PARTNERCONTENT

Struikelend onderweg naar duurzaam flexibel werk

Twee jaar geleden, toen de wereld zich geleidelijk aan het herstellen was van corona, waren we het er allemaal over eens. Dit was een once-in-a-lifetime-opportunity om werk ein-de-lijk heruit te vinden. De toekomst van werk zou Hybride zijn en zowel werkgevers als werknemers zouden daar wel bij varen. Maar die omslag gaat veel trager dan we hadden gedacht. Bovendien blijkt het hybride werken vooral te leiden tot veel langere werkdagen, (13% zo lezen we in onderzoek van Microsoft). En structureel overwerk is natuurlijk nefast voor onze gezondheid.

Is de toekomst van werk dan wel hybride nu de kreet om welzijn almaar luider klinkt?

We vroegen het aan Isabel De Clercq, keynote speaker, Focus Fighter, Meeting Killer, Storytelling Queen en auteur. Ze zorgt ervoor – zo omschrijft ze het zelf – dat mensen productief kunnen en willen en mogen zijn. In 2021 schreef ze Het Hybride werken, een manifest: 96 pagina’s met 7 voorzichtige suggesties voor de toekomst van de kenniswerker.

Is de toekomst van werk nu hybride? Of digitaal?

Een ding is zeker, werken is vooral heel erg persoonlijk geworden. Medewerkers willen vrijheid en verwachten vertrouwen en autonomie als het gaat over waar, wanneer en hoe ze werken. People first met andere woorden.

Thuiswerk maakt niet ongelukkig

Worden we depressief van het thuiswerk zoals de media ons wil laten geloven? En maakt flexibel werken ongelukkig? Ja, er is een zekere malaise als het gaat over werk. De verwachtingen die we hebben over werk en leven, en hoe we die twee op elkaar proberen af te stemmen, zijn te hoog gespannen. Dat creëert een gevoel van onbehagen. Het wringt, het jeukt. Maar dat thuiswerk ongelukkig maakt, zoals de pers doorgaans breed uitsmeert, daar zijn Isabel De Clercq en Hilde De Brauw het niet mee eens.

Hybride werken betekent niet je goesting doen

Werken is vooral heel persoonlijk geworden. Flexibilisering van werk betekent dat medewerkers de vrijheid, autonomie en het vertrouwen krijgen om te werken op de manier waarop ze de meeste toegevoegde waarde kunnen creëren voor de klant en het bedrijf. Dat tweede deel is essentieel en vergeten we nog te vaak.

Waarde creëren, ook buiten kantoor

Iedereen is het aan zichzelf verplicht om na te denken hoe hij of zij waarde creëert voor het bedrijf en voor de (eind)klant. Door werk op te knippen, zien medewerkers de link niet altijd meer met het grotere geheel en hoe ze daar concreet aan bijdragen. Dat zorgt voor vervreemding en mentaal afhaken.

Duurzaamheid dekt veel ladingen

Net zoals we beseffen dat in het klimaat onze energiebronnen beperkt zijn, zo ook beseffen we dat we tijd en aandacht optimaal moeten inzetten om duurzaam te kunnen blijven werken. Dus we moeten op zoek naar alternatieve energiebronnen: motivatie, leergierigheid, nieuwsgierigheid, artificiële intelligentie.

De magic is in the mix

De toekomst van werk is digitaal én fysiek, scherm én papier, synchroon én asynchroon, mensgericht én resultaatgericht en “the magic is in the mix”. We hebben misschien het juiste ritme al gevonden op individueel niveau, maar nog niet op team- en organisatieniveau.

De kernboodschap voor HR

Hybride werken is geen doel op zich. Het is een manier om na te denken over flexibilisering van werk, en onder welke voorwaarden werk duurzaam is en voor welvaart en welzijn zorgt. Discipline en vertrouwen zijn daarbij essentieel. Probeer niet alles in processen te gieten, maar ga in gesprek met medewerkers. Zet de mensen op de eerste plaats. People First.

>> Beluister hier de podcast met Isabel De Clercq en Hilde De Brauw over flexibel werk

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER