Uitzendsector vult tekort aan personeel in essentiële en andere sectoren in

Vandaag is het de uitzendsector die het tekort aan personeel in de essentiële sectoren invult. Dat meldt Federgon, de federatie die onder meer de uitzendsector vertegenwoordigt. Het is belangrijk dat onze cruciale rol erkend wordt en dat we deze rol ten volle kunnen blijven vervullen.

Business Continuity

Uitzendkantoren krijgen veel aanvragen van bedrijven uit de zorgsector, maar ook vanuit andere sectoren, zoals bijv. de warenhuizen, de logistiek, de voeding, … In deze sectoren is er een grote vraag naar personeel om de tekorten in te vullen. Aan de andere kant krijgen onze kantoren aanvragen van werknemers die nu op tijdelijke werkloosheid staan en studenten die graag de handen uit de mouwen willen steken.

De uitzendsector is vandaag volledig operationeel en zorgt ervoor dat vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden.

Vandaag zijn er verregaande maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het COVID 19-virus tegen te gaan. De economische en maatschappelijke impact hiervan is groot en ook de gevolgen voor onze arbeidsmarkt zijn aanzienlijk. Laten we dit in deze toch wel speciale tijden vooral niet uit het oog verliezen. Naast het zeer belangrijke gezondheidsaspect is het onze gedeelde verantwoordelijkheid om de economische gevolgen, waar mogelijk, te beperken.

“Het is vandaag belangrijk dat de personeelsnoden van bedrijven kunnen ingevuld worden, zodat de essentiële maar ook andere sectoren operationeel kunnen blijven. Het is in ons aller belang om ervoor te zorgen dat onze economie blijft draaien. Wie wil en kan werken, moet solidair zijn en aan de slag blijven. Zo zijn er vandaag reeds mensen uit de evenementsector aan de slag in de transportsector en worden ze ingezet om de ziekenhuizen te bevoorraden, maar ook uit tal van andere sectoren kunnen we dergelijke cases aanhalen”, zegt Ann Cattelain, Directeur bij Federgon.

De sector heeft de ruimte nodig om zijn essentiële rol te kunnen vervullen

De uitzendsector is cruciaal om de nood aan tijdelijke werkkrachten bij bedrijven in te vullen. Werken met uitzendcontracten om tijdelijk werklozen, ergens anders te laten werken, is vandaag dé oplossing. De wetgeving inzake uitzendarbeid maakt het mogelijk om korte en flexibele contracten aan te bieden die snel en correct worden opgesteld, op basis van de loonvoorwaarden van de betrokken sector. Ook de regeling inzake de flexijobs biedt vandaag een opportuniteit.

“Werknemers die bij hun eigen werkgever tijdelijk werkloos werden gesteld, worden vandaag via een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid (al dan niet in het kader van een flexi-job) ingeschakeld om bedrijven met een tekort aan personeel snel en efficiënt te ondersteunen”, legt Ann Cattelain uit. “Dit gebeurt vandaag reeds, maar de inspanningen zouden nog kunnen geïntensifieerd worden, maar moeten bovenal gecoördineerd worden,” alsnog Ann Cattelain.

Uitzendsector rekent op maximale ondersteuning van publieke diensten

De uitzendsector is vandaag de enige sector die tijdelijke werkkrachten op korte termijn bij een andere werkgever onder contract kan plaatsen. De sector rekent dan ook op de ondersteuning van de publieke diensten om in het kader van #COVID 19, mensen die willen en kunnen werken naar de sector toe te leiden zodat deze werknemers ook effectief kunnen geplaatst worden.

“Vandaag is uitzendarbeid de noodzakelijke link om snel mensen aan het werk te helpen. Als de sector niet meer zou kunnen functioneren dan zouden vele andere sectoren in grote problemen komen omdat zij niet langer het juiste personeel vinden. Dit is een scenario dat absoluut moet vermeden worden. Vandaar een oproep naar alle stakeholders om samen te werken” besluit Ann Cattelain.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER