De werkzaamheidsgraad bij nieuwkomers in Vlaanderen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Barometer Samenleven van de Vlaamse overheid. De motivatie om te werken is dus groot, maar de weg naar de arbeidsmarkt ligt nog vol drempels. De vraag naar dergelijke geschoolde werkkrachten groot en toch verloopt de zoektocht naar geschikt talent moeizaam. Herkenbaar?
Taal is vaak een van de grootste obstakels, maar precies daar ligt ook een enorme kans. Door taalbarrières te verkleinen, vergroot je niet alleen de kansen voor nieuwkomers, maar versterk je ook de groei en diversiteit binnen je bedrijf. Door te investeren in taal, kunnen medewerkers beter meedraaien en verloopt de samenwerking efficiënter. Zo open je de deur naar talent dat anders misschien onbenut blijft. In dit artikel delen we concrete tips om de taalbarrière te verkleinen en zo bij te dragen aan een inclusieve werkvloer.
5 tips om taalbarrières op de werkvloer te doorbreken
Tip 1: Vermijd te hoge taaleisen in je vacature
Bij het opstellen van een vacature is het belangrijk om kritisch te kijken naar de taaleisen die je stelt. Vraag je bij elke vacature af welk taalniveau echt nodig is voor de functie. Voor jobs waar vooral praktische vaardigheden van belang zijn, kan een basiskennis van het Nederlands misschien al voldoende zijn. Leg de lat dus niet te hoog, want zo laat je veel talent onbenut.
Tip 2: Gebruik heldere communicatie voor een vlottere samenwerking
Probeer op de werkvloer geen dialect te gebruiken, maar spreek heldere taal. Zo kan iedereen goed begrijpen wat er wordt gezegd. Vermijd vakjargon en gebruik eenvoudige woordenschat. Het kan ook helpen om langzamer te praten, zodat de boodschap beter overkomt. Deze kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken voor anderstalige collega’s en zorgen voor een vlottere samenwerking.
Tip 3: Maak gebruik van taalbuddy’s
Koppel je anderstalige collega aan een Nederlandstalige collega, die als taalbuddy kan optreden. Zie het als een informele helpdesk: iemand bij wie de anderstalige medewerker terecht kan voor kleine taalvragen, zoals het nalezen van een e-mail of het verduidelijken van een moeilijke tekst. Dit bevordert niet alleen de taalvaardigheid, maar versterkt ook de onderlinge band tussen collega’s. Heb je al een mentorsysteem bij de start van een nieuwe medewerker? Dan kan je die rol meteen combineren met die van taalbuddy.
Tip 4: Gebruik visuele ondersteuning
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Gebruik visuele ondersteuning zoals pictogrammen, foto’s of voorwerpen. Zo verklein je de taalbarrière en maak je je communicatie toegankelijker. Zeker bij veiligheidsinstructies en specifieke werkprocedures helpt dit anderstalige collega’s om belangrijke informatie beter en sneller te begrijpen.
Tip 5: Schakel een externe taalcoach in
Schakel een externe taalcoach in die je anderstalige collega helpt met Nederlands leren ‘on the job’. Dit kan gaan van woordenschat, grammatica, uitspraak, schrijven tot spreekdurf. Ook Nederlandstalige collega’s krijgen tips om de communicatie vlotter te laten verlopen.
Taalondersteuning loont
We verwachten dat anderstalige collega’s Nederlands spreken, maar we vergeten vaak hoe moeilijk dat in de praktijk kan zijn. Nederlands leren en gebruiken op de werkvloer vraagt tijd en oefening. Een goede ondersteuning daarbij kan een groot verschil maken.
Een mooi praktijkvoorbeeld is het Earn & Learn traject van Infrabel. Tijdens dit opleidingstraject volgen nieuwkomers en anderstaligen een intensieve taalopleiding. Ze zetten hun technische vaardigheden in tijdens een betaalde stage. Initiatieven als Earn & Learn bieden werkgevers de mogelijkheid om een nieuwe pool van gekwalificeerde kandidaten aan te boren voor het invullen van technische vacatures. Het draagt ook bij aan een inclusieve werkvloer, met als gevolg: een rijkere en meer diverse werkomgeving.
===
Hulp nodig? Wij denken graag met je mee!
Of je nu anderstalige medewerkers hebt of nieuw talent wilt aantrekken, de adviseurs werk & taal van het Agentschap Integratie en Inburgering bieden in elke regio advies op maat. Van Nederlands leren op de werkvloer tot praktische taalafspraken maken: we helpen je graag verder. Wie vragen heeft over taalondersteuning, kan altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Neem contact op met het Agentschap Integratie en Inburgering voor een gratis en vrijblijvend gesprek