Sport als katalysator voor gelijkheid én als hefboom voor betrokkenheid

Medewerkers hechten meer dan ooit belang aan de waarden van hun werkgever en ze bepalen hun keuze voor een werkgever op de acties die bedrijven ondernemen om klimaatverandering, armoedebestrijding, mentaal welzijn of andere SDG’s aan te pakken. En dat hebben ze bij Teamleader, BDO en Care goed begrepen.

Samen met 5 andere bedrijven namen zij dit najaar deel aan de Equal Rights Run op de Allianz Memorial Van Damme. De Equal Rights Run is een initiatief van de NGO Plan International België. Net voor de officiële start van de avond liepen 8 medewerkers 100 meter voor hun bedrijf én voor meisjes wereldwijd.

Zo vormt de Equal Rights Run het uitgelezen moment om ook binnen het bedrijfsleven het belang van gelijke rechten meer kracht bij te zetten.

Equal Rights Run: sprinten voor gelijke rechten

De Allianz Memorial Van Damme is een jaarlijks terugkerende atletiekmeeting in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, opgericht in 1977 ter nagedachtenis van de overleden Belgische topatleet Ivo Van Damme. De meeting werd al enkele keren verkozen tot beste atletiekmeeting ter wereld en er werden reeds verschillende malen en op verschillende afstanden wereldrecords gelopen.

Tijdens de Allianz Memorial Van Damme organiseerde Plan International België ook een symbolische “Equal Rights Run” van 100 meter. Want sport maakt dat meisjes zich op een terrein wagen dat voorheen strikt voor jongens was voorbehouden, en sport is als het ware een katalysator voor gelijkheid. Daarom bundelde Plan International België dit najaar samen met Allianz Memorial Van Damme ook dit jaar de krachten omdat ze allebei geloven in de kracht van sport om gendernormen in vraag te stellen én te veranderen.

De opbrengst van deze loop ging integraal naar hun sportprogramma in Senegal.

#ZigZagHR ging in gesprek met 3 bedrijven die deelnamen aan de Equal Rights Run: BDO, Teamleader en Care.

Bij de Gentse SaaS scale-up Teamleader staat gendergelijkheid alvast hoog op de agenda. “En dat verklaart meteen waarom we deelnemen aan de Equal Rights Run”, aldus Femke Vleeschouwer, HRBP bij Teamleader.

“We hebben al onze medewerkers de mogelijkheid gegeven om deel te nemen aan een interne loopwedstrijd en de winnaar mocht meelopen in de Equal Rights Run. Niet alleen gendergelijkheid maar ook engagement is bij ons een hot topic. We doen er alles aan om mensen zoveel mogelijk naar kantoor te krijgen: een leuke omgeving en lekker (gratis) eten helpt daarbij. Eten verbindt. Ieder team krijgt ook een budget waarmee ze teambuildings kunnen organiseren, coffee trucks kunnen laten komen. Tijdens corona – toen mensen niet rond de koffiemachine konden verzamelen – brachten we de koffiemachine naar de mensen. We hebben Teamleader radio gelanceerd met Marcel Vanthilt als host. En onder het motto ‘if you want to go far, go together’ hebben we gedurende de pandemie de teamspirit van onze medewerkers op peil gehouden via de ‘Teamleader Relay Race’. Het doel: in één maand een zak met Teamleader-veters doorgeven tussen alle 160 collega’s. En jawel, intussen hebben we allemaal onze eigen veters.

BDO kennen we als een van de grootste advieskantoren. Thérèse, die namens BDO deelnam aan de Equal Rights Run, is één van de sustainability ambassadors binnen de organisatie. “Bij BDO is diversiteit en inclusie een thema dat hoog op de sustainability agenda staat intern én extern”, licht Tessy Martens, Inclusive diversity manager bij BDO toe.

“Bij BDO streven we ernaar dat iedereen zichzelf kan zijn op en naast het werk. Zo dragen wij bij aan het creëren van positieve impact op onze maatschappij.” Met meer dan 750 consultants en een breed ecosysteem van bedrijven wil BDO een grote impact genereren in de maatschappij door hun klanten te ondersteunen met het definiëren van hun sustainability strategie, “Met onze deelname aan de Equal Rights Run willen we het belang van inclusieve diversiteit in de verf zetten”.

Al meer dan 20 jaar heeft Care een partnerschap met Plan international België: elke medewerker die dat wenst kan instappen in het programma en kan een deel van zijn of haar loon afstaan (minimum 0.5€ per maand) waarna Care het bedrag verdubbelt. “Diversiteit en gendergelijkheid zit in ons DNA”, aldus Chantal Moerenhout, sales manager bij Care en MVO verantwoordelijke.

“Er werken hier 53 nationaliteiten, alle leeftijden zijn vertegenwoordigd en we hebben ook mindervalide medewerkers in dienst. Het is onze HSE manager Els Van Rijckeghem, 52 jaar, die namens Care heeft deelgenomen.”

Els Van Rijckeghem (foto) werd uiteindelijk dé ster van de avond.

Als bedrijven op zoek zijn naar een originele manier om medewerkers te betrekken in hun CSR verhaal, dan is Els hét bewijs van wat het met een mens doet om als ambassadeur van zijn/haar werkgever te kunnen meelopen op de Allianz Memorial Van Damme Equal Rights Run van Plan International België.

Proficiat Els én alle andere deelnemers!

foto Els Van Rijckeghem 2

foto’s May Vanhille

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER