fbpx

Zoek bewust mensen op die je tegenspreken!

Zo’n 5 jaar geleden werd Jan Heyvaert bij de grootste verzekeraar van het land zowat gekatapulteerd vanuit de business naar de rol van HR Director. Ondertussen heeft hij zijn draai daar he-le-maal gevonden en mag hij zich Chief Human Resources & Sustainability Officer (CHRSO) noemen. Momenteel zet opleiding en ontwikkeling er een nieuwe stap met de bouw van een state of the art leer- en innovatiecentrum in Brussel. In een nummer met leren is het nieuwe leven als thema moest hij dus wel tot #ZigZagHR Wijze verkozen worden.

Authenticiteit en eerlijkheid – dat typeert Jan Heyvaert. Hij werkt graag samen en is vol lof over Heidi Delobelle, die in oktober 2020 Hans De Cuyper opvolgde als CEO van AG Insurance. “Ze heeft al de helft van alle medewerkers gezien.”

En nog voor we ons vragenlijstje kunnen openen, geeft hij ons al een tip die we beslist niet mogen vergeten:

“Zoek bewust mensen op die je tegenspreken. Dat werkt. Omdat het je uit een bepaald denkpatroon haalt. Tegenspraak verplicht je om kritisch na te denken. Zo heb ik al een paar stomme beslissingen kunnen vermijden.”

Ontwikkelen is mogen, kunnen én willen groeien
Zigzaggen tussen stimuleren en verantwoordelijkheid nemen

Uiteraard staat ontwikkeling op de prioriteitenlijst van HR én van de business. Al maken ze bij AG geen lijstjes, legt Heyvaert uit: “In de plaats daarvan stellen we ons de vraag: when will we be happy?’ Wat willen we op het einde van het jaar zien? Ik heb het ook liever niet over upskilling en reskilling: het is allemaal te sterk gekoppeld aan lesgeven en vertrekt vanuit tekorten. Ik heb het liever over ontwikkelen en groeien. En ontwikkelen doe je zowel professioneel als persoonlijk, zowel op het niveau van het individu, van het team als van de organisatie.”

Hij noemt ontwikkeling essentieel: “Ik kan alleen goed functioneren als ik voel dat ik kan groeien. Maar niet iedereen hoeft mee op die trein te springen. Mensen hebben het recht om te komen werken voor hun loon.

Wel vind ik dat dat HR – als het gaat over leren – vooral zijn energie moet steken in mensen die willen groeien. Iedereen bij AG heeft evenveel recht op opleiding, maar als ze er niet zelf van overtuigd zijn, zal je hen moeilijk in beweging krijgen.”

Klinkt dat niet als discriminatie? “Nee, wie meer engagement toont om zich te ontwikkelen, grijpt gewoon meer kansen. We proberen de boodschap te brengen dat het aan de medewerkers is om hun loopbaan in eigen handen te nemen. Dan zullen ze ook beter bestand zijn tegen de schokken van later.

Vanuit HR doen wij er alles aan om medewerkers daarin te helpen, maar mensen verplichten om zich bij te scholen met de belofte dat ze dan de komende 5 jaar veilig zitten, werkt niet – en kan je niet eens garanderen.”

Het volledige artikel met Jan Heyvaert lees je deze maand in #ZigZagHR

>> Abonneer je hier

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Wellbeing in HR

Deconnecteren op de pendelfiets

Wie van het werk naar huis fiets, komt ontspannen thuis. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Vlaamse werknemers dat werd uitgevoerd in opdracht van Lease a Bike, een onderneming

Isabel Van Hoedenaghe
Learning & Development

Groei als motor voor meer werkgeluk #100

In deze aflevering van Brainpickings kruip ik in het hoofd van één van de loopbaancoaches van Passion 4 Work, Isabel Van Hoedenaghe. Met haar ga ik het hebben over groei

© 2021 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR