotive | LeasePlan.

“Een verdubbeling van het bedrijfsbos van ALD Automotive | LeasePlan betekent meer toegankelijke natuur voor de inwoners én een betere leefomgeving”, luidt het. “De nood aan toegankelijke natuur is groot, zeker hier in de Vlaamse Rand, maar Zaventem heeft de voorbije legislatuur duidelijk gemaakt dat met verenigde krachten véél mogelijk is. Meer groen voor jong en oud zorgt voor extra gezonde lucht en verkoeling bij warm weer.”

Outdoor office

Het jonge bos transformeert intussen stilaan tot een ontmoetingsplek. Werknemers van ALD Automotive | LeasePlan maakten er een gewoonte van om er geregeld samen te komen. Op zonnige dagen verandert het bos zelfs in een ‘outdoor office’: heerlijk om er te lunchen, te vergaderen op de speciaal voorziene houten zitbanken of gewoon te ontspannen en je te laten inspireren. Daarnaast blijft het bos voor iedereen toegankelijk, ook voor omwonenden.

“De symboliek valt onmogelijk te negeren: zoals de twee boshelften elkaar nu vinden, verbindt natuurcreatie ook mensen met elkaar”, zeggen Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd. “Door iedereen maximaal te betrekken en bewustzijn te creëren, komen mensen op dezelfde golflengte, wat cruciaal is om verder te werken aan een duurzame toekomst.”

“ALD Automotive | LeasePlan bewijst dat het bedrijfsleven mee aan de kar kan trekken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken”, gaan Dajo Hermans en Frank Missoul verder. Forest Fwd plaatste de voorbije drie jaar ruim 80 hectare natuur in Vlaanderen. “Bij steeds meer bedrijven heerst een duurzame mindset en het besef dat je vanuit het ondernemerschap ook maatschappelijk een belangrijke rol kan vervullen. Door extra natuurgebieden te creëren, realiseert een speler zoals ALD Automotive | LeasePlan een absolute win-win: voor de samenleving, het bedrijfsleven en de Vlaamse economie.”

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER