Accenture dumpt diversiteitsdoelen

Elke week deelt #ZigZagHR NXT community manager Dagmar Van Gucht in Fun Fact Friday verrassende, boeiende of (not so) fun facts over de wereld van werk en HR. Deze week zoomt ze in op drie hete hangijzers: Accenture’s beslissing om zijn diversiteitsdoelen te schrappen, een hardnekkige misvatting over welzijn op het werk en de impact van hybride werken.

(Not So) Fun Fact: Accenture dumpt diversiteitsdoelen

Accenture heeft besloten om zijn wereldwijde diversiteits- en inclusiedoelen te laten vallen na een “evaluatie” van de politieke situatie in de VS. Dit volgt op recente maatregelen van Trump, die diversiteitsprogramma’s als “discriminatie” bestempelt en DEI-beleid in federale instellingen heeft teruggeschroefd.

Tot voor kort had Accenture nochtans duidelijke doelen: tegen 2025 moest de helft van de medewerkers vrouw zijn en 30% van de leidinggevenden vrouw (er waren voor bepaalde locaties, zoals de US en UK, ook doelstellingen voor etnische minderheden). Die doelstellingen worden nu niet langer actief opgevolgd of meegenomen in prestatiebeoordelingen. Daarnaast worden samenwerkingen met externe DEI-partners herbekeken.

Dit past binnen de kwalijke trend dat (grote) organisaties zich terugtrekken uit een actief diversiteitsbeleid en dat roept heel wat vragen op over de toekomst van inclusie. We weten nochtans dat diverse teams, mits de juiste ondersteuning, in sommige contexten beter presteren, innovatiever zijn en beter onderbouwde beslissingen nemen. Toch beweert Accenture nog steeds een ‘meritocratie’ en inclusieve werkplek te willen zijn. Zonder concrete doelen en opvolging rijst de vraag hoe ze dit willen realiseren?

Welzijn op het werk: de verkeerde focus

Welzijn op de werkvloer is en blijft een hot topic, en bedrijven investeren steeds meer in programma’s zoals mindfulness, stressmanagement en coaching. Toch blijft het aantal langdurig zieken stijgen. Hoe komt dat?

Volgens professor Kathleen Vangronsvelt ligt de kern van het probleem in de (te) enge manier waarop we naar welzijn kijken. Bedrijven focussen vooral op individuele interventies, terwijl deze slechts 30% van de impact op welzijn bepalen. De overige 70% ligt in de werkcontext: de bedrijfscultuur, autonomie, werkdruk en de samenwerking binnen teams. We verwachten dus dat medewerkers zélf hun stress en werkgeluk managen, terwijl de oorzaak vaak in de omgeving ligt. Een beleid dat uitsluitend inzet op individuele veerkracht, zonder structurele verbeteringen in de werkomgeving, mist zijn doel.

Daarom gaf Kathleen op het Trend Event van #ZigZagHR vijf evidence-based principes om welzijn écht te verbeteren:

  1. Shift van het individu naar de context voor echte impact.
  2. Het ABC van motivatie blijft de basis om van te vertrekken.
  3. De perceptie van rechtvaardigheid is cruciaal voor het welzijn van je medewerkers.
  4. Maak ruimte: minder moeten, meer mogen. Plan niet alles vol en zie het belang van “nuttige overtolligheid”.
  5. Denk niet in generaties, maar in waarden en voorkeuren: generaties bestaan niet, maar jongeren die nu op de arbeidsmarkt komen scoren wel lager op werkcentralisatie. Werk neemt voor hen een minder centrale rol op in hun leven, en in plaats van dat een probleem te vinden, kunnen we er net van leren.

Hybride werken heeft duidelijke voordelen

Meer dan 100 miljoen werknemers in Europa en Noord-Amerika werken hybride. Toch is er nog steeds discussie over de impact ervan op productiviteit, innovatie en loopbanen. Nicholas Bloom en zijn team voerden een groot onderzoek uit om enkele vaak voorkomende ‘tegenargumenten’ te testen.

Hun bevindingen zijn duidelijk: hybride werken leidt tot meer werktevredenheid, minder verloop en minder ontslagen. Vooral niet-managers, vrouwen en werknemers met een lange pendelafstand plukken hier de vruchten van.

Daarnaast waren er geen negatieve effecten op prestatiebeoordelingen of promotiekansen. Ook productiviteit bleef stabiel (en steeg zelf een beetje). Interessant is dat managers in eerste instantie dachten dat hybride werken de productiviteit zou verminderen (met -2,6%) maar na het experiment hun mening bijstelden en een lichte verbetering (+1,0%) zagen.

Voor veel white-collar jobs blijkt een hybride model met twee dagen per week thuiswerken de beste balans te geven.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER