PARTNERCONTENT

Trends die lonen in 2023

De wereld evolueert en daarmee samenhangend ook de manier waarop we werken, de manier waarop we willen werken en de manier waarop we beloond willen worden voor dat werk. Werknemers worden steeds meer veeleisend als het gaat over verloning.

Eén van de meest voorkomende redenen om niet in te gaan op een nieuwe jobopportuniteit, is een te laag of te beperkt salarisvoorstel. Maar er zit ook een gouden randje aan…

Dat gouden randje: de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden en alle registers open te trekken op het vlak van rekrutering en retentie.

Bedrijven die deze uitzonderlijke situatie benutten, zullen ongetwijfeld succes ervaren in het aantrekken en behouden van (nieuw) talent. Uit onze recente Salarisgids komen een aantal trends in verloning naar boven.

Wij pikken er de belangrijkste uit.

Cafetariaplan blijft onbenut

Het salaris as such vormt natuurlijk de basis voor verloning. Wees er als werkgever echter ook van bewust dat niet alle werknemers in dezelfde situatie zitten en andere noden kunnen hebben in functie van hun levensfase.

Een cafetariaplan, waarbij je (delen van) je loon kan omzetten in voordelen die op dat moment van tel zijn voor jou, kan een onderscheidende factor zijn. Uit een recente studie blijkt dat slechts een beperkt aantal werknemers hierop kan rekenen, terwijl dit een erg waardevolle aanvulling kan zijn, zonder een verhoogde loonkost voor de werkgever.

De persoonlijke invulling van verloning via het cafetariaplan geeft bovendien een groter gevoel van waardering, wat zorgt voor extra tevreden werknemers.

Flexibiliteit als noodzakelijkheid

Flexibiliteit wordt al snel vereenzelvigd met glijdende werkuren en de mogelijkheid tot telewerk. Het is echter cruciaal om te beseffen dat flexibiliteit veel meer aspecten omvat. Het cafetariaplan is daar een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook de optie om een verkorte werkweek aan te bieden in functie van de recent goedgekeurde arbeidsdeal.

De mate waarin je als bedrijf flexibiliteit kan bieden, is natuurlijk afhankelijk van de sector. Maar neem op z’n minst de tijd om onderzoek te doen, zodat je je aanbod kan verbreden. De arbeidsmarkt is momenteel immers meer dan ooit een speelveld waarin iedereen alles uit de kast haalt om talent aan te trekken en te behouden.

Neem daarnaast ook je verlofdagen onder de loep. Als je weet dat uit ons onderzoek blijkt dat bijna één op de twee werkgevers tussen 26 en 32 verlofdagen aanbiedt, zal je met het aanbieden van 20 wettelijke verlofdagen achter de feiten aanlopen.

En voor wie vreest dat te veel flexibiliteit nefast zal zijn voor de werkethos, die vergist zich. Cijfers uit de Salarisgids van Robert Half tonen aan dat 63% van de Belgische managers aangeeft dat flexibiliteit een positieve impact heeft op het welzijn van de werknemers, 49% ziet een positieve invloed op retentie en 48% ziet flexibiliteit als een troef voor het aantrekken van personeel.

Extralegale voordelen

Maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering of groepsverzekering: ze behoren tot de populairste extralegale voordelen, maar ze worden ook meer en meer aanzien als de standaard in het salarispakket.

We raden onze kandidaten aan om bij een voorstel verder te kijken dan enkel het basisloon, maar net zo goed adviseren we onze klanten om ook een stapje verder te gaan in het aanbod aan extralegale voordelen, om op die manier een meer compleet pakket aan te bieden.

We zien dat bijvoorbeeld een ambulante verzekering aan belang wint, net zoals een financiële tussenkomst voor telewerk of de mogelijkheid tot het leasen van een e-bike. Onbewust zorgen deze vernieuwende voordelen er bovendien voor dat je als vooruitstrevende werkgever wordt gepercipieerd in de markt.

Tekst Bart Goossens, Senior Director bij Robert Half

XX FOTO 102 103 EXPERT Robert Half LOGO RH LG 2013 RGB min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER