4 L&D bouwstenen bij Cegeka: learn more, share more, grow more & experience more

Donderdag 30 mei 2024 reikten we voor de tweede keer de #ZigZagHR ZoHRo Awards uit tijdens Unmask Your Talent, hét HR-event waarop we HR professionals en HR teams uitgebreid in de spotlight zetten. Cegeka won meer dan verdiend de Learnatic Award. Het ICT-bedrijf opereert in een razendsnel evoluerende omgeving waarin leren altijd en overal centraal staat. Cegeka telt 9000 personeelsleden in 19 landen, in Vlaanderen telt de organisatie 2000 werknemers. Ingrid Tokaruk is er Global Talent & Development Advisor, ze biedt jou ons een kijkje in de fijnmazige L&D-waarden, strategie en processen.

Het L&D-team bij Cegeka wordt globaal aangestuurd, licht Ingrid Tokaruk toe. “Ons team telt collega’s uit meerdere landen, omdat globaliseren logisch gelinkt is aan de sterke groeifase die we doormaken. We willen alle werknemers dezelfde leermogelijkheden aanbieden, los van de hun locatie. Toch capteren we daarbij ook altijd de specifieke lokale noden.”

Personal development en ownership

Leren zit vervat in het bedrijfs-DNA van Cegeka en heeft personal development en ownership als pijlers. “Personal development staat voor de zelfontwikkeling van onze medewerkers”, zegt Ingrid Tokaruk. “Onze sector vereist dat we snel bijleren, maar dat doen we ook vanuit een gevoel van ownership. Vanuit L&D nemen we faciliterende rol op voor medewerkers die zelf hun carrière in handen nemen.”

Leren is binnen Cegeka een onderdeel van de hele employee journey, vanaf hiring over pre-boarding, on-boarding tot puur jobinhoudelijk.

Ingrid Tokaruk, Global Talent & Development Advisor Cegeka

“Leren is letterlijk overal mee verweven en juist daardoor heeft L&D zo’n positieve impact in de organisatie. L&D implementeren we nadrukkelijk in de businessprocessen zelf. Lanceren we een nieuwe oplossing of markt, dan leiden we medewerkers daarin op.

“Voor alle strategische skills waarop onze oplossingen steunen, hebben we academies opgezet. L&D werkt hiervoor samen met businessexperts en competence centers: medewerkers die zich groeperen binnen een bepaald domein of een skill. L&D krijg via die competence centers nuttige feedback over skillontwikkeling en nieuwe initiatieven.”

PREVIIEW ZIGZAH ZoHRo 0077

Vier L&D-bouwstenen

Hoe pakt Cegeka leren concreet aan? Het L&D-beleid bij Cegeka bestaat uit vier bouwstenen: learn more, share more, grow more en experience more. Ingrid Tokaruk: “Je hebt meerdere bouwblokken nodig om een skill te ontwikkelen. Het is ook geen lineair proces.

Learn More is het traditionele luik van leren: een opleiding, e-learnings… Daarnaast hebben we strategische skills bepaald. Daar zetten we op in via leerpaden die kunnen leiden naar een certificaat. Nodig, want zeker binnen domeinen als data of security gaat het hard. Soms verdwijnen oude technologieën ook. Om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt zijn medewerkers zich hier best van bewust. Daarom promoten we de strategische skills waar mogelijk.

Share More is kennis zoeken en ook delen. “We organiseren regelmatig knowledge sharing events, maar het zit hem ook in kleine dingen. Wie een opleiding volgt, maakt daar een presentatie van en deelt die in het team. De manager speelt daar een belangrijke faciliterende rol in.”

Grow More, de derde bouwsteen gaat over zelfreflectie, assessment, coaching, mentoring. “Het gaat ook over even stilstaan en reflecteren. Waar sta ik in mijn carrière? Wat heb ik nu geleerd? Hoe kan ik dat toepassen? Daarom zijn er onze coachingprogramma’s. Bijvoorbeeld EmpowerHER is er voor onze vrouwelijke medewerkers, maar de coachingmogelijkheden gaan erg breed.”

De vierde bouwsteen is Experience More. “Dat je een bepaalde kennis hebt, betekent niet dat je ervaring hebt. Oefenen in een veilige testomgeving helpt ook om ervaring op te doen, net als meelopen met een ervaren collega”, besluit Ingrid Tokaruk.

Photo STYN.be 432 websize

Vier vragen aan Cegeka

Waarom hebben jullie die Learnatic Award gevonden op de Zoro HR Awards? Wat is volgens jou de kern van het succes?

“L&D is een onderdeel is van wie we zijn, vanuit het dna van onze organisatie. Maar ons Learning & Development team richt zich sterk op de business en heeft een strategische focus. Dat is echt een evolutie van de voorbije paar jaar. Daardoor hebben we duidelijk meer impact op medewerkers en op de business.”

Wat kunnen andere HR professionals en collega’s uit het brede netwerk van HR leren uit jullie succes op L&D vlak?

“Onze pragmatische aanpak. Wij observeren de businessnoden en vragen aan directie om de strategische skills ook mee te nemen in de jaarplannen. En ja, we moeten vaak snel schakelen. Voor een nieuw project zijn er soms onmiddellijk vijftig medewerkers met een bepaalde knowhow nodig. Dat betekent pragmatisch starten en je analyses onderweg maken. Snel schakelen én toch die businesswaarde leveren.”

Wat zouden jullie de voorbije paar jaar anders gedaan hebben? Werden er fouten gemaakt en hebben jullie daaruit geleerd, specifiek op het vlak van L&D?

“We moesten meer focus in L&D krijgen, want voordien richtten we ons op programma’s over een te breed domein, van professioneel tot IT skills tot leadership. Door die strategische focus genereren we veel meer toegevoegde waarde voor de business.”

Zijn er organisaties waar jullie op L&D vlak naar opkijken en waar jullie zelf iets van leren?

“De aanpak van de Nederlandse chipfabrikant ASML heeft me altijd geïnspireerd, omdat zij ook in een snelle sector hele mooie programma’s ontwikkelen. Ik ga zelf elk jaar naar hun knowledge sharing event. Voor mij zijn zij wel een lichtend voorbeeld als het aankomt L&D”.

Photo STYN.be 427 websize

>> Benieuwd wie de andere winnaars waren van Unmask Your Talent 2024? Je vindt hier het overzicht

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER