Vanaf dag 1 focusten we bij #ZigZagHR ook op positieve berichtgeving rond Corona. Want deze crisis brengt gelukkig ook het beste in mensen naar boven. Meer nog, uit het artikel ‘The contagion we can control’ blijkt dat positiviteit effectief ‘besmettelijk’ is en ertoe kan bijdragen dat mensen minder angstig zijn in periodes van grote onzekerheid. En een positief virus kan zich in tegenstelling tot het corona virus overigens ook online verspreiden, via telefoon, via email of via deze update. Dit bericht dat ons bereikte via Elke Jeurissen willen we jullie zeker niet onthouden!
Vanaf 8 juni kunnen lagereschoolkinderen met een vraag over een schoolvak gratis en anoniem de hulp inroepen van vrijwilligers. Gewone burgers met een goede kennis van bepaalde vakken helpen kinderen via de computer, tablet of smartphone vooruit met hun schoolwerk. Dat kan op een snelle, eenvoudige en veilige manier via de website of via de app magikietsvragen (in fase 1 enkel beschikbaar op Android). Na de oproep in de eerste week, schreven al 177 vrijwilligers zich in om kinderen te helpen. Zij antwoorden vanaf vandaag via chat de vragen van kinderen over Nederlands, Frans, wiskunde of wereldoriëntatie. Hoe meer vrijwilligers, des meer kinderen we kunnen helpen.
Initiatiefnemer vzw EDU12 roept zoveel mogelijk mensen op om zich als vrijwilliger te registreren. ‘It takes a village to raise a child’, ook op school. Kinderen die online lessen volgen en taken maken, hebben vaak vragen. Leerkrachten doen wat ze kunnen, maar zijn niet altijd
beschikbaar. Voor ouders die thuiswerken is de combinatie van thuiswerk en thuisonderwijs niet evident. Vandaar het idee van een vrijwilligersplatform.
“Beeld je in dat je de buurjongen uit het 6e leerjaar even helpt met Frans of je buurmeisje van 8 met het oefenen van maaltafels. Via ons platform kan dat nu ook met een jongen in een ander dorp of met een meisje dat 100 km verderop woont”, vertelt Stefaan Maene, voorzitter van de vzw EDU12 die dit projectidee ontwikkelde.
Draag ook je steentje bij en geef enkele uurtjes van je tijd en kennis aan kinderen die het nodig hebben. En vraag je vrienden om dat ook te doen. Samen kunnen we echt het verschil maken.
Schaalbaar, veilig en gebruiksvriendelijk
Het platform is bedacht tijdens de hackathon #HackTheCrisis eind maart. Een groep enthousiaste en ervaren ondernemers, developers, marketeers en leerkrachten werkten het project pro bono uit binnen de nieuwe vzw EDU12.
“Het was een huzarenstukje om op tien weken tijd een gebruiksvriendelijk, schaalbaar en veilig online platform in elkaar te boksen. We zorgden voor itmse®-authenticatie en privacy policies van de hoogste standaard en zijn van plan om ondersteunende informatie voor de
vrijwilligers en de kinderen te integreren”, vertelt Luc Martens, gedelegeerd bestuurder van EDU12.
Leren door te doen
De initiatiefnemers van dit project hebben de ambitie om kinderen duurzaam te ondersteunen in het lager onderwijs. Stap voor stap.
Sinds 15 mei hebben vrijwilligers zich kunnen aanmelden op magikietsvragen.be of in de app ‘magikietsvragen’. Ze kiezen zelf voor welke vakken ze willen helpen. De registratie gebeurt op een veilige manier via itsme®.
Op 8 juni gaat het platform officieel live: kinderen kunnen via chat of videocall (alle kanalen) al hun vragen stellen aan een geregistreerde vrijwilliger. Ze kiezen zelf of ze chatten met of zonder camera. De app connecteert hen met een beschikbare vrijwilliger. De vraag-en-antwoord sessies zijn gratis en kunnen elke dag, ook in het weekend, tussen 8u30 en 21u.
Alle vrijwilligers krijgen eenvoudige pedagogische richtlijnen voor deze ‘bijlessen’, zodat ze in alle situaties gepast kunnen reageren. Als de vraag niet over vakinhoud gaat, verwijst de vrijwilliger door naar de juiste diensten.
Dit schooljaar is een eerste fase. Het platform werkt voorlopig enkel als Android app. Op desktop werkt het platform zowel in Windows als in in MacOS nog niet, de app is ook nog niet beschikbaar voor iPhones (iOS). Op basis van de ervaring van vrijwilligers, kinderen en ouders in de komende, laatste weken van dit schooljaar, verbeteren we het platform waar nodig tijdens de zomer, om vanaf september nog
meer kinderen te kunnen helpen.
Boodschap voor de ouders
Heeft je kind vragen over huiswerk: rekenen, taal of Frans? Geen probleem. Installeer “Mag ik iets vragen”- app en vrijwilligers helpen je via chat. Veilig en gratis. Zelfs de moeilijkste vraagstukken worden leuk! We zijn bereikbaar van 8u30 tot 21u. In de eerste fase is het slechts mogelijk om de vragen te stellen via een Android app. Download het alvast voor jouw kind: https://bit.ly/androidMIIV.
Binnenkort is onze huiswerkhulp ook beschikbaar op computer en iOS (bv. iPhone & iPad).
Interesse om mee te doen als vrijwilliger?
Meld je aan op magikietsvragen.be of in de Android app ‘mag ik iets vragen’. Je kiest zelf met welke vakken je kinderen wil helpen. Wanneer je beschikbaar bent en er een openstaande vraag is zal je genotificeerd worden van deze vraag. Je aanmelding gebeurt via itsme® zodat we weten wie je bent. Je bent minimum 18 jaar.
Kan je niet helpen met ‘bijles’ maar ben je fan?
Verspreid onze oproep bij vrienden en kennissen. Als werkgever kan je ook je werknemers mobiliseren om mee te helpen. Verspreid de oproep via je interne communicatiekanalen of newsletter. Velen zullen vast kunnen helpen met één of ander vak en hebben wel een uurtje per week vrij om kinderen aan de eindmeet te krijgen dit jaar?
Ben je leerkracht en wil je het platform ondersteunen via je school?
Meld je hier aan en we nemen contact binnen de 3 dagen.
Over EDU12
EDU12 vzw is opgericht op 14 April 2020 door een groep van diverse vrijwilligers (ondernemers, experten uit het onderwijs, IT-experten, marketing en design) die tijdens het weekend van 28 maart 2020 deelnamen aan de hackatlon #HackTheCrisis om oplossingen te bieden aan problemen die zich voordoen tijdens de corona crisis.
De missie van de vzw is het ondersteunen van het onderwijs door het engageren van de maatschappij en vrijwilligers. Het motto van de vzw is immers “It Takes a Village to Raise a Child”. Het project magikietsvragen wil kinderen met hun schoolvragen online, gratis en
veilig ondersteunen via een (video)chat met vrijwilligers. Het project is ontstaan vanuit de noodzaak in corona tijden maar wil op langere termijn het onderwijs van onze kinderen, de toekomst van onze wereld, blijven ondersteunen.
meer info op www.magikietsvragen.be