Women in Technology: Het is nooit te laat om je carrière volledig om te gooien

Vanaf 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet VINCI Energies in België een jaar lang vijftien vrouwelijke medewerkers op al zijn kanalen in de kijker onder de noemer ‘Women in Technology’. Tijdens een openhartig interview vertellen deze vrouwen hun persoonlijk verhaal over de technische beroepen die ze uitoefenen in een traditioneel mannelijke sector. Het bedrijf wil zo de bestaande stereotypes de wereld uit helpen. 8 maart is Internationale Vrouwendag, een jaarlijks moment waarop wereldwijde aandacht wordt gevestigd op de gelijke positie en vertegenwoordiging van vrouwen in de samenleving. Ook in technische beroepen en sectoren zijn mannen nog steeds prominenter aanwezig en daar wil VINCI Energies verandering in brengen.

“We dragen bij VINCI Energies vervrouwelijking en diversiteit op de werkvloer hoog in het vaandel. We streven ernaar om zoveel mogelijk vrouwen aan te trekken en willen ook andere bedrijven aanmoedigen om hetzelfde te doen. Samen kunnen we stereotypes uit de wereld helpen door ze niet langer te onderschrijven”, vertelt Eddy Vandersmissen, HR Director van VINCI Energies in België.

Van lasser tot ingenieur

Daarom zal VINCI Energies in België vanaf 8 maart via verschillende kanalen een jaar lang het verhaal van vijftien vrouwelijke medewerkers publiek maken onder de noemer ‘Women in Technology’. De vrouwen die werden geïnterviewd zijn o.a. ingenieur, lasser, elektromechanieker, magazijnier en project manager, beroepen die nog steeds als traditioneel mannelijk worden beschouwd. Toch tonen de medewerkers van VINCI Energies in België aan dat die perfect ook door vrouwen uitgeoefend kunnen worden.

Unieke verhalen

Elk verhaal weerspiegelt de unieke studie- en jobkeuzes, motivaties en visies van de verschillende vrouwen. Zoals de Iraakse Aseel, die haar man naar België volgde en nu bij IZEN haar tekentalent kwijt kan in het design van zonnepaneelinstallaties, zoals Sophie die als Business Unit Manager toch de balans vindt tussen haar eigen professionele ambities en de opvoeding van de kinderen, of zoals Eva die orthopedagogie studeerde maar nu alle geluk vindt in haar job als elektromechanieker en de aansluiting van laagspanningsbekabeling.

Een van die vrouwen is Eva Olyslagers. Na twee jaar als zelfstandige in sales besloot ze om het roer om te gooien en om voor kinderdroom te gaan: een job als elektromechanieker. Via een interimkantoor volgde ze een korte opleiding elektriciteit. Nadien kwam ze al snel bij Vinci Energies Belgium terecht. Momenteel werkt ze als enige vrouw tussen 30 mannen maar ze geniet met volle teugen van haar job. Ze is dagelijks in de weer met elektriciteit en mechaniek zoals aansluitingen van laagspanning en bekabeling. Ze ervaart niets dan respect en roept ook andere vrouwen op om voor een technisch beroep te kiezen. We kregen inkijk in haar verhaal en loopbaanparcours:

Eva: “Ik heb orthopedagogie gestudeerd, een heel opvoedkundige richting. Na de middelbare school besloot ik om verder te studeren. Dat is iets dat vaak verwacht wordt van jongeren die afstuderen in het ASO. Ik volgde iedereen blindelings en het was helaas niet in mij opgekomen om meer mijn eigen weg te gaan. Vervolgens heb ik twee jaar als zelfstandige in sales en marketing gewerkt. Ik besefte dat dat me niet gelukkig maakte en besloot om mijn kinderdroom te volgen. Als kind wilde ik namelijk garagist worden, een beroep dat in de maatschappij vaak als te mannelijk voor vrouwen wordt aanzien. Het idee om met mijn handen bezig te zijn, sprak me enorm aan. In mijn vrije tijd ben ik namelijk steeds creatief bezig en steek ik de handen echt uit de mouwen.

Toen heb ik het roer volledig omgegooid! Ik stopte als zelfstandige en besloot eindelijk een job te zoeken waarbij ik die talenten wel tot uiting kon laten komen. Via een interimbureau kreeg ik de kans om een korte opleiding elektriciteit te volgen. Uiteindelijk kwam ik zo terecht bij VINCI Energies. Ik was meteen verkocht door de aangename werking en vele doorgroeimogelijkheden.

De kracht om mijn kinderdroom te volgen vond ik bij mijn ouders. Ze hebben mij steeds aangemoedigd om hard te werken en mij niets aan te trekken van wat anderen denken of zeggen. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je als ouder zekerheid wil voor je kinderen. Dat is ook de reden waarom ze me hebben aangemoedigd om een diploma te behalen toen ik nog niet had ontdekt wie ik werkelijk ben en nog niet met zekerheid wist wat ik echt wilde doen. Op die manier had ik een back-up plan en kon ik makkelijker een job vinden.

Als enige vrouw werk ik dagelijks samen met ongeveer dertig mannen en eigenlijk vind ik dat wel heel plezierig. Op elke werf werk ik samen met andere bedrijven waarbij ik steeds nieuwe mensen ontmoet. Het gebeurt dan wel eens dat ik voel dat alle aandacht op mij gericht is. Dat is eerder te wijten aan verbazing of respect en ervaar ik dus nooit als een soort discriminatie op de werkvloer. Het zou goed zijn als meer vrouwen zouden beseffen dat ze welkom zijn in technische beroepen”.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER