Vreemdgaan voor HR (*)

Alles wat HR doet, kan én moet toegevoegde waarde creëren voor één of meerdere stakeholders. Neem de proef op de som: denk aan een willekeurige HR-activiteit of HR-proces en zet er “zodat” achter. Zo zet je iedere interne HR-actie om in externe waarde. Dat veronderstelt een outside-in perspectief in plaats van een inside-out perspectief. En, geef toe, aan dat laatste maken we ons als HR-professional nog (te) vaak schuldig: met de beste bedoelingen creëren we een state of the art HR-tooling voor medewerkers of een nieuw opleidingstraject voor leidinggevenden, zonder dat we daarbij vooraf de stakeholders geïnformeerd, geconsulteerd of betrokken hebben.

Het vertrekpunt voor HR is altijd wat de medewerker, de business, de kandidaat, de leidinggevende, de organisatie,… nodig heeft. Op die manier vermijd je dat het HR voor HR wordt. Stakeholdermanagement is overigens een essentieel aspect van evidence-based HR. Naast wetenschap, expertise en data, worden ook de waarden en noden van de stakeholders beschouwd als een van de essentiële informatiebronnen voor evidence-based beslissingen in HR.

Maar wie zijn de stakeholders van HR? Hoe (h)erken je hen, betrek je hen, engageer je hen? En hoe bouw je als HR-professional duurzame relaties uit met elk van hen? Dat is de insteek van het mei nummer. Deze maand brengen we Het speelveld van HR in kaart, door cartoonist Joris Snaet geïnterpreteerd als een heuse jungle.

Succesvolle HR-professionals kennen hun stakeholders en hun pappenheimers
én ze weten dat het loont om over het muurtje te kijken.

Lesley Arens

We zoomen in dit magazine in op de belangrijkste stakeholders, ook die met wie HR nog niet (genoeg) samenwerkt, zoals de finance-afdeling. Als je weet dat meer dan de helft van de omzet bij de meeste bedrijven naar loonkost gaat, besef je dat HR en Finance elkaar nodig hebben en goed moeten samenwerken om de organisatie competitief te houden. We lichten belangrijke financial metrics toe, geven tips voor een goed geolied sociaal overleg en vertellen hoe conflict ook positief kan zijn in een werkcontext. Verder richten we ons vizier op de eindklant als stakeholder en voelen we vier sectorfederaties aan de tand. CEO Port of Antwerp-Bruges Jacques Vandermeiren opent dit nummer. De dynamiek van stakeholdermanagement is er een van winnen, zegt hij. 84 pagina’s om je tanden in te zetten.

It’s a great time to be in HR!

Lesley Arens
Hoofdredacteur en oprichter #ZigZagHR

(*) Voor de titel van mijn intro liet ik me inspireren door het boek ‘Vreemd gaan voor Managers’ geschreven door Elke Jeurissen en Cato Léonard.

cover mei 2023 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER