PARTNERCONTENT

Zo maak jij een opleidingsplan voor je medewerkers

Met een goed opleidingsplan kun je er als organisatie voor zorgen dat je werknemers over de vaardigheden en kennis beschikken, die nodig zijn om hun werk goed uit te voeren en bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie. Maar wat komt er kijken bij het maken van een opleidingsplan? Volg de onderstaande stappen om een succesvol opleidingsplan voor jouw organisatie te maken.

TIP: Gelijk aan de slag? SkillsTown helpt je bij het maken van een persoonlijk opleidingsplan.

Wat is het doel van jouw opleidingsplan?

Als organisatie heb je een goede reden om te starten met opleiden. Zoals je waarschijnlijk weet hebben medewerkers door de nieuwe wetgeving dit jaar recht op vier opleidingsdagen, vanaf 2024 zijn dit er vijf. Dat is een reden om te starten, maar wat is de onderbouwing waarom dit een goede zet is voor je organisatie? Kijk naar je organisatiedoelen en hoe opleiding hierbij kan helpen. Opleiding is namelijk een belangrijke stap om medewerkers naar het juiste niveau te brengen om je organisatiedoelen te behalen.

Wie is de doelgroep voor jouw opleidingsplan?

Een goed opleidingsplan is aangepast aan de doelgroepen binnen je organisatie. Denk aan verschillende leeftijden, niveaus, culturen, functies, et cetera. Veel organisaties hebben veel verschillende doelgroepen en dat maakt het soms lastig om de juiste leermogelijkheden voor iedereen aan te bieden. Het kiezen voor een combinatie tussen fysieke en online leermogelijkheden is hiervoor een oplossing. Met online leermogelijkheden heb je ook de mogelijkheid om een breed leeraanbod aan te bieden en kan iedere medewerker zijn eigen focus bepalen.

Welke ontwikkelbehoeften zijn er?

Het is belangrijk om met zoveel mogelijk mensen rekening te houden bij het maken van het opleidingsplan. Door in gesprek te gaan met je medewerkers en te achterhalen waar hun behoeften liggen op het gebied van ontwikkeling, kun je gerichte opleidingsprogramma’s en trainingen aanbieden die aansluiten bij de individuele behoeften van je medewerkers.

Het is daarbij wel van belang om niet alleen rekening te houden met de individuele behoeften, maar ook om te kijken naar de strategische doelstellingen van de organisatie. Vraag jezelf af hoe de ontwikkeling van je medewerkers daaraan kan bijdragen.

Wat zijn eventuele barrières?

Denk van tevoren na over mogelijke obstakels en hoe je hiermee om kunt gaan of deze zelfs kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tijdsgebrek: Tijd is vaak schaars binnen organisaties. Medewerkers hebben al een volle agenda en het kan lastig zijn om tijd vrij te maken voor opleidingen en trainingen.
  • Budgetbeperkingen: Wanneer er onvoldoende financiële middelen zijn om de benodigde opleidingen en trainingen te bekostigen, kan dit het uitvoeren van het opleidingsplan beperken.
  • Gebrek aan motivatie: Medewerkers kunnen gebrek aan motivatie hebben om deel te nemen aan opleidingen en trainingen, vooral als ze het gevoel hebben dat deze niet relevant zijn voor hun werkzaamheden.
  • Onvoldoende draagvlak: Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een gebrek aan communicatie of betrokkenheid bij de uitvoering van het plan.

Veel drempels kunnen voorkomen worden als hier goed op wordt voorbereid. Bovenstaande drempels voorkom je onder andere door online leeroplossingen aan te bieden. Met het online leerplatform van SkillsTown kunnen je medewerkers bijvoorbeeld waar en wanneer ze willen aan hun ontwikkeling werken. Je wordt hiernaast geadviseerd en ondersteund door onze eigen Learning Professionals bij het succesvol implementeren van het online leerplatform, zodat het hoogste leerrendement gehaald kan worden binnen je organisatie.

Wil jij hulp bij het maken van jouw opleidingsplan?

Als online opleider kan SkillsTown als de beste een persoonlijk opleidingsplan voor jouw organisatie maken, waarin online leren een rol speelt. Daarnaast denken zij met je mee over de bovenstaande vragen en alle andere aspecten die komen kijken bij het maken van een opleidingsplan. Kom direct met SkillsTown in contact.

Vraag nu jouw plan aan

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER