PARTNERCONTENT

Van Monoloog tot Dialoog: 5 HR-tips voor Meer Betekenisvolle Mid-year Reviews

Mid-year reviews zijn het perfecte moment om je GPS opnieuw in te stellen en te zorgen voor gezamenlijke afstemming. Toch missen deze evaluaties vaak hun doel, omdat ze neigen naar eenrichtingsverkeer van de manager naar de medewerker dat zich alleen focust op performance en voor velen aanvoelt als een verplicht nummer. Hier zijn 5 tips om ze om te vormen tot een meer betekenisvolle ervaring.

Geef het podium aan jouw werknemers

Microphone

Laat jouw werknemers een zelfevaluatie uitvoeren voor de start van het hoofdevenement. Dit creëert een tweerichtingsverkeer tussen manager en werknemer en helpt verrassingen te voorkomen! Werknemers moeten zichzelf afvragen: Welke highlights wil ik benadrukken? Wat heb ik geleerd en ontwikkeld in de afgelopen 6 maanden? En hoe wil ik me verder ontwikkelen in het komende jaar?

Stem doelstellingen en objectieven samen af

Beschouw mid-year reviews als een reflectiemoment. Het is het uitgelezen tijdstip om eerder gestelde doelstellingen of objectieven onder de loep te nemen en eventueel aan te passen. Is er een verandering in markttrends of strategische beslissingen? Geen probleem. Laat jouw managers en werknemers de koppen bij elkaar steken om die doelstellingen opnieuw te definiëren.

Fine tune 1

Geef kristalheldere, uitvoerbare feedback

Feedback

Bij het geven van feedback is het belangrijk om helder en duidelijk te zijn. Zorg ervoor dat je managers precies weten welke vragen zij moeten stellen en duidelijke feedback moeten geven aan hun teamleden. Hier zijn enkele kernvragen die zij kunnen gebruiken:

  • Wat doet deze werknemer goed dat ze moeten blijven doen?
  • Wat is het belangrijkste ontwikkelingsdoel waar ze aan moeten werken?
  • Welke ondersteuning hebben ze nodig om vooruit te komen met individuele ontwikkelingsdoelen?
  • Welke ondersteuning kunnen ze gebruiken om verder te ontwikkelen in hun rol?
  • Wat is iets dat deze werknemer nu doet dat ze moeten stoppen?
  • Hoe tonen ze de waarden X en Y van het bedrijf?

Zet ontwikkeling in de spotlight

Blijf niet hangen in het verleden, maar richt de schijnwerpers op de horizon. Belicht specifieke carrièremogelijkheden binnen jouw organisatie, zoals ontwikkelingsprogramma’s, beschikbare trainingen, en boeiende projecten waar werknemers aan kunnen deelnemen. Laat zien dat jouw organisatie niet slechts een carrière tussenstop is, maar een lanceerplatform voor hun toekomst.

Focus on Development

360° reviews

360 Feedback

Verzamel informatie van verschillende referenties om een volledig plaatje te krijgen. Een 360° beoordeling geeft je een compleet beeld vanuit alle hoeken. Het helpt een gedetailleerder portret te schetsen van wat goed loopt en wat bijgeschaafd kan worden.

In conclusie, mid-year reviews zijn een uitgelezen kans om niet alleen prestaties te (her)evalueren, maar ook om een dialoog te creëren die zowel werknemers als managers in staat stelt om te reflecteren, af te stemmen, en gezamenlijk te groeien. Zo transformeer je jouw mid-year reviews van een verplicht ritueel naar een waardevol gesprek.

Dit artikel werd geschreven door onze partner

huapii logo

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER