PARTNERCONTENT

Walk the talk

Waarom dagelijks wandelen geen overbodige luxe is. En hoe je beweging kan prioritiseren. Daarover gaat deze gastblog van Anna Smets, director business solutions bij Workplace Options.

Ik beken: ik ben wandelverslaafd. Zowat de beste verslaving om te hebben. Vandaar mijn voornemen om anderen bewuster te inspireren. Het gaat dus niet over ‘echt’ sporten: wandelen ‘volstaat’. Elke stap telt. Wandelen is voor de meesten onder ons de meest evidente, eenvoudige en haalbare manier om méér te bewegen. Ik wandel elke dag minstens een uur. 10.000 stappen. En tijdens het weekend tussen de 2 en de 3 uur. Dat doet deugd. Fysiek, én mentaal. Soms in gezelschap, meestal alleen.

Dat effectief inplannen en volhouden vraagt bewuste inspanning. Noem het gerust ‘volharding’. Al gaat het ‘maar’ over wandelen. Het is niet altijd eenvoudig, maar de voordelen zijn ronduit onbetwistbaar. Er is geen excuus om het niet te doen. Ik word blij wanneer ik andere wandelaars/stappers/lopers tegenkom. Leden van de wandeltribe. Soortgenoten. Je hoofd vrijmaken. Even ontsnappen aan de (werk)druk en je gedachten de vrije loop laten. Je longen met zuurstof vullen. De wind in de bomen horen. Soms pure me-time. Iets overdenken. Soms met een collega bellen. En soms komen oplossingen gewoon op je pad. Pun intended.

Natuur verschijnt, stress verdwijnt…

De effecten van sport en bewegen op mentale gezondheid werden al meermaals aangetoond, zo ook in dit artikel.

Bewegen draagt niet alleen bij aan een langer en gezonder leven. Bewegen heeft ook een positief effect op onze gemoedstoestand en emoties.

‘Let’s go outside’, dus. Omdat het goed voor je is. En dat mag je letterlijk nemen. Het helpt je humeur en mentale gezondheid aanzienlijk verbeteren. Meer nog, volgens recent onderzoek kan je door tijd buiten te spenderen zelfs de structuur van je brein veranderen. Voor deze studie, gepubliceerd in The World Journal of Biological Psychiatry, werden proefpersonen gedurende 6 maanden onderzocht. De onderzoekers wilden nagaan hoe factoren als buiten zijn, de consumptie van cafeïnehoudende dranken en fysieke activiteit de samenstelling van het brein kunnen veranderen.

De natuur in, op doktersvoorschrift

Ook op de website van Domus Medica wordt aangetoond dat beweging de levenskwaliteit van individuen verbetert. Helaas beweegt ruim één op drie Vlamingen geen 30 minuten per dag (cijfers 2018). Nochtans, fysieke activiteit en minder sedentair gedrag leveren iedereen gezondheidswinst op, zowel fysiek als mentaal en zowel preventief als curatief.

In dat opzicht is het jammer dat niet meer huisartsen mensen aanmoedigen om meer te wandelen. De natuur in, op doktersvoorschrift! Het bos in. Met of zonder begeleiding. Mijn huistarts heeft dat alleszins niet gedaan. Ik zal hem dit artikel ook bezorgen.

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

Welk excuus gebruik jij eigenlijk om niet naar buiten te gaan, en een blokje om te lopen? Het weer? Er is een Zweeds spreekwoord dat zegt “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” oftewel “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”. Met dank aan mijn Zweedse vrienden.

Hoewel gezondheid de eindverantwoordelijkheid is van de medewerker, kun je als werkgever ook een rol opnemen door medewerkers te stimuleren en te faciliteren in hun gezondheid. Omdat je goed werkgeverschap wil waarmaken. En omdat inzetten op het welzijn van je medewerkers, positieve effecten heeft op je business.

Wist je overigens dat coaching integraal deel uitmaakt van onze Employee Assistance Programma’s?

Meer en meer organisaties opteren voor Premium Employee Wellbeing Support Programma, wat wil zeggen dat je medewerkers (en hun gezinsleden) een beroep kunnen doen op onze wellness & gezondheidcoaches, om hen te begeleiden naar een gezonder leven. En naar meer bewegen.

Meer weten over onze dienstverlening?

Herbekijk één van deze podcasts


Als afsluiter geef je graag 2 wandelroutes in de Vlaamse Ardennen waar ik maar niet genoeg van kan krijgen. Je mag me altijd contacteren voor een kennismakingswandeling.

WPO 1
logo workplace options

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER