Siemens Healthineers voert als eerste Belgische bedrijf ‘verwerkdag’ in voor Ouders van Verongelukte Kinderen

Hoe pak je een verjaardag aan die je eigenlijk niet wil vieren? Door iets zinvols te doen voor ouders die hun kind verloren. Lotgenotenorganisatie Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE (OVK-SAVE) bestaat deze maand 30 jaar. Die mijlpaal eert de organisatie met een warme oproep. Aan alle werkgevers in België wordt gevraagd om ‘verwerkdagen’ in te voeren. En Siemens Healthineers BeLux is het eerste bedrijf in België dat die stap zet.

Op sommige dagen is het verlies van je kind verwerken extra hard werken. De verjaardag. Een speciale gelegenheid. De sterfdag. Een herdenkingsdag. Op zo’n dag lukt het simpelweg niet om te gaan werken – maar die afwezigheid is geen verlofdag. Als we zo’n dag voortaan een verwerkdag noemen, weten collega’s, vrienden en werkgever meteen dat het niet om vakantie gaat, maar om een dag waarop je rouwt en verwerkt.

‘De verwerkdag’ is een jaarlijks op te nemen extralegale dag, boven op de wettelijke verlofdagen, voor ouders die rouwen om het verlies van hun kind. ​ ​

Een oproep naar bedrijven en beleidsmakers

An Vandeborne, Directeur Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE vzw (OVK-SAVE):

“We richten daarom een warme oproep aan elke werkgever en beleidsmaker om minstens één verwerkdag toe te kennen. Dat is een extra dag, die vrij op te nemen is boven op de bestaande verlofdagen. Want het verlies van je kind verwerken, dat is een leven lang werken. ​ We hopen dat ons initiatief ertoe bijdraagt dat rouwen bespreekbaar wordt én dus ook op de werkvloer. Met het innovatieve idee van ‘de verwerkdag’ zetten we stevig in op ons streefdoel: een menswaardige en collectieve rouwcultuur.”

Hoe geef je als werkgever ruimte voor rouw op de werkvloer?

​Bedrijven, organisaties en overheden die één of meerdere verwerkdagen omarmen, geven een sterk signaal: hier is ruimte voor rouw. Een verwerkdag kan je als werkgever gemakkelijk invoeren in het arbeidsreglement als een extralegale verlofdag. Elke werkgever bepaalt zelf hoeveel van deze verwerkdagen er worden toegekend.

Hoe werkgevers de verwerkdag kunnen invoeren, zie je op www.verwerkdag.be.

Siemens Healthineers BeLux is het eerste bedrijf in België dat de verwerkdag invoert voor het personeel. Onder hen: lotgenoot Michel Van Volxem, papa van Corwin die op 18-jarige leeftijd omkwam in een verkeerscrash op 17 augustus 2015.

Dokus Mertens, CEO van Siemens Healthineers BeLux:

“De verwerkdag biedt ouders zoals Michel de ruimte om hun kind te herdenken zonder de dagelijkse werkdruk. We willen een bedrijfscultuur creëren die verlies erkent en waarin rouw geen taboe mag zijn. We zijn trots dat we dit initiatief samen met Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE vzw in de praktijk brengen en hopen dat andere Belgische werkgevers dit voorbeeld zullen volgen.”

‘Het wordt een dag vóór’

Voor ouders kan ‘de verwerkdag’ een wereld van verschil maken. Ann, die haar dochter Sofie (12) verloor door een tragisch ongeluk met een vrachtwagen, vertelt: “

Iedere keer in januari is het eerste wat ik doe als ik op het werk kom het verlof invullen voor Sofie haar verjaardag en sterfdag. Het is nu al acht jaar en een viertal maanden dat wij Sofie moeten missen. Ook op de dag van het ongeval van Sofie, op 29 juni, verwerken we dat samen met onze vrienden en familie. Moest dat een officiële verwerkdag zijn of verwerkdagen, zou dat voor mij een heel groot verschil maken, omdat je dan die dagen echt kunt catalogiseren als: dit is een dag vóór. Dit is een Sofie-dag. En dat gaat ook altijd zo blijven.”

Ook Emiel, die zijn zoon Thomas (18) in 2015 verloor, ziet de verwerkdag als een belangrijke stap:

“We hebben alle dagen verdriet. Maar die ene dag, 22 juni is dat nog intenser. En dan neem ik sowieso verlof en gaan we samen naar het kerkhof. Ik heb altijd heel veel steun gehad op mijn werk. De idee van ‘de verwerkdag’ is voor mij een doel, een droom geworden. Ik heb maar drie of vier jaar meer te werken. Als ik dat mee kan verwezenlijken, een verwerkdag voor mensen die een kind verloren zijn, dan is dat toch wel op mijn carrière een extra kers op de taart.”

Zowel Michel, Ann als Emiel staan open om te getuigen over de waardevolle betekenis van de verwerkdag (net als extra expertise van rouwtherapeute Saskia Saelens).

Korte bio van Ann, mama van Sofie (12):

“We waren een heel hecht, compleet gezin. Na het wegvallen van Sofie zijn we nog steeds een hecht, maar onvolledig gezin. Het verlies van Sofie heeft me zeer veel verdriet gedaan, maar ook veel kracht gegeven. Daarom werk ik nu als vrijwilliger bij het CAW als slachtofferhulp. Het is voor mij belangrijk dat collega’s mijn verwerkdagen niet zien als een leuk dagje verlof maar als een dag om te rouwen”.

Korte bio van Emiel, papa van Thomas (18):

“Ik ben gehuwd met Ria, we zijn de ouders van een tweeling, Thomas en Liesbet. Thomas overleed op 18-jarige leeftijd in 2015 door een ongeluk, thuis voor de deur. Elke dag blijft moeilijk, maar vooral de verjaardag van Thomas en de dag van het ongeluk zijn de zwaarste dagen. Het is dagelijks overleven samen met het gezin maar ik heb ook veel steun gehad (en nog steeds) bij mijn werkgever en mijn collega’s. Ook voor mijn vrouw Ria die in het onderwijs werkt is dit van toepassing.”

Korte Bio van Michel, papa van Corwin (18):

“Ik word dit jaar 60 jaar en ben nog steeds gelukkig getrouwd, inmiddels 30jaar, met Sandrine. Ik ben vader van 4 kinderen (Merlin, Corwin, Ronan en Nyla) waarvan 1 van ons is ontnomen op 18-jarige leeftijd, nu bijna 10 jaar geleden. Corwin, op 17 augustus 2015. Ik ben (bestuurs)lid bij de vereniging, ben een zinneke én dus perfect tweetalig.

OVERZICHT NL

Cijfers die alles zeggen

  • In België stierven 501 mensen in het verkeer waarvan 76 kinderen (in 2023, bron: Statbel).
  • Elke dag ​ zijn er 14 kinderen betrokken in een ongeval op weg van of naar school (bron: Vias institute).
  • Sinds haar ontstaan heeft Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE families van meer dan 980 kinderen onthaald en met elkaar in contact gebracht.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER