Van evidence-based HR naar vision-based HR

Hoe ziet de toekomst van werk en HR eruit in 2024?

Dat is de vraag die we deze maand willen beantwoorden. Gedurende 72 uur trokken we ons daarvoor terug met een exclusief HR-gezelschap en een delegatie van #ZigZagHR NXT, onze community voor jonge HR-professionals. Maar de toekomst is afhankelijk van wie ernaar kijkt. En hoe meer we daarbij onderling van mening verschillen, hoe beter. Ook binnen HR kan het verrijkend zijn om die verschillende visies met elkaar te laten clashen. Du choc des idées jaillit la lumière. Daarom kijken we niet alleen door de bril van HR, maar ook door de bril van een arbeidsmarkteconoom, een historicus, een filosoof en een trendwatcher.

Volgens Bruno Tindemans, directeur-generaal op het departement Werk en Sociale Economie bij de Vlaamse overheid, hebben we andere methodieken nodig om ons beter voor te bereiden op de toekomst. Geen planbureau, maar een Instituut voor de Toekomst dat scenario’s uitwerkt over de werelden waarin we over tien jaar zouden kunnen ontwaken.

En misschien kunnen we de toekomst beter voorspellen als we het verleden beter begrijpen. Dat leerden we van Christophe Busch, die zich als historicus specialiseerde in de holocaust. Vandaag leidt hij het Hannah Arendt Instituut, waar hij zijn historische expertise vertaalt naar hedendaagse maatschappelijke vraagstukken.

Trendanalist Herman Konings ziet dan weer 4 trends die hun stempel zullen drukken op werk en HR, niet alleen in 2024, maar nog lang daarna.

In HR zijn we het gewoon om evidence-based te werken en te denken. Maar de toekomst laat zich niet in cijfers gieten. Nicky Dries, hoogleraar organisatiegedrag bij K.U. Leuven, pleit daarom voor een vision-based aanpak. Wat is de utopische werkwereld waar we naartoe willen? En wat is de dystopische werknachtmerrie die we als HR koste wat het kost moeten vermijden? Dat zijn stevige vragen. En het heeft weinig zin om daar alleen op te malen.

Wat als we met (alle) HR-professionals in België nu eens samen met een manifest naar buiten zouden komen, waarin staat hoe we kijken naar werk in pakweg 2050? Dat zou pas een straf signaal zijn, zegt ze. Het wordt dringend tijd dat HR haar eigen narratief schrijft. Oké, Nicky, challenge accepted!

Want de toekomst (van werk en van HR) maken we grotendeels zelf, door de keuzes die we vandaag (niet) maken.

Gelukkig nieuwjaar!

Lesley Arens

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER