Verplichte quarantaine na vakantie buitenland: geen tijdelijke werkloosheid mogelijk!

De nieuwe regel dat wie tijdens de kerstvakantie naar een rode zone in het buitenland reist bij terugkomst verplicht 10 dagen in quarantaine moet, gooit voor veel werkgevers en werknemers hun eindejaarsregeling overhoop. Hr-dienstverlener Liantis roept daarom op om goede afspraken te maken op de werkvloer.

“Tijdelijke werkloosheid voor die 10 dagen is alvast geen optie. Want dat is onrechtmatige toepassing van dit stelsel, wat zelfs kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging.”

Verplichte quarantaine

Vanaf 18 december gelden nieuwe quarantaineregels. Wie minstens 48 uur in een rode zone verblijft in het buitenland, moet bij terugkeer verplicht 10 dagen in quarantaine. Daarvoor was die quarantaine al aangeraden maar niet altijd verplicht. Dat kan mogelijk voor problemen zorgen in de kerstvakantie.

“Wie bijvoorbeeld een week met de wagen naar Frankrijk gaat in een chalet met zijn of haar bubbel, moet bij de terugkeer verplicht thuisblijven. Hetzelfde geldt voor buitenlandse werkkrachten die in de kerstperiode familie in hun thuisland gaan bezoeken. Bij medewerkers voor wie thuiswerk geen optie is én hun werkgevers kan dat voor problemen zorgen”, vertelt Matthias Debruyckere, expert bij het kenniscentrum van hr-dienstengroep Liantis.

Tijdelijke werkloosheid niet mogelijk

Liantis roept daarom werknemers en werkgevers op om dit op voorhand goed te bespreken. “Want werknemers dreigen tijdens die quarantaine zonder inkomen te vallen. De werkgever moet geen loon betalen aangezien de medewerker geen prestaties levert, terwijl ze ook geen werkloosheidsuitkeringen kunnen genieten van de RVA”, aldus Matthias Debruyckere.

De mogelijkheid bestaat dat werknemers toch zullen vragen aan hun werkgever om hen tijdens die 10 dagen quarantaine tijdelijk werkloos te stellen. Hierdoor zouden ze toch een uitkering kunnen genieten voor de quarantaineperiode. “Maar dat raden we ten stelligste af. In de eerste plaats omdat het vanuit sociaal oogpunt niet correct is omdat we dan de volledige samenleving voor die dagen laten opdraaien. Daarnaast riskeert de werkgever ook strafrechtelijke vervolging als blijkt dat hij een medewerker onterecht op tijdelijke werkloosheid plaatst”, licht Matthias Debruyckere toe. “Doordat de medewerker ook een formulier (passenger locator form) zal moeten invullen over zijn terugkeer, kan dit heel makkelijk gecontroleerd worden.”

Geen loon

Maar wat als een medewerker na een bezoek aan een rode zone toch komt werken? “Dan heeft de werkgever het recht om de medewerker naar huis te sturen en hem voor die 10 dagen geen loon toe te kennen. De werkgever moet de gezondheid in zijn organisatie waarborgen”, verduidelijkt Matthias Debruyckere.

Mogelijke opties

Toch beseft Liantis dat de situatie voor veel werkgevers én werknemers niet makkelijk ligt. “Veel mensen hadden de vakantie al geboekt en worden nu plots geconfronteerd met regels die veranderen. Is annulatie niet meer mogelijk, dan kunnen werknemer en werkgever in onderling overleg wel andere opties overwegen zoals:

  • Inhaalrust voor overuren of resterend verlof opnemen tijdens die quarantainedagen;
  • Verlof van 2021 gebruiken wanneer de quarantaineperiode in 2021 valt;
  • Waar mogelijk toch (deeltijds) telewerk door andere taken te vervullen.

“Zijn deze opties niet mogelijk? Probeer dan als werknemer nu al op voorhand goed af te spreken met je werkgever welke 10 dagen je eventueel onbetaald thuis zal zijn. Zo kan de werkgever zorgen voor vervanging binnen zijn bedrijf of kijken hoe hij het werk op een andere manier kan opvangen”, besluit Matthias Debruyckere.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER